Νέα εβδομάδα των Παθών: Επιδόματα και δικαίωμα απεργίας στο μικροσκόπιο…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Αυτήν την εβδομάδα κυβέρνηση θα νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα της 3ης αξιολόγησης, που ανάμεσά τους είναι και το δικαίωμα της απεργίας και τα προνοιακά επιδόματα. Μάλιστα, σκοπεύουν να καταθέσουν το πολυνομοσχέδιο αργά σήμερα ή αύριο Τρίτη και να το ψηφίσουν την προσεχή Δευτέρα 15/1.

Σήμερα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο για πρώτη φορά μέσα στο 2018 ώστε να συζητηθούν τα εξής θέματα του πολυνομοσχεδίου:

– Προνοιακά επιδόματα.

– Αλλαγές στην ενέργεια και τη ΔΕΗ.

– Προκήρυξη απεργιών από τις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές ενώσεις.

– Ενίσχυση του ρόλου των Οικονομικών Εισαγγελέων.

– Διαμεσολάβηση.

– Θέματα του υπουργείου Παιδείας.

Απεργία

Μήλον της Έριδος η διάταξη που απαιτεί πλειοψηφία 50%+1 προκειμένου να λαμβάνεται απόφαση για κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια σωματεία. Η διάταξη αυτή αναμένεται να προκαλέσει σκληρή αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση, ενώ το ΚΚΕ ζητεί από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την κήρυξη απεργίας.

Κι επειδή δεν φαίνεται να το πέτυχε, το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήρια την Τρίτη το μεσημέρι και την Τετάρτη, ενώ την Παρασκευή (κατά πάσα πιθανότητα) θα έχει απεργία και απεργιακή συγκέντρωση το πρωί, αλλά και συλλαλητήριο το απόγευμα. Επειδή όμως, θα ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, αν δεν ολοκληρωθεί η ψηφοφορία την Παρασκευή και συνεχιστεί την Δευτέρα, θα υπάρχει και νέο συλλαλητήριο και την Δευτέρα 15/1.

Επιδόματα

Κερδισμένοι θα είναι όσοι έχουν 1 ή 2 παιδιά καθώς θα διαπιστώσουν ανάλογα το ετήσιο οικογενειακό εισόδημά τους αύξηση σε σύγκριση με τα ισχύοντα από 176 έως 360 ευρώ αν πρόκειται για 1 προστατευόμενο τέκνο και από 352 έως 720 ευρώ αν έχουν δύο προστατευόμενα τέκνα.

Στις οικογένειες με 3 παιδιά και άνω υπάρχουν αλλαγές. Όσες μεν διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα, θα έχουν αυξημένα επιδόματα. Αντιθέτως, οικογένειες με 3 παιδιά και ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα άνω των 13.500 ευρώ, θα υποστούν μείωση των επιδομάτων που λαμβάνουν από 216 ως 1.500 ευρώ.

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στις οικογένειες με 4, 5 ή 6 παιδιά. Το Βήμα παρουσίασε τους πίνακες με τα οικογενειακά επιδόματα σύμφωνα με αυτά που συμφωνήθηκαν τόσο για τα νέα εισοδηματικά όρια και τον τρόπο που αυτά θα προσαυξάνονται ανάλογα τον αριθμό των μελών της οικογένειας, όσο και για τα νέα επιδόματα.

pinakas 1

pinakas 2