Νέο μπέρδεμα με τη δραστική ουσία

  • Iatropedia
Στα... Χαμένα βαδίζουν και πάλι γιατροί και φαρμακοποιοί με τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας καθώς όπως δηλώνουν, ούτε η δεύτερη επίσημη έναρξη του μέτρου δεν αποσαφηνίσθηκε πλήρως.

Για χάος και αυτή την εβδομάδα στο σύστημα συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία, μιλούν γιατροί και φαρμακοποιοί.

Σύμφωνα με την εικόνα από διάφορα υποκαταστήματα του ΕΟΠΥΥ , το πρωί, η πλειοψηφία των συνταγών δεν ήταν καν ηλεκτρονικές, με την αναλογία σε κάποιες περιπτώσεις να είναι μια ηλεκτρονική συνταγή ανά 10 χειρόγραφες.

Όλα αυτά παρότι τελικά το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε να αναθέσει την ευθύνη για το ακριβές σκεύασμα αποκλειστικά στο γιατρό, στερώντας από τους φαρμακοποιούς το δικαίωμα επιλογής ή αλλαγής του φαρμάκου, όπως αρχικά προβλεπόταν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, ο γιατρός θα αναγράφει στη συνταγή την εμπορική ονομασία του φαρμάκου, το οποίο θεωρεί κατάλληλο για τον ασθενή του, από τη λίστα των φαρμάκων ανά δραστική ουσία, για τις δέκα πρώτες ουσίες που αφορά το μέτρο.

Για ελλιπέστατο κατάλογο, βεβιασμένα καταρτισμένο, κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

«Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι συνταγογραφούν, οι φαρμακοποιοί τι δίνουν και οι ασθενείς τι πληρώνουν», δηλώνουν οι εκπρόσωποι του κλάδου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν