Νέες δωρεές ύψους άνω των 33 εκατ. ευρώ ανακοινώθηκαν από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) παρουσίασε τις νέες δωρεές του που θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα σε συνεργασία με οργανισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, στην τακτική φθινοπωρινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του ΙΣΝ εγκρίθηκαν δωρεές συνολικού ύψους άνω των 33 εκατ. ευρώ. Οι 68 νέες δωρεές αφορούν δράσεις στις Τέχνες και τον Πολιτισμό, την Παιδεία, την Υγεία και τον Αθλητισμό και την Κοινωνική Πρόνοια.

 

Κατά τους 3 τελευταίους μήνες, δηλαδή στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΣΝ, το καλοκαίρι, μέχρι και σήμερα, οι νέες δωρεές του ΙΣΝ παγκοσμίως αγγίζουν τα 236 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα, αρχικού προϋπολογισμού άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, μέσω 4.000 δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Διαχρονικά, το Ίδρυμα έχει διαθέσει 37% των δωρεών του στις Τέχνες και τον Πολιτισμό, 24% στη Παιδεία, 26% στην Υγεία και τον Αθλητισμό και 13% στην Κοινωνική Πρόνοια.

Η δράση του ιδρύματος

Η έως τώρα δράση του ΙΣΝ εξαπλώνεται σε πάνω από 110  χώρες. Το 67% των συνολικών δωρεών, στα 21 χρόνια λειτουργίας του ΙΣΝ, έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης του δωρεάς για τη δημιουργία του ΚΠΙΣΝ, ενώ το 33% έχει διατεθεί στο εξωτερικό.

Η εκδήλωση παρουσίασης των νέων δωρεών πραγματοποιήθηκε στο χώρο που αντανακλά τη φιλοσοφία του ΙΣΝ, το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το ΙΣΝ, επιπλέον της συνολικής δωρεάς του για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του ΚΠΙΣΝ, ύψους σχεδόν €630 εκατομμυρίων, συνεχίζει να το υποστηρίζει έμπρακτα για πέντε χρόνια, με δωρεές €50 εκατομμυρίων για τη διοργάνωση δημόσιων εκδηλώσεων καθώς επίσης και τη λειτουργία του.

Πρακτική άσκηση

Ακόμη, με στόχο την ενίσχυση της νέας γενιάς και τη δημιουργία ευκαιριών για κατάρτιση και την απόκτηση δεξιοτήτων, το ΙΣΝ στηρίζει το ΚΠΙΣΝ με δωρεά για την κάλυψη προγραμμάτων αμειβόμενης πρακτικής άσκησης. Η συγκεκριμένη δωρεά υπερβαίνει τα €11 εκατομμύρια και δίνει τη δυνατότητα σε σχεδόν 950 νέους να εργαστούν σε διάφορους τομείς του ΚΠΙΣΝ, κατά την περίοδο 2017-2022.

Η εκδήλωση σήμανε επίσης την έναρξη της νέας μηνιαίας σειράς εκδηλώσεων του ΙΣΝ με τίτλο ΔΙΑΛΟΓΟΙ, μέσα από την οποία το ΙΣΝ σκοπεύει να παρουσιάσει ανθρώπους που με το έργο και τη δράση τους εμπνέουν. Μέσω των ανοιχτών για το κοινό εκδηλώσεων που θα πραγματοποιούνται την 3η Πέμπτη κάθε μήνα, το ΙΣΝ ευελπιστεί να ενθαρρύνει συζητήσεις, να δημιουργήσει μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή ιδεών, να εμπνεύσει ένα νέο τρόπο σκέψης και, ιδανικά, να χτίσει νέες γέφυρες συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων και οργανισμών.

Υπουργός Υγείας

 

 

Ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος, καλωσόρισε επί σκηνής τον υπουργό Υγείας, κύριο Ανδρέα Ξανθό, και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, για μία συζήτηση αναφορικά με την πρόσφατη ανακοίνωση του ΙΣΝ, να διαθέσει δωρεές άνω των 200 εκατομμυρίων για την περαιτέρω ενίσχυση του τομέα της Υγείας στην Ελλάδα, με έργα υποδομών και ενίσχυσης της εκπαίδευσης.

Υπενθυμίζεται πως, σε συνέχεια συζητήσεων μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του ΙΣΝ, το Ίδρυμα ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο του 2017 την πρόθεσή του να αναλάβει εξολοκλήρου τη χρηματοδότηση σειράς έργων υποδομών και εκπαίδευσης, οι οποίες μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν:

Την ανέγερση και τον εξοπλισμό νέου κτιρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, την ανέγερση και τον εξοπλισμό νέου Νοσοκομείου Παίδων στη Θεσσαλονίκη, την ανακατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό του κτιρίου των Αδελφών Νοσοκόμων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, με σκοπό να λειτουργήσει ως Έδρα της Πανεπιστημιακής Νοσηλευτικής, καθώς και την ενίσχυση της δυναμικότητας και αποτελεσματικότητας των αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ.

