Νέα Αριστερά για το νομοσχέδιο Δημόσιας Υγείας: «Ανοίγουν τρύπες» στο ΕΣΥ

  • Iatropedia newsroom
νομοσχέδιο υγείας
Η Νέα Αριστερά, μαζί με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αντιπολίτευση καταψήφισε το άρθρο 7 για την άσκηση ιδιωτικού έργου των ιατρών ΕΣΥ.

H κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Αριστεράς αντιδρά για το νομοσχέδιο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», που υπερψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή.

Όπως υποστηρίζει, σε ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε, «το νομοσχέδιο απορρυθμίζει τελείως το ήδη αποδιοργανωμένο δημόσιο σύστημα υγείας και προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στη φροντίδα υγείας των πολιτών και την αξιοπρέπεια των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών».

Καταγγέλει την «πλήρη ιδιωτικοποίηση» του ΕΣΥ, η οποία θα έχει «δραματικές» συνέπειες για τους ασθενείς. «Η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών είναι βέβαιο πως θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στο δημόσιο σύστημα υγείας, εκχωρώντας ιδιωτικό ιατρείο στους γιατρούς των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας και παρέχοντας δυνατότητα απασχόλησης σε ιδιωτικές κλινικές, σε διαγνωστικά κέντρα, σε ιδιωτικά μαιευτήρια και κέντρα αποκατάστασης, ακόμα και σε φαρμακευτικές εταιρείες!», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης εκφράζουν την αγωνία τους πως οι ασθενείς, με τις νέες ρυθμίσεις της κυβέρνησης, θα επιβαρυνθούν οικονομικά για να εξυπηρετηθούν σε ιδιωτικές δομές ή δεν θα έχουν εύκολη πρόσβαση στην πρωινή δωρεάν λειτουργία των νοσοκομείων. «Προάγγελος η νομοθέτηση νέων επιβαρύνσεων των ασθενών στις εργαστηριακές εξετάσεις, η οποία στο άμεσο μέλλον είναι βέβαιο πως θα επεκταθεί σε πολλές επιπλέον υπηρεσίες».

Δείτε επίσης: ΠΙΣ για άσκηση ιδιωτικού έργου από γιατρούς ΕΣΥ: Έρχεται αποδιάρθρωση των Νοσοκομείων

Νέα Αριστερά: «Οι γιατροί θα επιλέγουν την ιδιωτική εργασία, λόγω των κερδών»

Υποστηρίζουν ότι θα θιγούν ταυτόχρονα και οι γιατροί του ΕΣΥ «που θα επιμείνουν στην Πλήρη και Αποκλειστική Απασχόληση και θα επωμιστούν τα περιστατικά χωρίς »οικονομικό ενδιαφέρον»», αλλά και οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί, οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό όσων νοσοκομειακών γιατρών επιλέξουν τη νέα εργασιακή σχέση.

«Η Νέα Αριστερά θεωρεί ότι οι πολλαπλές ταχύτητες των γιατρών δεν θα καλύψουν κενά του συστήματος, αλλά θα ανοίξουν »τρύπες» στη δημόσια υγεία. Οι δωρεάν υπηρεσίες θα συρρικνώνονται και οι επί πληρωμή θα επικρατήσουν, ενώ θα δημιουργείται ευνοϊκό έδαφος για την ιδιωτική ασφάλιση υγείας», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Επείγει η αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και η ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας».

Η Νέα Αριστερά δεσμεύεται στην ανακοίνωσή της πως «θα λάβει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες προκειμένου οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ, οι ασθενείς και συνολικά η ελληνική κοινωνία να δώσουν τη μάχη για τη διάσωση και αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας, την αξιοπρέπεια υγειονομικών και ασθενών και το καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα στην Υγεία».

Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Διαβάστε επίσης: Βουλή: Υπερψηφίστηκε από την ΝΔ το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία – Ποια άρθρα καταψήφισε η αντιπολίτευση