Νέα επεισόδια στο σήριαλ των ειδικών θεραπειών και εργοθεραπειών

  • Γιάννα Σουλάκη
ειδικών θεραπειών
Παρά το γεγονός ότι πρόσφατα φάνηκε να υπάρχει εξομάλυνση στο θέμα των ειδικών θεραπειών με τους εργοθεραπευτές και τον ΕΟΠΥΥ να συμφωνούν στο θέμα της πιστοποίησης των κέντρων τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Οργανισμού, για να αρχίσουν επιτέλους μετά από χρόνια να αποζημιώνονται οι οικογένειες που τα παιδιά τους πάσχουν από σοβαρά προβλήματα υγείας (κινητικά, νοητικά κλπ.), όχι μόνο δεν προχωρούν τις διαδικασίες, αλλά η συζήτηση επανέρχεται στο θέμα των αμοιβών και των voucher.

Τόνοι μελάνι έχουν χυθεί για το θέμα των ειδικών θεραπειών και η κατάσταση βρίσκεται στο μηδέν, με ευθύνη τόσο της κυβέρνησης, όσο και των ειδικών θεραπευτών, οι οποίοι από κοινού εμπαίζουν τους ασφαλισμένους με  δικαιολογίες, αφήνοντάς τους στο έλεος του Θεού.

Οι άνθρωποι που χρειάζονται θεραπείες ειδικής αγωγής είναι χιλιάδες. Πρόκειται για παιδιά και ενήλικες που πάσχουν από νοητική υστέρηση, σύνδρομο Down, αυτισμό, μαθησιακά προβλήματα και μια σειρά άλλων σοβαρών ασθενειών, στις οποίες η ειδική αγωγή είναι απαραίτητη. Οι περισσότεροι γονείς έχουν διακόψει τις θεραπείες στα παιδιά τους, ενώ χιλιάδες άλλοι αναγκάζονται αυτές τις δύσκολες εποχές να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη ή να σπάνε κουμπαράδες, για να καλύψουν τις πολύτιμες θεραπείες των παιδιών.

Το πρόβλημα το επιβεβαιώνει και η εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Φιλιώ Βλάχου: «Με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο, δεν είναι λίγοι οι γονείς που αναγκάζονται να προχωρήσουν σε αναστολή των θεραπειών, καθώς το τοπίο στην Ειδική Αγωγή παραμένει θολό, σκόπιμα», αναφέρει χαρακτηριστικά επιρρίπτοντας ευθύνες στον ΕΟΠΥΥ.

Παρ’όλα αυτά εξαιτίας αυτού του χάους, τόσο ο ΕΟΠΥΥ -ο οποίος δεν πληρώνει τις ειδικές θεραπείες- όσο και οι ειδικοί θεραπευτές -οι οποίοι εισπράττουν την αμοιβή τους μετρητοίς σε τιμή καταλόγου και όχι σε ασφαλιστική τιμή- έχουν «βολευτεί».

Αυτοί που υποφέρουν είναι οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι, οι οποίοι αν και καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές δεν έχουν δωρεάν κάλυψη για τις πολύτιμες θεραπείες των παιδιών τους.

Δείτε τι έλεγαν οι εργοθεραπευτές μόλις πριν από 20 μέρες: ΕΟΠΥΥ και εργοθεραπευτές «έδωσαν τα χέρια» για το καλό των ασθενών

Το clawback και πως επηρεάζει το θέμα των ειδικών θεραπειών

Είναι γεγονός και δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς, ότι το θέμα των μειωμένων κλειστών προϋπολογισμών και των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback), το οποίο πλήττει το σύνολο των παρόχων του ΕΟΠΥΥ είναι ένα ουσιαστικό πρόβλημα και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας φέρει βαρύτατες ευθύνες.

‘Οπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι επιστήμονες της ειδικής αγωγής:

«Οι ιθύνοντες δρουν με μοναδικό γνώμονα το οριζόντιο «κούρεμα» της δαπάνης κατά 40%. Χαρακτηριστικές είναι οι αλληλοαντικρουόμενες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη αλλά και του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ Παναγιώτη Γεωργακόπουλου, για το ύψος της δαπάνης που αφορά τις ειδικές θεραπείες. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις των ιθυνόντων ο προϋπολογισμός για την Ειδική Αγωγή το 2015 ανήλθε στα 106 εκ. ευρώ (δήλωση κ. Πολάκη 18/1/17). Η δαπάνη εφέτος έχει προσδιοριστεί στα 65 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για μια μείωση οριζόντια και αυθαίρετη για την οποία δεν έχει προηγηθεί επιδημιολογική μελέτη για την καταγραφή των αναγκών του πληθυσμού».

