Νέα θεραπεία για την ηπατίτιδα C!

  • Iatropedia
Νέους ελπιδοφόρους ορίζοντες στην αντιμετώπιση της ηπατίδας C ανοίγει μια νέα θεραπεία η οποία χορηγείται μόνο από το στόμα και μπορεί να εφαρμοσθεί σε ασθενείς με χρόνια λοίμωξη με τον ιό.

Στο πλαίσιο παγκόσμιας κλινικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε ο ιός εξαφανίστηκε σχεδόν σε όλους τους ασθενείς που συμμετείχαν συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν αποκρίνονταν σε κανένα υπάρχον φάρμακο.

Η ηπατίτιδα C προκαλείται από έναν ιό ο οποίος μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών και καταλήγει στο να καταστρέψει το ήπαρ. Σε αντίθεση με τις άλλες μορφές ηπατίτιδας (Α και Β), δεν υπάρχει εμβόλιο για την ηπατίτιδα C.

Συγκεκριμένα στην έρευνα συμμετείχαν 179 ασθενείς χωρίς ένδειξη κίρρωσης ήπατος εκ των οποίων οι 91 ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν να λάβουν το σχήμα χωρίς ριμπαβιρίνη για 12 εβδομάδες και 88 ασθενείς να λάβουν το σχήμα με αυτή την φαρμακευτική ουσία για 12 εβδομάδες.

Οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν κόπωση και πονοκέφαλος ενώ κανένας ασθενής και στα δύο σκέλη δεν παρουσίασε ιολογική υποτροπή .

Να σημειωθεί εδώ ότι στις ομάδες υψηλού κινδύνου για να εκδηλώσουν την νόσο ανήκουν όσοι κάνουν χρήση μεταχειρισμένων συριγγών για ναρκωτικά και στεροειδή και όσοι έρχονται σε επαφή με μη αποστειρωμένες ιατρικές διαδικασίες κατά την διάρκεια της οποίας απαιτούνται βελόνες.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται με τον ιό της ηπατίτιδας C ποτέ δεν αρρωσταίνουν και δεν εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα στο ήπαρ τους. Έτσι καθίσταται εξαρχής αδύνατο να προβλεφθεί ποιος από τους φορείς του ιού τελικά θα ασθενήσει βαριά.