Αγορές 3 PET/CT

Στο πλαίσιο της ίδιας δωρεάς, το ΙΣΝ προτίθεται να καλύψει το κόστος αγοράς 3 PET/CT προκειμένου να διατεθούν σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας καθώς και της αγοράς μονάδων παραγωγής ραδιοφαρμάκων (baby κυκλοτρόνια). Επιπλέον, το ΙΣΝ εξετάζει την υποστήριξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων για νέους ιατρούς, αναφορικά με την αντιμετώπιση του τραύματος, καθώς και προγραμμάτων καταγραφής, παρακολούθησης και παρέμβασης αναφορικά με τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται σε συνέχεια πρόσφατης δωρεάς του ΙΣΝ προς το ΕΚΑΒ, που βρίσκεται στην τελική φάση ολοκλήρωσης, και αφορά στην προμήθεια 143 υπερσύγχρονων ασθενοφόρων οχημάτων και την πλήρη συντήρησή τους για 8 χρόνια, καθώς και την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου του ΕΚΑΒ, συνολικού ύψους επιπλέον 14 εκατομμυρίων.

Δωρεές στην Υγεία

Η νέα πρωτοβουλία ακολουθεί σειρά σημαντικών δωρεών στον τομέα της Υγείας οι οποίες έχουν λάβει χώρα σε βάθος χρόνου. Από το 1996 που ξεκίνησε τη δράση του, μέχρι σήμερα, το ΙΣΝ έχει πραγματοποιήσει δωρεές ύψους άνω των 310 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα.

Αξιοσημείωτη πρωτοβουλία του ΙΣΝ, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Αναγέννηση και Πρόοδος», αποτελεί η δημιουργία των Κινητών Ιατρικών Μονάδων, οι οποίες προσφέρουν προγράμματα υγειονομικής φροντίδας σε κατοίκους νησιών και απομακρυσμένων περιοχών σε όλη την Ελλάδα με στόχο να ανταποκριθούν στη βασική ανάγκη για ανοιχτή πρόσβαση όλων των κατοίκων της χώρας σε αξιόπιστες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας και οι οποίες έχουν ήδη πραγματοποιήσει 29 αποστολές.

Άλλες σημαντικές δράσεις στον τομέα της Υγείας είναι η δωρεά ύψους 20 εκατομμυρίων για την αντικατάσταση δέκα γραμμικών επιταχυντών σε δημόσια νοσοκομεία της χώρας, η δωρεά για την αναμόρφωση όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων στη χώρα, καθώς και η δωρεά για την ανέγερση και τον πλήρη εξοπλισμό ξενώνων φιλοξενίας συγγενών ασθενών σε νοσοκομεία ανά την επικράτεια.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στην εκδήλωση, ο κύριος Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ανέφερε:

«Η εμπειρία της δημιουργίας του ΚΠΙΣΝ έχει αποδείξει τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να έχει για την κοινωνία μία διαφανής συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Έτσι, και με τη νέα πρωτοβουλία για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα, προσβλέπουμε σε μια ανοιχτή διαδικασία που έχει μοναδικό σκοπό και γνώμονα το κοινό καλό. Είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι που στις ιδιαίτερα έντονες εποχές που διανύουμε παγκόσμια, το ΙΣΝ εξακολουθεί να βρίσκει νέους αξιόλογους συνεργάτες ή να συναντάει παλιούς γνώριμους, σε μία κοινή πορεία και προσπάθεια να κάνουμε τον κόσμο μας λίγο καλύτερο κάθε φορά. Ο κόσμος είναι η γειτονιά μας».

Ο κύριος Δρακόπουλος, αναφέρθηκε, ακόμη, στην πιθανή συμμετοχή  του διεθνούς φήμης αρχιτέκτονα Renzo Piano, δημιουργού του ΚΠΙΣΝ, στον σχεδιασμό των έργων υποδομών που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την ενίσχυση της Υγείας στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι, τυχόν συμβολή του διακεκριμένου αρχιτέκτονα και φίλου της Ελλάδας στα έργα θα συμβάλει στην εισαγωγή σε αυτά μιας νέας φιλοσοφίας που εναρμονίζει τους χώρους θεραπείας με το φυσικό περιβάλλον.

O υπουργός Υγείας, κύριος Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε:

«Η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος αποτελεί μια εμβληματική παρέμβαση στον πολύ κρίσιμο τομέα της υγείας και της λειτουργίας του συστήματος υγείας της χώρας μας. Με αυτή την προσέγγιση πραγματικά έχουμε μια επένδυση στη στήριξη και την αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και ταυτόχρονα μια επένδυση στην κοινωνική συνοχή και την αξιοπρέπεια αυτής της χώρας».

Παύλος Πολάκης

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κύριος Παύλος Πολάκης ανέφερε: «Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος εντάσσει τη δωρεά του σε έναν συνολικότερο σχεδιασμό που ο τελικός του στόχος είναι ένα ενισχυμένο δημόσιο σύστημα υγείας το οποίο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων, να προσφέρει υψηλής ποιότητας περίθαλψη με βάση αυτά που μπορεί η επιστήμη σήμερα να προσφέρει δωρεάν, έγκαιρα και αποτελεσματικά για όποιον έχει ανάγκη, εκεί που το έχει ανάγκη».