Νέες μειώσεις στα φάρμακα ζητά η κυβέρνηση

  • Iatropedia
Με επιστολή της προς οκτώ μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες η διοίκηση του ΙΚΑ ζητά επιπλέον εκπτώσεις σε σκευάσματα που προμηθεύουνται οι ασθενείς από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Το …μπάχαλο που επικρατεί στην πολιτική υγείας αποδεικνύεται για άλλη μια φορά καθώς όπως φαίνεται ο ένας φορέας δε γνωρίζει τι πράττει ο άλλος. Ενώ σε κεντρικό επίπεδο η κυβέρνηση ζήτησε πρόσφατα εκπτώσεις από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις για τα φάρμακα που θα διατίθενται το επόμενο διάστημα και για τους ασθενείς του νέου φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας τον ΕΟΠΥΥ, όπου να σημειωθεί εντάσσονται πλέον και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, η διοίκηση του οργανισμού με επιστολή της προς οκτώ μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ζητά νέα έκπτωση ειδικά για τα φάρμακα που διατίθενται από τα φαρμακεία.
Πριν από λίγες ημέρες οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί Υγείας και Εργασίας ζήτησαν από τις φαρμακοβιομηχανίες να καταβάλουν έκπτωση ύψους 262 εκατ. ευρώ, ποσό για το οποίο οι εταιρείες έχουν ζητήσει διευκολύνσεις.
Ωστόσο ερωτηματικά προκύπτουν για το γεγονός πως η διοίκηση του ΙΚΑ καλεί και πάλι τις εταιρείες να προβούν σε έκπτωση, παρακάμπτοντας τον κεντρικό σχεδιασμό. Τη στιγμή μάλιστα που υποτίθεται ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ΣΦΕΕ (του συνδέσμου των φαρμακοβιομηχάνων) ενώ το ΙΚΑ είναι ένα από τα βασικά Ταμεία απο αποτελούν τον ΕΟΠΥΥ.
Οι εταιρείες πάντως διαμηνύουν ότι δεν προτίθενται να δώσουν κάτι παραπάνω από αυτό που ήδη έχει συμφωνηθεί με την κυβέρνηση.