Νέος ιός Langya στην Κίνα: Πόσο ανησυχητικός είναι στ’ αλήθεια, σύμφωνα με τους ειδικούς

  • Ρούλα Τσουλέα
Langya
Με ποιους άλλους ιούς σχετίζεται το νέο παθογόνο που εντοπίστηκε στην Κίνα. Ποιες είναι οι κύριες διαφορές με αυτούς. Γιατί έχει ζωτική σημασία η συνεχής επαγρύπνηση και παρακολούθηση των ιών που μεταδίδονται από ζώα σε ανθρώπους.

Έναν νέο ιό που μπορεί να μεταδοθεί από τα ζώα στους ανθρώπους εντόπισαν επιστήμονες στην Κίνα. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν ανησυχούν ιδιαιτέρως για τον ιό Langya, διότι δεν φαίνεται να μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, ούτε είναι θανατηφόρος.

Αυτό αναφέρει η έγκυρη επιστημονική επιθεώρηση Nature, σε άρθρο που δημοσιεύει για τον ιό Langya. Όπως εξηγεί, ο ιός Langya henipavirus (LayV), όπως είναι η πλήρης ονομασία του, σχετίζεται στενά με δύο άλλους ιούς της ίδιας οικογένειας, τους Hendra και Nipah. Αυτοί οι δύο επίσης μολύνουν ανθρώπους, αλλά μπορεί και να κοστίσουν ζωές.

Ο Langya όμως, έχει μολύνει μόλις 35 ανθρώπους από το 2018 έως σήμερα. Κανένα από αυτά τα περιστατικά δεν φαίνεται να έχει σχέση με τα άλλα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τον ιό φέρει ένα μικρό θηλαστικό με σουβλερό ρύγχος που λέγεται μυγαλή (shrew). Το ζωάκι αυτό μπορεί να τον μετέδωσε στους ανθρώπους με άμεση ή έμμεση επαφή (μέσω κάποιου άλλου ζώου).

Τα συμπτώματα

Τις λεπτομέρειες για τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός Langya στους ανθρώπους περιέγραψαν επιστήμονες από την Κίνα στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine.

Όπως αναφέρουν, από τους 35 ανθρώπους που νόσησε ο ιός, οι 26 δεν έφεραν κανένα άλλο παθογόνο. Τα πιο συχνά συμπτώματά τους ήταν:

  • Πυρετός (τον παρουσίασαν όλοι οι ασθενείς)
  • Κόπωση (την ανέφερε το 54%)

Άλλα συχνά συμπτώματα ήταν:

  • Βήχας
  • Ανορεξία
  • Μυϊκοί πόνοι
  • Ναυτία
  • Πονοκέφαλος
  • Έμετος

Οι 26 ασθενείς χωρίς άλλα παθογόνα είχαν παθολογικά ευρήματα στις αιματολογικές εξετάσεις. Είχαν επίσης ενδείξεις βλάβης στο ήπαρ και στους νεφρούς.

Σποραδική λοίμωξη

Οι επιστήμονες έκαναν ιχνηλάτηση των επαφών των ασθενών, αλλά δεν βρήκαν ενδείξεις μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο. «Δεν υπήρξαν στενές επαφές ή κοινό ιστορικό έκθεσης μεταξύ των ασθενών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η λοίμωξη στον ανθρώπινο πληθυσμό είναι σποραδική», σημειώνουν στο άρθρο τους.

Προσθέτουν, όμως, πως το δείγμα των ασθενών «είναι πολύ μικρό για να καθορίσει την κατάσταση της μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων».

«Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για τον ιό Langya. Η συνεχής επαγρύπνηση, όμως, είναι κρίσιμης σημασίας», λέει στο Nature ο καθηγητής Dr. Edward Holmes, αναπτυξιακός ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, στην Αυστραλία.

Όπως εξηγεί, ο συνεχής έλεγχος ανθρώπων και ζώων για αναδυόμενους ιούς είναι σημαντικός για την κατανόηση των κινδύνων που κρύβουν οι ζωονόσοι. Με τον όρο αυτό περιγράφονται τα νοσήματα που μεταδίδονται από τα ζώα στους ανθρώπους.

Οι μεγάλες εξάρσεις των λοιμωδών νόσων τυπικά αρχίζουν μετά από αρκετές «ψευτοενάρξεις», προσθέτει η Dr. Emily Gurley, καθηγήτρια Επιδημιολογίας & Διεθνούς Υγείας στο Πανεπιστήμιο Τζωνς Χόπκινς, στη Βαλτιμόρη. «Αναζητώντας ενεργά αυτές τις «σπίθες», θα έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να σταματήσουμε ή έστω να εντοπίσουμε εγκαίρως μια νέα «πυρκαγιά»», τονίζει.

Σε νοσηλευόμενους ασθενείς

Ο ιός Langya εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2018 σε ασθενείς που νοσηλεύονταν σε τρία νοσοκομεία των ανατολικών επαρχιών της Κίνας Shandong και Henan.

Ο πρώτος ασθενής που διαγνώστηκε ήταν μια 53χρονη γυναίκα. Ο ιός πήρε την ονομασία του από την γενέτειρά της, την πόλη Langya της Shandong, κατά την ερευνήτρια Dr. Linf Wang, ιολόγο στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης.

Μεταξύ Απριλίου 2018 και Αυγούστου 2021 εντοπίστηκαν συνολικώς 35 περιστατικά. Οι περισσότεροι ασθενείς ήσαν αγρότες. Τα αναπνευστικά συμπτώματά τους κυμαίνονταν από βήχα έως βαριά πνευμονία. Οι περισσότεροι ανέφεραν επαφή με ζώα μέσα στον τελευταίο μήνα πριν αρρωστήσουν.

Η γονιδιωματική ανάλυση του ιού Langya έδειξε ότι σχετίζεται περισσότερο με τον ιό Mojiang, έναν άλλο ιό henipa. Αυτός είχε απομονωθεί για πρώτη φορά το 2012, στους αρουραίους ενός εγκαταλελειμμένου ορυχείου της νότιας επαρχίας Yunnan της Κίνας.

Οι ιοί henipa ανήκουν στην οικογένεια των παραμυξοϊών. Στην ίδια οικογένεια ανήκουν και οι ιοί που προκαλούν ιλαρά, παρωτίτιδα και άλλα νοσήματα.

Αρκετοί άλλοι ιοί henipa έχουν ανιχνευθεί σε νυχτερίδες, αρουραίους και μυγαλές, από την Αυστραλία έως τη Νότια Κορέα. Ωστόσο μόνο οι ιοί Hendra, Nipah και τώρα ο Langya έχουν ανιχνευθεί και σε ανθρώπους.

Φωτογραφία: iStock