Νέα δεδομένα για τη θεραπεία της έλλειψης σιδήρου στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταμοσχεύσεων στην Πάτρα

  • Iatropedia
Στο πλαίσιο του 18 Πανελλήνιου Συνέδριου Μεταμοσχεύσεων που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων και έλαβε χώρα το τριήμερο 23 - 25 Οκτωβρίου 2015 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποιήθηκε δορυφορική ομιλία με θέμα: «Νέα Δεδομένα στην αντιμετώπιση της Αναιμίας στην Χρονιά Νεφρική Νόσου», από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, τον καθηγητή Παθολογίας -Νεφρολογίας του Τμήματος Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Δημήτρη Γουμενο.

Μεγάλος αριθμός ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια εμφανίζει σοβαρή έλλειψη σιδήρου κι έχει ανάγκη για χορήγηση υψηλών δόσεων σιδήρου. Όμως στην χορήγηση σιδήρου από το στόμα να παρατηρούνται πολύ συχνά μειωμένη απορρόφηση καθώς και ενοχλητικές παρενέργειες από το γαστρεντερικό (πόνος στο στομάχι, δυσκοιλιότητα, ναυτία κ.λπ.) που οδηγούν σε διακοπή της θεραπείας ή σε ανάγκη χορήγησης ενέσιμου σιδήρου.

Ένα νέο από το στόμα χορηγούμενο συμπλήρωμα σιδήρου (SiderAL® Forte) αξιοποιεί μια καινοτόμα τεχνολογική πλατφόρμα μεταφοράς και απόδοσης του σιδήρου στον οργανισμό (Sucrosomial® iron) που καλύπτεται από διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και βασίζεται στην «προστασία» του σιδήρου μέσα σε ένα σύμπλεγμα μορίων από φυσικά συστατικά (άμυλο, λεκιθίνη, φωσφολιπίδια και εστέρες της σουκρόζης).

Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται σχεδόν πλήρης απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό και εξασφαλίζεται σημαντική βελτίωση των αιματολογικών παραμέτρων που συγκρίνεται ακόμα και με εκείνη του ενέσιμου σιδήρου βάσει δημοσιευμένων κλινικών μελετών. Επίσης χάρη στην εξαιρετικά καινοτόμα τεχνολογική πλατφόρμα του δεν εμφανίζει τις συνήθεις ενοχλητικές παρενέργειες των σκευασμάτων σιδήρου και χαρακτηρίζεται από μεγάλη ευκολία στη χορήγηση αφού λαμβάνεται από το στόμα μια φορά την ημέρα, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και ανεξαρτήτως ταυτόχρονης λήψης τροφής.