Νέο «ψαλίδι» στα φάρμακα! Με εντολή τρόικας μειώνεται κι άλλο η δαπάνη !

  • Iatropedia
Ο «πιο καλός μαθητής» της τρόικα αποδεικνύεται το Υπουργείο Υγείας αφού, όπως αφήνει να εννοηθεί ο ΓΓ του Υπουργείου Υγείας, το ανώτατο όριο της φαρμακευτικής δαπάνης θα είναι τελικά πιο χαμηλό από τα 2,88 δις. Πως θα γίνει αυτό;

Την πλήρη ανατροπή στην αγορά φαρμάκων φέρνει δήλωση του ΓΓ του Υπουργείου Υγείας, Αντώνη Δημόπουλου στο συνέδριο Pharma & Health.

Όπως προκύπτει από τη δήλωση, βαθύτερο «κούρεμα» θα πραγματοποιηθεί στη φαρμακευτική δαπάνη, αφού στο ποσό των 2,88 δις ευρώ που έχει ορίσει η τρόικα ως ανώτατο όριο, εντάσσεται ΦΠΑ και νοσοκομειακά φάρμακα.

Άρα, με δεδομένο ότι το ΦΠΑ υπολογίζεται περίπου στα 180 εκατομμύρια το χρόνο και το μηνιαίο κόστος των ακριβών νοσοκομειακών φαρμάκων, που σήμερα δίνονται και από τον ΕΟΠΥΥ υπολογίζεται περίπου στα 50 εκατομμύρια, το πλαφόν της φαρμακευτικής δαπάνης αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στα 2,1 δις ευρώ. Ωστόσο φαίνεται ότι είναι σε εξέλιξη ένα «παζάρι» με την τρόικα για το αν θα πρέπει να ενταχθεί στα 2,88 δις όλο το ποσό των νοσοκομειακών φαρμάκων (50 εκατ. ευρώ) ή αν θα αφαιρεθούν τελικά τα μισά περίπου 22 με 25 εκατ. ευρώ χρήματα που αντιστοιχούν στα ακριβά φάρμακα που έδινε ο ΕΟΠΥΥ από τα φαρμακεία τους για να διευκολύνει τους ασθενείς αφού τα νοσοκομεία αδυνατούσαν να τα παράσχουν. Είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, η αρχική φαρμακευτική δαπάνη των 2,88 δις θα κατέβει κατά πολύ γεγονός που σημαίνει ότι θα υπάρξει μεγάλη αναστάτωση στην αγορά καθώς οι εταιρείες θα κληθούν να επιστρέψουν ως έκπτωση (claw back) μεγαλύτερο πόσο από αυτό που αρχικά τους είχε ζητηθεί.

Επιπροσθέτως, ανοικτά άφησε ο κ. Δημόπουλος όλα τα ενδεχόμενα για την επέκταση της εφαρμογής της συνταγογράφησης βάσει δραστικής ουσίας, ακόμη και στο σύνολο των σκευασμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι συζητήσεις για το θέμα συνεχίζονται.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως οι τιμές των γενοσήμων και των off patent φαρμάκων έχουν ήδη μειωθεί και μια ένταξη περισσότερων τέτοιων σκευασμάτων (υπολογίζονται στα 1500) δεν πρόκειται να συμβάλλει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς θα λάβουν την υπάρχουσα τιμή της κατηγορίας τους.

Πάντως, η συζήτηση φούντωσε όταν έφθασε στο θέμα της καθυστέρησης τιμολόγησης και άρα κυκλοφορίας νέων φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Ο ΓΓ του Υπουργείου Υγείας εμμέσως απέδωσε την καθυστέρηση, η οποία ξεπερνάει τους 19 μήνες, στην απουσία καθιερωμένου συστήματος αξιολόγησης των νέων σκευασμάτων.

Το ζήτημα για τον κ. Δημόπουλο είναι να αποσαφηνιστεί ποια νέα –ακριβά- φάρμακα εισάγονται για να αντιμετωπιστούν καλύτερα ασθένειες και ποια στοχεύουν στην αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών ή ποια πρέπει να περιοριστούν (όπως αντιβιώσεις και σκευάσματα γαστροπροστασίας).

Κάλεσε μάλιστα τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) ακόμη και να προτείνει μια διεθνή επιτροπή που θα δώσει κατευθυντήριες γραμμές.

Επίσης οι τόνοι ανέβηκαν σημαντικά όταν αναφέρθηκε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θ. Αμπατζόγλου, που βρισκόταν στην αίθουσα, να ξεκαθαρίζει, με έντονο ύφος, πως το ποσοστό κέρδους είναι μόλις στο 15% και μια ενδεχόμενη περικοπή του θα οδηγήσει σε μαζικά λουκέτα φαρμακείων.

Ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Νίκος Μανιαδάκης ανέφερεαπό την πλευρά του ότι «δαιμονοποιούμε τα μέτρα του μνημονίου, ενώ μέτραόπως την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τις λίστες και τη μηχανοργάνωσηέπρεπε να τα έχουμε πάρει μόνοι μας και να τα εφαρμόσουμε σωστά και

στοχευμένα. Η συμμετοχή κάθε Έλληνα ασθενή στα φάρμακα ήταν στο 9%όταν σε ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκεται στο 40%». Πρόσθεσε πως «ζητάμε από τους Έλληνες πολίτες να βάλουν λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη αλλά δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι υπάρχουν χώρες πιο φτωχές από την Ελλάδα όπου η συμμετοχή στα φάρμακα είναι μεγαλύτερη».

Δήμητρα Ευθυμιάδου