Νέοι φακοί φέρνουν καινοτομία και ασθενοκεντρική φιλοσοφία στη φροντίδα των ματιών

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
φακοί
Τεχνολογία αιχμής μέσω εξειδικευμένων θεραπειών που προσφέρουν επανάκτηση ποιοτικής όρασης σε αυτούς που την έχουν ανάγκη.

Η οικογένεια φακών AcrySof όχι μόνο θεραπεύει τον καταρράκτη, αλλά μπορεί επίσης να διορθώσει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων όρασης συμπεριλαμβανομένου και του αστιγματισμού

Η προηγμένη τεχνολογία χειρουργικής LenSx Laser παρέχει στους χειρουργούς τη δυνατότητα χειρισμών ακριβείας καθοδηγούμενων από υπολογιστή κατά τη διάρκεια λεπτών χειρουργικών επεμβάσεων στα μάτια

H Alcon, μια εταιρεία του ομίλου Novartis και παγκόσμιος ηγέτης στη φροντίδα των ματιών, διαθέτει μια πλήρη γκάμα εξειδικευμένων προϊόντων ικανά να προσφέρουν λύσεις σε κάθε πρόβλημα των ματιών, ώστε κάθε ασθενής να μπορέσει πλέον να ζήσει τη ζωή του στο μέγιστο, χωρίς προβλήματα όρασης. Οι χειρουργοί οφθαλμίατροι μπορούν πλέον να προσφέρουν στους ασθενείς τους μοναδική ποιότητα στην όραση, μέσω διορθώσεων ακριβείας, που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των ασθενών χωρίς συμβιβασμούς.

Στο παρελθόν, οποιοσδήποτε χρησιμοποιούσε τεχνητό φακό σε συνέχεια επέμβασης καταρράκτη, έπρεπε να περιοριστεί σε φακό που διόρθωνε την μακρινή όραση και παράλληλα να χρησιμοποιεί γυαλιά για να διορθώσει τον αστιγματισμό ή την πρεσβυωπία.

Σήμερα, η Alcon διαθέτει μια ευρεία γκάμα ενδοφακών που ανταποκρίνονται στον τρόπο ζωής του καθενός, καλύπτοντας όλες τις καθημερινές συνήθειες και ανάγκες όρασης, είτε πρόκειται για οδήγηση, είτε για παρακολούθηση μιας παράστασης στο θέατρο, είτε μιας εργασίας μπροστά από τον υπολογιστή.

Ο καταρράκτης δημιουργείται όταν ο φακός του ματιού «θολώσει» εξαιτίας των πρωτεϊνών που συσσωρεύονται. Με την πάροδο του χρόνου ο φακός ενδέχεται να «θολώσει» με αποτέλεσμα την προοδευτική απώλεια όρασης που μπορεί και να καταλήξει σε πλήρη τύφλωση. Σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Όρασης (WHO), ο καταρράκτης που εμφανίζεται στο μεγάλο ηλικιακά κοινό είναι υπεύθυνος για ποσοστό που υπερβαίνει το 50% των τυφλώσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό που ανέρχεται σε περίπου 20.000.000 ασθενείς παγκοσμίως. Ευτυχώς, η όραση μπορεί να αποκατασταθεί σε κανονικά επίπεδα μέσω χειρουργικής επέμβασης, γεγονός που αποτελεί μια εκ των πέντε πιο αποδοτικών θεραπειών στον τομέα της υγείας.

Στην εγχείρηση καταρράκτη αντικαθιστούμε τον παλαιό «θολωμένο» φακό με ένα τεχνητό ενδοφακό. Η μοντέρνα χειρουργική καταρράκτη είναι μια ασφαλής και πολύ αποδοτική διαδικασία και στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε άμεσα πλήρη ανάκτηση της όρασης. Η οικογένεια φακών AcrySof της Alcon, η Νο1 επιλογή ενδοφθάλμιων φακών παγκοσμίως, έχουν πλέον εξελιχθεί πλήρως στη θεραπεία του καταρράκτη, προσφέροντας διόρθωση για κοντινή ενδιάμεση και μακρινή όραση, ακόμα και σε προβλήματα αστιγματισμού. Έτσι εξασφαλίζεται η θεραπεία ανά περίπτωση, η οποία δεν χρειάζεται καμιά επαναληπτική διόρθωση. Ο εξελιγμένος πολυεστιακός φακός PanOptix της σειράς AcrySof είναι σχεδιασμένος για να βοηθήσει τους ηλικιωμένους ασθενείς να προσεγγίσουν τη νεανική όραση καθώς προσφέρει διόρθωση σε τρία οπτικά επίπεδα: κοντινό, ενδιάμεσο και μακρινό.

Η εξέλιξη δεν αφορά μόνο στους φακούς, καθώς η τεχνολογία που χρησιμοποιείται κατά τη χειρουργική επέμβαση έχει επίσης εξελιχθεί σημαντικά. To LenSx Laser της Alcon είναι το πρώτο εγκεκριμένο femptosecond λέιζερ για χρήση σε εγχείρηση καταρράκτη, οπότε και οδηγεί τις εξελίξεις των μηχανημάτων λέιζερ στη διαθλαστική χειρουργική. Το LenSx μπορεί να φέρει σε πέρας τα πιο δύσκολα σημεία στην επέμβαση ενός καταρράκτη, τα οποία στο παρελθόν έπρεπε να πραγματοποιηθούν με το χέρι. Αντί για νυστέρι, ένα λέιζερ με ακρίβεια εκατομμυριοστού, χρησιμοποιείται ώστε να κατακερματίσει και να προετοιμάσει την αφαίρεση των «θολωμένων» φακών. Μέσα από λεπτομερείς εικόνες στον υπολογιστή, ο χειρούργος μπορεί να προσαρμόσει το μέγεθος και το βαθμό μιας τομής, αυξάνοντας την πρόβλεψη της τελικής θέσης του ενδοφθάλμιου φακού ώστε να έχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα. Η χρήση του LenSx Laser έχει επίσης χρήση στην διαθλαστική χειρουργική βελτιώνοντας τις παραδοσιακές μεθόδους.

Καθώς ο καταρράκτης ωριμάζει, η διαδικασία της αλλαγής φακού δυσκολεύει και ενέχει μεγαλύτερο ρίσκο επιπλοκών. Όταν οι ασθενείς διαπιστώσουν δυσλειτουργίες στην όραση, οφείλουν να ζητήσουνε συμβουλές από εξειδικευμένους επαγγελματίες.

alcon1

Ο Γενικός Διευθυντής της Alcon Laboratories Hellas S.A., κ. Δημήτρης Μπρίλης δήλωσε: «Η Alcon συνεχίζει να επενδύει στην έρευνα και στην καινοτομία προσφέροντας ποιότητα ζωής μέσα από την ποιότητα στην όραση. Με ένα ερευνητικό πρόγραμμα αξίας 1 δις δολαρίων, το μεγαλύτερο στην αγορά της φροντίδας ματιών και την υποστήριξη του Ερευνητικού Βιοφαρμακευτικού Εργαστηρίου της Novartis, είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε τεχνολογία αιχμής και καινοτόμα προϊόντα στη υπηρεσία του ασθενή» και συνέχισε: «Με στόχο να προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή θεραπεία στον ασθενή με προβλήματα όρασης, χρειαζόμαστε υψηλής ποιότητας καινοτόμα προϊόντα. Η Alcon αποτελεί τον ιδανικό συνεργάτη για την οφθαλμολογική κοινότητα, καθώς συνεχίζει να παρουσιάζει στην αγορά καινοτόμα προϊόντα που βοηθούν στην αποκατάσταση της απώλειας όρασης και προσφέρει φροντίδα επικεντρωμένη σε κάθε ασθενή».

Ηγέτης στη φροντίδα των ματιών
Η Alcon αξιοποιεί το ρυθμό εξέλιξης και τη δύναμη της τεχνολογίας για να προωθήσει την ανάπτυξη καινοτομιών φροντίδας των ματιών καλύπτοντας τις ανάγκες των ασθενών σε όλο τον κόσμο. Ως ο παγκόσμιος ηγέτης στην φροντίδα των ματιών, η αποστολή μας είναι να παρέχουμε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες που βελτιώνουν την ποιότητα της ζωής, βοηθώντας τους ανθρώπους να δουν καλύτερα. Αυτό επιτυγχάνεται με την παροχή των πιο ολοκληρωμένων και προηγμένων προϊόντων και εργαλείων για τους επαγγελματίες της φροντίδας των ματιών, έτσι ώστε να μπορούν να προσφέρουν το βέλτιστο αποτελέσματα κατά τη θεραπεία των ασθενών.
Η Alcon ιδρύθηκε το 1945, ως ένα μικρό κατάστημα οφθαλμολογικών προϊόντων στο Fort Worth του Τέξας, και είμαστε πλέον μια εταιρεία που ανήκει στον όμιλο Novartis, με πωλήσεις 10,8 δις δολαρίων το 2015. Σήμερα, η ισχυρή παγκόσμια παρουσία μας καλύπτει πάνω από το 90% του πλανήτη – εξυπηρετούμε 180 αγορές, απασχολώντας περισσότερους από 25.000 ανθρώπους, βοηθώντας περίπου 260 εκατομμύρια ασθενείς μόνο μέσα στο 2014.

H Alcon Laboratories Hellas δραστηριοποιείται από το 1980, και σήμερα έχει στην ευθύνη της 8 χώρες: Ελλάδα, Κύπρος, Σλοβενία, Κροατία, Ισραήλ, Αλβανία, Κόσοβο, Μάλτα. H εταιρεία πραγματοποίησε τζίρο στην Ελλάδα €47,7 εκ. το 2015 και απασχολεί 75 εργαζομένους. Από το 2011, έχουμε επενδύσει περισσότερα από €3.400.000 στην εκπαίδευση των οφθαλμιάτρων μέσω , ζωντανών χειρουργείων (live surgeries), και πειραματικών χειρουργείων (wet labs) καθώς και άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Τα επιχειρησιακά τμήματά μας, το χειρουργικό και της φροντίδας ματιών, καλύπτουν ολόκληρο τον κύκλο ζωής των αναγκών φροντίδας των ματιών μέσα από ένα ευρύ φάσμα υψηλής ποιότητας χειρουργικών και προϊόντων περιποίησης φακών και φακών επαφής.

