Νέος κοροναϊός: Tο Κέντρο Λοιμώξεων (CDC) των ΗΠΑ κατηγορεί τους Κινέζους για μοιραίες καθυστερήσεις

  • Γιάννα Σουλάκη
Σημαντικές καθυστερήσεις σημειώνονται στην Κίνα ως προς την εξαγωγή έστω και κάποιων πρώτων χρήσιμων επιστημονικών συμπερασμάτων για τον νέο φονικό κοροναϊό, σύμφωνα με τους έγκριτους επιστήμονες του Αμερικανικού CDC.

Οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ δήλωσαν στο CNN ότι ανησυχούν ιδιαίτερα για το γεγονός ότι οι Κινέζοι επιστήμονες και υγειονομικοί υπάλληλοι, δεν έχουν ακόμα εκδώσει βασικά επιδημιολογικά στοιχεία για τον νέο κοροναϊό του Γουχάν, με αποτελέσματα να μην μπορούν να εκπονήσουν σχέδιο δράσης για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Έχουν περάσει περισσότερες από τρεις εβδομάδες από το ξέσπασμα της θανατηφόρου επιδημίας στην Κίνα, η οποία έχει οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 17 ανθρώπους και ακόμα 600 σε σοβαρή νόσηση και τα στοιχεία που υπάρχουν για τη “συμπεριφορά” του ιού, είναι ακόμη λιγοστά, αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης: Σήμερα η κρίσιμη απόφαση του Π.Ο.Υ. για πιθανή κήρυξη παγκόσμιου συναγερμού

Οι Αμερικανοί επιστήμονες και επιδημιολόγοι του CDC προσάπτουν κωλυσιεργία στους Κινέζους συναδέλφους τους, καθώς όπως αναφέρουν, ακόμα δεν έχουν γνωστοποιήσει στην επιστημονική κοινότητα, πόσα από τα κρούσματα και τους νεκρούς προσβλήθηκαν μέσω επαφής με μολυσμένα ζώα στην αγορά του Γουχάν όπου πρωτο-εμφανίστηκε ο ιός και σε πόσους η νόσος μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα στοιχεία αυτά είναι σημαντικά για τους επιστήμονες, ώστε να μπορούν να εξάγουν σημαντικά συμπεράσματα για τη “συμπεριφορά” του κοροναϊού, ώστε να λάβουν μέτρα περιορισμού της εξάπλωσής του.

Άλλες απορίες που εκφράζουν οι επιστήμονες του CDC είναι, ποιο είναι το χρονικό διάστημα το οποίο απαιτείται να εκδηλωθούν τα συμπτώματα της ασθένειας από την στιγμή που κάποιος εκτίθεται στον ιό και μολύνεται και επίσης σε πόσες μέρες κάποιος που έχει μολυνθεί γίνεται μεταδοτικός.

Ο Δρ. William Schaffner, καθηγητής στο Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Vanderbilt και σχεδόν ισόβιος επιστημονικός σύμβουλος του CDC, δήλωσε ότι εάν αυτή η επιδημία είχε εκδηλωθεί στις ΗΠΑ, αυτές οι ερωτήσεις θα είχαν απαντηθεί ήδη και θα είχαν βοηθήσει τους επιστήμονες ανά τον κόσμο να περιορίσουν την εξάπλωση της επιδημίας.