Νέο μέτωπο Άδωνι: Επί ποδός πολέμου οι φαρμακοποιοί!

  • Iatropedia
Το ένα μετά το άλλο ανοίγουν τα μέτωπα στον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ να συνεχίζουν την απεργία μέχρι τις 10 Γενάρη σε κινητοποιήσεις αναμένεται να προχωρήσουν και ο φαρμακοποιοί.

Συναγερμός έχει σημάνει στους φαρμακοποιούς όλης της χώρας που αναμένεται αυτή την εβδομάδα να εξαγγείλουν κινητοποιήσεις με αφορμή τις κυοφορούμενες αλλαγές στον τοµέα των φαρμάκων τις οποίες ζητά μετ΄επιτάσεως η τρόικα η οποία θα επισκεφθεί πάλι την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας σε δυο εβδομάδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές μας μετά τον ΕΟΠΥΥ έχουν βάλει στο μάτι τα φαρμακεία καθώς πιέζουν έντονα την ηγεσία του υπουργείου υγείας να προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές μεταξύ των οποίων είναι :

µείωση του ποσοστού κέρδους τους, απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας τους, αλλαγή των πληθυσμιακών κριτηρίων, διάθεση των υποχρεωτικώς συνταγογραφούµενων φαρµάκων(ΜΥΣΥΦΑ)και εκτός φαρμακείου και απελευθέρωση της τιµής των ΜΥ- ΣΥΦΑ.

Τα υπουργεία Υγείας αλλά και Ανάπτυξης ετοιμάζουν ήδη τις σχετικές διατάξεις που θα επιτρέπουν σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ να πωλούν συγκεκριμένα φαρμακευτικά είδη. Άλλωστε ο σχετικός νόμος έχει ήδη αλλάξει.

Η λίστα των σκευασμάτων θα προσδιορισθεί και θα δημοσιοποιηθεί αμέσως μετά τις γιορτές δεδομένων και των πιέσεων που υπάρχουν ειδικά προς το υπουργείο Ανάπτυξης για άμεση απελευθέρωση της αγοράς.

Τα σκευάσματα που αναμένεται να πάρουν τη θέση τους στα ράφια είναι βιταμίνες, συμπληρώματα διατροφής αλλά πιθανώς και ορισμένα καλλυντικά που μέχρι σήμερα πωλούνταν μόνο στα φαρμακεία.

Η ρύθμιση προκαλεί την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών ειδικά μάλιστα τώρα που φαίνεται να παίρνει ενεργό ρόλο στην υπόθεση το υπουργείο Ανάπτυξης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι χαράτσια έρχονται στην Υγεία από το 2014! Τι θα πληρώνουμε παραπάνω

«Κόφτη» στις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ βάζει το υπ.Οικονομικών