Νέα εμπλοκή με τις εφημερίες των γιατρών!

  • Iatropedia
Μπορεί τα νοσοκομεία να υπολειτουργούν και να βγάζουν ίσα ίσα το πρόγραμμα των εφημεριών, παρ αυτά η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει και πάλι «ψαλίδι» στα ποσά που θα διατεθούν δημιουργώντας γραφειοκρατικές διαδικασίες για την καταβολή των χρημάτων στους γιατρούς. Τι αποφάσισε η κυβέρνηση;

Ενώ οι εφημερίες θα έπρεπε να καταβάλλονται στο τέλος του μήνα, πλέον οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισαν να ελέγχονται, να εγκρίνονται και να καταβάλλονται τα ποσά μέσω ΥΔΕ και Επιτρόπων, πράγμα που θα οδηγήσει σε τεράστιες καθυστερήσεις και περικοπές στα χρήματα των γιατρών.

Να σημειωθεί ότι το κονδύλι των εφημεριών περικόπηκε ήδη λόγω τρόικας κατά 50 εκατ. ευρώ ενώ ήταν ήδη περιορισμένο για να λειτουργήσουν σωστά τα δημόσια νοσοκομεία.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί βρίσκονται επί ποδός για τις εξελίξεις αυτές ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας δηλώνει:

«Η ΟΕΝΓΕ κατέβαλε το τελευταίο διάστημα επίμονες προσπάθειες προκειμένου ναδιευθετηθεί το ζήτημα των εφημεριών, επιμένοντας στην ανάγκη κατάρτισηςασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης, τα οποία θα αποπληρώνονται χωρίς περικοπές και στο τέλος κάθε μήνα.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αντί ν΄ αναγνωρίσει αυτή την επιτακτικήανάγκη που αφορά στην περίθαλψη των πολιτών την ώρα του επείγοντος, κινήθηκεστην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση: συναίνεσε στην περικοπή 50 εκατ. ευρώ από τα ήδη ανεπαρκέστατα κονδύλια εφημεριών. Ταυτόχρονα, σε ευρεία σύσκεψη πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων με αντικείμενο το εφημεριακόζήτημα, το υπουργείο Οικονομικών υπαναχώρησε στον τρόπο καταβολής των

εφημεριών, επιμένοντας στην καταβολή τους μέσω ΥΔΕ και Επιτρόπων, πράγμα πουθα οδηγήσει σε τεράστιες καθυστερήσεις και περικοπές από την επιχειρούμενηεφαρμογή 12μορίου».

Ο κ.Βαρνάβας μιλά για «απροκάλυπτο εμπαιγμό, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα αποδέχονταν τη δυνατότητα καταβολής εφημεριών χωρίς παρεμβολή Επιτρόπων και ΥΔΕ, πράγμα που έκανε γνωστό ακόμη και σε Διοικητές ΥΠΕ, οι οποίοι με τη σειρά τους ενημέρωναν τα Νοσοκομεία ευθύνης τους.

Τα παραπάνω γεγονότα αποτελούν αναπόφευκτα το έναυσμα για γενικευμένηαντιπαράθεση, αποτελούν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής, το οποίοήδη είχε γεμίσει με τις καταργήσεις 50 νοσοκομείων, τις τεράστιες ελλείψειςπροσωπικού και υποδομών, τις περικοπές μισθών και την πενιχρότητα σε υλικά πουεμποδίζουν τους γιατρούς να επιτελέσουν στοιχειωδώς το έργο τους καιταλαιπωρούν αφάνταστα τους ασθενείς».

Η ΟΕΝΓΕ καλεί όλες τις Ενώσεις Γιατρών να πραγματοποιήσουν τις αμέσως επόμενεςμέρες Γενικές Συνελεύσεις και να συζητήσουν τη δυνατότητα και τους τρόπους γιαμια γενικευμένη αντιπαράθεση στα ζητήματα εφημεριών, καταργήσεων Νοσοκομείων, ελλείψεων προσωπικού και πόρων.

Με βάση αυτές τις αποφάσεις τοΓενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ που έχει προγραμματιστεί να συγκληθεί την Τετάρτη21 Μαρτίου θα λάβει αποφάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα και θα συντονίσει τις

κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν.