Νέα γενιά φαρμάκων θα καθυστερεί την γήρανση!

  • Iatropedia
Τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτης κάνουν τους ερευνητές να λένε ότι βρισκόμαστε «ένα βήμα πιο κοντά» στην ανάπτυξη φαρμάκων που θα επιβραδύνουν την διαδικασία της γήρανσης καθώς σε πειραματόζωα βελτίωσαν την καρδιακή λειτουργία, μείωσαν τα συμπτώματα αδυναμίας και παρέτειναν την υγιή διάρκεια ζωής τους.

Όπως εξηγούν ερευνητές του Scripps Research Institute και της Mayo Clinic στο περιοδικό Aging Cell, τα φάρμακα αυτά , γνωστά ως «senolytics», κατάφεραν να στοχοποιήσουν και να εξοντώσουν κύτταρα που σχετίζονται με την γήρανση χωρίς να καταστρέψουν τα γειτονικά κύτταρα. Τα γηράσκοντα κύτταρα είναι κύτταρα που παύουν να διαιρούνται καθώς γερνάμε. Συσσωρεύονται σε διάφορους ιστούς του σώματος, εκκρίνοντας πρωτεΐνες που προκαλούν ζημίες στα γύρω υγιή κύτταρα και ιστούς, με αποτέλεσμα να επιταχύνουν την διαδικασία γήρανσης και να «αφήνουν χώρο» στην ανάπτυξη ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Από την στιγμή που η εξουδετέρωση γηρασκόντων κυττάρων σε ποντίκια αύξησε την διάρκεια ζωής τους, οι ερευνητές θεώρησαν λογική την υπόθεση να συμβεί το ίδιο και στους ανθρώπους. Η πρόκληση ήταν πώς θα στοχοποιούντο τα γηράσκοντα κύτταρα για να καταστραφούν, αφήνοντας ανέπαφα τα άλλα. Η σχετική μελέτη έδειξε ότι όπως και στην περίπτωση των καρκινικών κυττάρων, τα γηράσκοντα κύτταρα παρουσίαζαν αυξημένη αντοχή στην απόπτωση, τον προγραμματισμένο θάνατο των κυττάρων. Το μόνο που είχαν να κάνουν οι επιστήμονες ήταν να βρουν κάτι που να προκαλεί απόπτωση στα συγκεκριμένα κύτταρα.

Η δοκιμή 46 υποψηφίων σκευασμάτων έδειξε ότι δύο από αυτά ήταν πολλά υποσχόμενα: το αντικαρκινικό φάρμακο dasatinib (εμπορική ονομασία Sprycel) και ένα αντιφλεγμονώδες συμπλήρωμα με την ονομασία κερσετίνη (quercetin). Ο συνδυασμός τους προκάλεσε απόπτωση των γηρασκόντων κυττάρων αλλά και σημαντική βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας των ποντικιών, ενίσχυσε την αντοχή τους στην άσκηση, μείωσε την οστεοπόρωση και την αδυναμία ζώων που είχαν υποστεί ραδιοθεραπεία και αύξησε δραματικά το προσδόκιμο ζωής τους –κι όλα αυτά με μια μόνο δόση που έδωσε αποτελέσματα διάρκειας τουλάχιστον επτά μηνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πως να κάνετε σεξ μέχρι τα βαθιά γεράματα!