Νέα φάρμακα ελεύθερα χωρίς συνταγή! Αυξήθηκαν τα ΜΗΣΥΦΑ

  • Iatropedia
Αυξήθηκαν στα σκευάσματα που δε χρειάζονται πλέον συνταγή γιατρού για να αγορασθούν καθώς ο Άδωνις Γεωργιάδης εξέδωσε νέο κατάλογο με τα λεγόμενα ΜΗΣΥΦΑ.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Δεκάδες σκευάσματα που μέχρι σήμερα χρειάζονταν συνταγή γιατρού για να αγορασθούν από το φαρμακείο είναι πλέον ελεύθερα.

Φάρμακα που ήταν ενταγμένα στη λεγόμενη αρνητική λίστα και χρειάζονταν συνταγή γιατρού για να αγοραστούν, αλλά δεν αποζημιώνονταν από την κοινωνική ασφάλιση εντάχθηκαν στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) γεγονός που σημαίνει ότι και πάλι δε θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Η νέα λίστα με τα ΜΗΣΥΦΑ που εκδόθηκε διά χειρός Άδωνι περιλαμβάνει πολύ περισσότερα φάρμακα σε σχέση με τον παρελθόν, φάρμακα τα οποία πλέον είναι ελεύθερα στα φαρμακεία.

Τις τελευταίες ημέρες τα στελέχη του υπουργείου Υγείας επεξεργάζονταν τη λίστα των σκευασμάτων επιχειρώντας να εντάξουν όσο το δυνατόν περισσότερα σε αυτή. Και παρότι ήθελαν να συμπεριλάβουν περισσότερα, οι εγκρίσεις και οι άδειες των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά δεν το επέτρεπαν.

Προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις με φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και συνομιλίες πριν εκδοθεί ο νέος κατάλογος με τα ΜΗΣΥΦΑ.

Όμως το ζήτημα είναι πως- σύμφωνα με πληροφορίες- το επόμενο διάστημα κάποιες εταιρείες σκέφτονται να αλλάξουν τις συσκευασίες των προϊόντων τους και μειώνοντας την περιεκτικότητα τους να ενταχθούν και αυτά στη λίστα με τα ΜΗΣΥΦΑ.

Με τον τρόπο αυτό θα εισπράττουν περισσότερα μετρητά από τις τσέπες των ασθενών με διαδικασίες εξπρές καθώς δε θα απαιτείται συνταγή γιατρού.

Πάντως η αύξηση του καταλόγου με τα ΜΗΣΥΦΑ έρχεται να προστεθεί στο χαράτσι που πρέπει να πληρώνουν οι ασφαλισμένοι για την αγορά των πρωτοτύπων φαρμάκων καθώς αυξήθηκε η διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής και πρωτοτύπου φαρμάκου. Ερωτηθείς σχετικά ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως αυξήθηκε μεν η συμμετοχή στα πρωτότυπα σκευάσματα, ταυτόχρονα όμως υπάρχουν δεκάδες διαθέσιμα γενόσημα που μπορούν να επιλέξουν οι ασφαλισμένοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέα «σφαγή» Άδωνι-Λουράντου για τα φάρμακα! Τα πολυτελή σπίτια και η φορολογική δήλωση 1 εκατ.ευρώ

Γιατροί πρώην ΕΟΠΥΥ κατά κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή! Τι ζητούν

Το δυσκίνητο ΠΕΔΥ του Άδωνι! Χωρίς γιατρούς και εργαστήρια οι μονάδες

Ακριβό μου Depon! Οι κρυφές αυξήσεις στα φάρμακα χωρίς συνταγή