Η δέσμευσή μας για Έρευνα και Ανάπτυξη
Η Alcon επενδύει περισσότερα από $1 δις ετησίως στην έρευνα και ανάπτυξη (R&D) – μια δέσμευση απαράμιλλη για τα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα. Διαθέτουμε επίσης μια παγκόσμια ομάδα που απαρτίζεται από περισσότερους από 2.000 εξειδικευμένους επιστήμονες, γιατρούς, πανεπιστημιακούς και επαγγελματίες αφιερωμένους στην Έρευνα & Ανάπτυξη. Τα Κέντρα Αριστείας μας, που βρίσκονται σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρώπη, έχουν έναν κοινό στόχο: την αντιμετώπιση ιατρικών αναγκών της φροντίδας των ματιών μέσω θεραπειών που έχουν καλύτερο αποτέλεσμα και είναι ασφαλέστερες και ευκολότερες στη χρήση για τους ασθενείς μας. Στόχος μας είναι να επιτευχθεί αυτό με:

-Ανάπτυξη ασφαλέστερων χειρουργικών διαδικασιών ακριβείας
-Διεύρυνση των δυνατοτήτων των ενδοφακών μας (IOLs)
-Βελτίωση των επεμβάσεων του αμφιβληστροειδούς για μια βελτιωμένη εμπειρία στην ανάκαμψη του ασθενούς
-Παροχή εξαιρετικής όρασης και άνεσης με τους φακούς επαφής και τους ενδοφακούς χρησιμοποιώντας προηγμένα υλικά και τεχνολογία αιχμής
-Συσκευές παρακολούθησης για το γλαύκωμα που θα βοηθήσουν στη ρύθμιση της ενδοφθάλμιας πίεσης (ΕΟΠ) στο εσωτερικό του ματιού
-Επιπλέον, το ισχυρό μας κανάλι Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) συμπληρώνεται με στρατηγικές εξαγορές και συμμαχίες, οι οποίες επιταχύνουν το ρυθμό των νέων ανακαλύψεων και τις καινοτομίες στη βασική φροντίδα των ματιών για τους ασθενείς.

Στην Ελλάδα, στόχο μας αποτελεί η ενίσχυση των επενδύσεων σε κλινικές μελέτες μέσω της ανάπτυξης κέντρων αριστείας τα οποία, διαθέτοντας τεχνολογίες αιχμής και έμπειρο ιατρικό προσωπικό, θα μπορούν να ανταγωνιστούν αντίστοιχα κέντρα του εξωτερικού και θα προσελκύσουν ερευνητικές επενδύσεις.

Η δέσμευσή μας για Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη
Γνωρίζουμε ότι το καλύτερο χαρτοφυλάκιο φροντίδας των ματιών στον κόσμο δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά αν δεν είναι προσβάσιμο στους ασθενείς. Μέσω της εταιρικής μας κοινωνικής προσπάθειας, η Alcon συμβάλλει στη βελτίωση της βιώσιμης πρόσβασης για τους ασθενείς και μειώνει την εμφάνιση τύφλωσης και προβλημάτων όρασης.

Η Alcon στην Ελλάδα:
• Συνεργασία με τις αρχές για την κάλυψη έκτακτων αναγκών
o όπως: Δωρεά φαρμάκων στο ΚΕΕΛΠΝΟ για τους πρόσφυγες
• Προγράμματα ενημέρωσης και διάγνωσης
o όπως: Συμμετοχή στο κοινωνικό πρόγραμμα «Μετρήσεις Ζωής» της Νοvartis Hellas
• Δωρεές σε Δημόσιους φορείς και νοσοκομεία
• Οι εργαζόμενοι της Alcon συμμετέχουν ετησίως στην Ημέρα Εθελοντισμού (“Community Partnership Day”) της Novartis Hellas.

Η δέσμευσή μας για Ιατρική Εκπαίδευση
Η Alcon έχει δεσμευτεί να συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση των ασθενειών των ματιών και των επιλογών θεραπείας.
Κάθε χρόνο, η Alcon υποστηρίζει την ιατρική εκπαίδευση ώστε:
Να επιταχύνει την πρόοδο της επιστήμης
Να μετατρέψει τις κλινικές έρευνες σε στρατηγικές διαχείρισης ασθενειών
Οι ιατροί να αναπτύξουν εξειδίκευση και να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, βάσει στοιχείων της υγειονομικής περίθαλψης για τους ασθενείς
Από το 2011 η Alcon Laboratories Hellas έχει επενδύσει περισσότερα από €3.400.000 σε εκπαιδεύσεις, ζωντανά εκπαιδευτικά χειρουργεία (live surgeries), και προσομοιωτές χειρουργείων (wet labs) για να στηρίξει την εκπαίδευση των οφθαλμιάτρων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν