Νέες ελπίδες στη μάχη κατά του AIDS και της ηπατίτιδας C

  • Iatropedia
Η μάχη κατά της μάστιγας του αιώνα και της ηπατίτιδας C, καλά κρατεί. Συνεχώς οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν ή να βελτιώσουν φάρμακα που θα καταφέρουν να “νικήσουν” το AIDS και την ηπατίτιδα C. Βρετανοί ερευνητές ανακοίνωσαν ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την πρώτη κλινική δοκιμή, ενός εμβολίου κατά της χρόνιας ηπατίτιδας C, ενώ την ίδια ώρα συνάδελφοι τους στις ΗΠΑ, έκαναν γνωστό ότι χρησιμοποίησαν σε πειραματόζωα ένα νέο εμβόλιο, με ενθαρρυντικά ευρήματα κατά ενός ιού συγγενούς με το AIDS.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης με επικεφαλής τον καθηγητή Πώλ Κλένερμαν δημοσίευσαν τη μελέτη τους για την ηπατίτιδα C στο ιατρικό περιοδικό “science transnational medicine”. Η ομάδα του Κλένερμαν κατάφερε να ξεπεράσει τις μεγάλες ως τώρα δυσκολίες, που δημιουργεί το γεγονός ότι ο ιός της ηπατίτιδας C, αλλάζει συνεχώς εμφάνιση, με συνέπεια να μπορεί δύσκολα να στοχευτεί. Ο βαθμός δυσκολίας μεγαλώνει από το γεγονός ότι ο ιός αποτελείται από 6 διαφορετικά στελέχη που είναι σχεδόν αδύνατο για ένα εμβόλιο να τα στοχεύσει όλα.

Έτσι ο ιός μπορεί για χρόνια να περνάει απαρατήρητος αλλά να έχει κάνει τεράστια ζημιά στο ήπαρ. Το νέο πιλοτικό εμβόλιο των Άγγλων ιατρών στοχεύει στην εσωτερική βιολογική μηχανή του ιού και όχι στη συνεχώς μεταλλασσόμενη εξωτερική του επιφάνεια. Οι επιστήμονες τροποποίησαν γενετικά τον ιό ενός απλού κρυολογήματος και με αυτόν βομβάρδισαν τον ιό της ηπατίτιδας C. Ο οργανισμός “διάβασε” τον ιό του κρυολογήματος (που είχε προσκολληθεί στον ιό της ηπατίτιδας) και ανέπτυξε ισχυρότατες άμυνες. Κλινικά το εμβόλιο είναι ασφαλές, σύμφωνα με τους ιατρούς και δοκιμάστηκε σε 41 άτομα τα οποία ανέπτυξαν για ένα χρόνο ένα πολύ ισχυρό ανοσοποιητικό μηχανισμό κατά της ηπατίτιδας C, με ελάχιστες παρενέργειες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 170.000.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, έχουν μολυνθεί από τον ιό της ηπατίτιδας C ο οποίος εξαπλώνεται κυρίως από μεταγγίσεις μολυσμένου αίματος και από χρήση μολυσμένων συριγγών που κάνουν οι τοξικομανείς.

Στις ΗΠΑ ερευνητές με επικεφαλής τον ιολόγο Νταν Μπαρούχ, της ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ, δημιούργησαν ένα εμβόλιο που προστατεύει τις μαϊμούδες να μην μολυνθούν από τον ιό SIV, που είναι συγγενικός του ιού του AIDS, τον HIV. Οι ερευνητές δηλώνουν αισιόδοξοι , ότι έχουν κάνει πρόοδο για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού εμβολίου για τον HIV. Με το εμβόλιο αυτό οι μαϊμούδες έχουν 80% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από τον SIV και οι ερευνητές του Χάρβαρντ θεωρούν ότι με κάποιες τροποποιήσεις θα καταφέρουν το ίδιο και για τον HIV

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

τα πάντα για το AIDS στην ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ του IATROPEDIA

τα πάντα για την ΗΠΑΤΙΤΙΔΑ στην ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ του IATROPEDIA