Η διαφορά, όμως, των θεραπευτών της ειδικής αγωγής με τους άλλους κλάδους που διεκδικούν καλύτερους οικονομικούς όρους στις συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ -όπως συνέβη πρόσφατα με τα Διαγνωστικά Κέντρα, αλλά και τις ιδιωτικές κλινικές- είναι ότι οι ασθενείς που χρήζουν ειδικές θεραπείες βρίσκονται σε καθεστώς απόλυτης ομηρείας, καθώς δεν αποζημιώνονται καν εδώ και καιρό και οι περισσότεροι από αυτούς έχουν αναγκαστεί να διακόψουν εντελώς τις θεραπείες τους.

Δείτε επίσης: “Πρέπει να τελειώνει το μαρτύριο μας. Βρείτε τα!”, λένε οι γονείς σε ΕΟΠΥΥ και εργοθεραπευτές

ΕΟΠΥΥ και εργοθεραπευτές πριν από 20 μέρες είχαν «δώσει τα χέρια»

Κι ενώ οι συζητήσεις ανάμεσα τους εργοθεραπευτές τουλάχιστον και τον ΕΟΠΥΥ πριν από 20 μέρες είχαν οδηγηθεί σε εξομάλυνση, σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των εργοθεραπευτών και αφού προηγουμένως ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Οργανισμού, κ. Θεοφάνης Ρηγάτος  δεσμεύτηκε σε μια σειρά αιτημάτων, αλλά και στο θέμα της πιστοποίησης των κέντρων ειδικής αγωγής, σήμερα οι εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές και λογοθεραπευτές, ως «Συντονιστικό Όργανο» πλέον, ξαναβάζουν στη συζήτηση τα συμφωνηθέντα.

Όπως λένε:

«H κίνηση του ΕΟΠΥΥ περί πιστοποίησης των θεραπευτών, παραπέμπει σε ακόμα μια μεθόδευση προς επίρρωση του διακαή πόθου των ιθυνόντων για περικοπή της δαπάνης. Ο ΕΟΠΥΥ ζητεί την πιστοποίηση των θεραπευτών σε μια πλατφόρμα που αφορά τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους. Παράλληλα, απειλεί να μην πληρώσει τους ασφαλισμένους ως οφείλει, συνεχίζοντας την άτυπη στάση πληρωμών που ήδη έχει ξεκινήσει με άλλο τρόπο».

Στην πραγματικότητα, το βασικό πρόβλημα με το οποίο αντέδρασαν από την αρχή οι επιστήμονες της ειδικής θεραπείας είναι η πληρωμή τους με voucher:

«Είναι γνωστά σε όλους τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον χώρο της Υγείας με όσους κλάδους επέλεξαν τη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Την αμοιβή με voucher και τις συμβάσεις απορρίπτει σύσσωμος ο κλάδος των θεραπευτών ειδικής αγωγής. «Ποιος άλλωστε θα μπορούσε να δεχτεί να αμείβεται σε χρόνο απροσδιόριστο με ένα κουπόνι το οποία θα έχει και απροσδιόριστη αξία! Γιατί σύμφωνα με το νόμο, το voucher θα υπόκειται σε διπλό υποχρεωτικό «ψαλίδι» με απροσδιόριστο ύψος (rebate, clawback). Την ίδια ώρα  οι υποχρεώσεις του (εισφορές, φόροι, εργαζόμενοι κ.α.) θα πρέπει να πληρώνονται εμπρόθεσμα με χρήμα», αναφέρει ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συντονιστικού θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Κώστας Ρόγκας.

Οι θεραπευτές της ειδικής αγωγής, ωστόσο, είναι ο μόνος κλάδος που δεν επιλέγει να λύσει τα προβλήματά του με το κράτος εκ των έσω, αλλά να κρατά ομήρους μαζί με την κυβέρνηση, το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ χιλιάδες ασθενείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν