Ναυάγιο στο διάλογο γιατρών ΕΟΠΥΥ- υπουργείου υγείας: Συνεχίζεται η απεργία

  • Iatropedia
Όλο και περισσότερο μεγαλώνει το χάσμα μεταξύ γιατρών του ΕΟΠΥΥ και υπουργείου υγείας αφού και οι δύο πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους χωρίς να κάνουν ούτε βήμα πίσω. Το κλίμα μυρίζει μπαρούτι μετά και τις ανακοινώσεις του υφυπουργού υγείας πως ο ΕΟΠΥΥ σε δέκα ημέρες θα αποτελεί παρελθόν.Συνέχιζουν τις κινητοποιήσεις οι γιατροί ΕΟΠΥΥ έως 10 Ιανουαρίου

Ο υφυπουργός Υγείας Αντώνης Μπέζας ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχε με το προεδρείο της ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ και την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ότι εντός δέκα ημερών καταργούνται όλες οι θέσεις προσωπικού στον ΕΟΠΥΥ.

Την ίδια στιγμή συστήνονται θέσεις προσωπικού στις επτά Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) της χώρας, τις οποίες θα κληθούν να καλύψουν κατά προτεραιότητα γιατροί του ΕΟΠΥΥ, με την προυπόθεση να κλείσουν τα ιδιωτικά ιατρεία τους.

Όσοι γιατροί αναλάβουν τις θέσεις αυτές θα διατηρήσουν το ύψος των σημερινών αποδοχών τους και θα έχουν την υποχρέσωση να εργάζονται καθημερινά για επτά ώρες.

Οι ανακοινώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση των γιατρών οι οποίοι ισχυρίσθηκαν ότι το υπουργείο υγείας τους οδηγεί σε αυτό -απόλυση.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ.Μπέζας δήλωσε πως ''δεν οδηγούμε κανέναν σε αυτό-απόλυση. Αλλάζουμε τον ΕΟΠΥΥ από αγοραστή και πάροχο, μόνο σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας. Όλες οι δομές και οι οργανικές θέσεις που έχουν να κάνουν με την παροχή υπηρεσιών υγείας του ΕΟΠΥΥ θα μεταφερθούν στο ΕΣΥ, κάτω από τις Υγειονομικές Περιφέρειες. Όποιος θέλει μπορεί να τοποθετηθεί στον καινούργιο φορέα.''

Μετά από αυτές τις εξελίξεις οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποχωρήσουν από τον διάλογο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας ενώ σε συνελεύσεις που αναμένεται να πραγματοποιήσουν μετά την πρωτοχρονιά θα αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.

Πάντως με την απεργία να συνεχίζεται έως τις 10 Δεκεμβρίου, οι γιατροί του Οργανισμού ζητούν το σχέδιο χωροταξικής κατανομής των Κέντρων Υγείας και των προβλεπομένων θέσεων των γιατρών, οι οποίοι θα υπαχθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) του ΕΣΥ και μορατόριουμ δύο μηνών.

Αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις, οι γιατροί, προτείνουν να παραμείνει ως έχει το καθεστώς, και σύμφωνα με τους εκπροσώπους των γιατρών του ΕΟΠΥΥ αλλά και του ΠΙΣ, στην φάση αυτή, σε πρώτη προτεραιότητα, έρχεται το θέμα της ασφαλούς και ισότιμης πρόσβασης και περίθαλψης στις υπηρεσίες υγείας, και σε δεύτερη μοίρα, το εργασιακό.

συνεχίζουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ – Αττικής

Σε συνέλευση που πραγματοοπίησαν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ Αττικής αφού αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους προτείνουν στην ομάδα διαλόγου με συντονιστή τον ΠΙΣ και την ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ, να μεταφέρει στον Πρωθυπουργό το αδιέξοδο του μέχρι τώρα προσχηματικού διαλόγου με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και να αναλάβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τις ευθύνες του, για την επερχόμενη γενοκτονία του Ελληνικού λαού''.