Νέες εναλλακτικές θεραπείες βλαστοκυττάρων

  • Iatropedia
Σημαντικές ιατρικές ανακαλύψεις που σημάδεψαν την προηγούμενη χρονιά ανοίγουν τώρα τον δρόμο σε νέες εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας με την μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων

Στην χρήση βλαστοκυττάρων που βρίσκονται στο σώμα μας σε μια λανθάνουσα, ανενεργό μορφή, έτοιμα να ενεργοποιηθούν με τον κατάλληλο «μοριακό διακόπτη» στρέφονται τώρα οι επιστήμονες προσβλέποντας σε νέες εναλλακτικές θεραπείες. Όπως υποστηρίζουν, η πρόοδος που επετεύχθη το 2014 με μια σειρά σημαντικών ιατρικών ανακαλύψεων δικαιολογεί αυτήν την αισιοδοξία. Η έρευνα επιστημόνων από τα Πανεπιστήμια Στάνφορντ και Χάρβαρντ σχετικά με τους μηχανισμούς που διέπουν την παραβίωση, την αντιστροφή της διαδικασίας γήρανσης με την μετάγγιση αίματος από νεαρά ζώα σε μεγαλύτερα, είναι μια από αυτές αφού εντόπισε έναν παράγοντα στο αίμα που βρέθηκε ότι μπορεί να μετατρέψει «ανενεργά» βλαστικά κύτταρα σε ενεργά, προβαίνοντας στην ανανέωση και αναζωογόνηση των γηρασμένων κυττάρων.

Σύμφωνα με την Vitro Biopharma, η οποία πέρισυ κατοχύρωσε δικαιώματα ανάπτυξης τεχνολογίας με στόχο μεθόδους ενεργοποίησης βλαστοκυττάρων για νέες θεραπείες, ο παράγοντας GDF11 ή ΒΜΡ-11 έρχεται να προστεθεί στον ολοένα αυξανόμενο κατάλογο ενδογενών βιολογικών παραγόντων που ενεργοποιούν μέχρι πρότινος αδρανή βλαστοκύτταρα, οδηγώντας τα στην ανάπτυξη και διαφοροποίηση. Ήδη, γνωστοί αυξητικοί παράγοντες (ερυθροποιητίνη, G-CSF) χρησιμοποιούνται εδώ και 25 χρόνια στην αντιμετώπιση της αναιμίας και της ανοσοκαταστολής από χημειοθεραπεία. Όπως ανακοινώθηκε, η εταιρία θα επικεντρωθεί στην ενεργοποίηση ενήλικων βλαστoκυττάρων γνωστών ως μεσεγχυματικά (MSC) και νευρικών βλαστικών κυττάρων (NSC) που απαιτούν διαφορετικό μηχανισμό από τον αντίστοιχο των αιμοποιητικών βλαστοκυττάρων.

Τα αποτελέσματα κλινικών δοκιμών που διεξάγονται στην Ευρώπη έδειξαν να υποστηρίζουν τις αρχικές μελέτες καθώς ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς παρουσίασαν εμφανή βελτίωση μετά την ενεργοποίηση βλαστοκυττάρων. Σειρά έχει η διεξαγωγή φέτος δοκιμών και στις ΗΠΑ για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά τους σε περιπτώσεις κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων, διάσεισης και άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Προ-κλινικές και μερικές κλινικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η ενεργοποίηση βλαστοκυττάρων μέσα στον εγκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε αναγέννηση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεράπευσαν την τύφλωση με βλαστοκύτταρα

Βλαστοκύτταρα από λίπος σβήνουν τα σημάδια του χρόνου