Νέο τεστ θα ανιχνεύει σχεδόν κάθε ιό στο ανθρώπινο σώμα

  • Iatropedia
Ένα τεστ που αναπτύχθηκε από ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει σχεδόν οποιοδήποτε ιό που μολύνει τον άνθρωπο και τα ζώα, σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Genome Research.

Το τεστ, γνωστό ως ViroCap, θα μπορούσε να γίνει απαραίτητο “εργαλείο” για τους γιατρούς. Όχι μόνο θα βοηθήσει στη διάγνωση θανατηφόρων ασθενειών, αλλά θα βοηθήσει τους γιατρούς να καταλήξουν σε μια διάγνωση, όταν δεν είναι σίγουροι για το τι ακριβώς έχει ο ασθενής. Η δοκιμή έχει επίσης εφαρμογές για τις περιπτώσεις όπου οι συνήθεις εξετάσεις δεν καταλήγουν σε σωστή διάγνωση, ή όταν η αιτία της εκδήλωσης της νόσου είναι άγνωστη.

Το ViroCap καταφέρνει να ανιχνεύσει ιούς με την ίδια ακρίβεια όπως τα τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR), τα οποία θεωρούνται το “χρυσό πρότυπο” για τα κλινικά εργαστήρια.

Για να δείξουν την αποτελεσματικότητα αυτή, οι επιστήμονες στόχευσαν συγκεκριμένα τμήματα του DNA ή του RNA από κάθε γνωστή ομάδα ιών που μολύνει τους ανθρώπους και τα ζώα: συνολικά εξέτασαν 2.000.000 μοναδικά τμήματα γενετικού υλικού από όλους τους ιούς. Στη συνέχεια συνέλεξαν δύο σετ βιολογικών δειγμάτων αίματος, κοπράνων, και ρινικών εκκρίσεων, από διάφορους ασθενείς στο Νοσοκομείο Παίδων του St. Louis.

Οι παραδοσιακές εξετάσεις ανίχνευσαν ιούς σε 10 από τους 14 ασθενείς, ενώ το ViroCap εντόπισε ιούς και στα 14 δείγματα. Σε μία δεύτερη ομάδα παιδιών με πυρετό, οι κλασικές εξετάσεις ανίχνευσαν τους 8 ιούς συνολικά. Το ViroCap βρήκε αυτούς και άλλους 7 ιούς, που προηγουμένως είχαν περάσει απαρατήρητοι.

Αν και το νέο αυτό τεστ είναι εντυπωσιακό, απέχει ακόμα πολλά χρόνια από το να εφαρμοστεί σε ασθενείς. Απαιτούνται περισσότερες κλινικές δοκιμές, προκειμένου να αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας το συγκεκριμένο τεστ την ακρίβειά του.

http://www.sciencerecorder.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πρωτοποριακή ανακάλυψη: Επίθεμα πρωτεΐνης σώζει ζωές μετά από καρδιακή προσβολή

Ανακάλυψαν το «χημικό ημερολόγιο» του οργανισμού που αντιλαμβάνεται την αλλαγή των εποχών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν