Νέα φάρμακα στην Ελλάδα με διαδικασίες εξπρές …δια χειρός Ε.Ε.

  • Iatropedia
Πολύ γρηγορότερα θα έρχονται τελικώς στη χώρα μας νέες φαρμακευτικές θεραπείες εάν τουλάχιστον η χώρα μας ακολουθήσει πιστά οδηγία της Ε.Ε.

Εμπόδια στα σχέδια του Υπουργείου Υγείας που θέλουν τα νέα καινοτόμα φάρμακα να έρχονται στη χώρα μας εφόσον έχουν προηγουμένως καλυφθεί ασφαλιστικά σε άλλα 12 κράτη –μέλη, δεν αποκλείεται να βάλει ντιρεκτίβα της Κομισιόν.

Σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης της Κομισιόν, τα φάρμακα θα πρέπει να εισάγονται στην αγορά γρηγορότερα και προτείνει την μείωση της χρονικής διάρκειας και την απλούστευση της διαδικασίας λήψης εθνικών αποφάσεων στην τιμολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων.

Οι συγκεκριμένες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται, κατά κανόνα, μέσα σε 120 ημέρες για τα καινοτόμα φάρμακα και σε 30 ημέρες, από 180 που χρειάζεται σήμερα, για τα γενόσημα.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει αυστηρά μέτρα στην περίπτωση που οι αποφάσεις δεν συμμορφώνονται με τα χρονικά όρια, τα οποία συχνά υπερβαίνουν κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας, προϋπόθεση για την κάλυψη από τα ταμεία των φαρμάκων ήταν η αποζημίωση τους από 12 κράτη-μέλη. Με την απόφασή του αυτή το υπουργείο Υγείας επιδίωκε να μην αυξήσει τη φαρμακευτική δαπάνη καθώς εκτιμάται ότι αν τιμολογηθούν και κυκλοφορήσουν όλα τα νέα φάρμακα μέσα στο 2012 η δαπάνη θα αυξηθεί κατά τουλάχιστον 240 εκατ. ευρώ.

Στην ευρωπαϊκή απόφαση αναφέρθηκε και η επικεφαλής της task force της Κομισιόν για την Ελλάδα, Ζορζέτα Λάλη, στο συνέδριο των Financial Times για το Μέλλον των Υπηρεσιών Υγείας στην χώρα μας. «Οι 12 Ευρωπαϊκές χώρες μεταφράζονται σε καθυστέρηση 1825 ημερών, δηλαδή 5 ετών, στην πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Πασχάλης Αποστολίδης.

«Η πρόταση μας θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση για τους προϋπολογισμούς δημόσιας υγείας, θα διατηρήσει τη δυναμικότητα της φαρμακευτικής αγοράς και θα προσφέρει στους πολίτες καλύτερη πρόσβαση στις θεραπείες», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Antonio Tajani.

Εν τω μεταξύ, τη διαφωνία του με τη διεξαγωγή διαγωνισμών για τα καινοτόμα φάρμακα, αλλά και τον ορισμό ως χωρών-αναφοράς τιμολογιακής πολιτικής, χώρες που βρίσκονται σε λιτότητα, εξέφρασε ο Dr Alexander Natz, ΓΓ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων.