Ναυάγιο στην Πύλο: Έξι μετανάστες πήραν εξιτήριο – Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση οι διασωθέντες

  • Γιάννα Σουλάκη
ναυάγιο
Σε σοβαρή κατάσταση βρίσκεται ο ένας από τους 33 μετανάστες, που επιβίωσαν από το πολύνεκρο τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της περιοχής.

Έξι επιζήσαντες μετανάστες έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ βελτιωμένη εμφανίζεται η κατάσταση της υγείας των υπολοίπων.

Τριάντα τρεις (33) άνθρωποι βρέθηκαν στο νοσοκομείο από την πρώτη στιγμή, ενώ σήμερα παραμένουν για νοσηλεία 27 άνθρωποι στο νοσοκομείο, οι περισσότεροι χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισαν οι μετανάστες από την πολύωρη παραμονή τους στη θάλασσα το βράδυ του ναυαγίου, είναι λοιμώξεις του αναπνευστικού και μεταβολικές διαταραχές, όπως υπογλυκαιμία και αφυδάτωση. 

Ένας από αυτούς, ωστόσο, εμφανίζει πιο σοβαρή νόσο, καθώς εισήχθη στο νοσοκομείο την Πέμπτη (15/6) με οξεία νεφρική ανεπάρκεια. 

«Έχουν μετατραυματικό στρες»

Σύμφωνα με τους εθελοντές Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τα κυριότερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι άτυχοι διασωθέντες, είναι:

δευτερογενής πνιγμός, δύσπνοια, αφυδάτωση, κρίσεις άσθματος, υψηλός πυρετός, εξάντληση, δυσουρία, αιματουρία, ωτίτιδα κ.α.

Δείτε επίσης: Ερυθρός Σταυρός: Από ποια προβλήματα υγείας πάσχουν οι διασωθέντες από το ναυάγιο της Πύλου

Επίσης, αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα υγείας. Οι περισσότεροι υποφέρουν από μετατραυματικό στρες, ενώ δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν καν όταν ξυπνάνε, που ακριβώς βρίσκονται. Έχουν απώλεια αίσθησης ισορροπίας εξαιτίας της πολυήμερης παραμονής τους στο αλιευτικό, ενώ υποφέρουν και από απώλεια αίσθησης της πραγματικότητας.

Πολλοί μάλιστα καταρρέουν όταν συνειδηοποιούν ότι έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ψυχολογική υποστήριξη στους διασωθέντες μετανάστες, προσφέρουν οι Εθελοντές Σαμαρείτες-Διασώστες.

Όσοι παίρνουν εξιτήριο επιβιβάζονται σε όχημα του Λιμενικού και μεταφέρονται σε ειδική δομή στην Καλαμάτα και από εκεί θα μεταφερθούν με τους υπόλοιπους ανθρώπους στην δομή φιλοξενίας της Μαλακάσας.

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των οικογενειακών δεσμών

Κλιμάκιο του Τομέα Αναζητήσεων & Restoring Family Links (RFL) του Ε.Ε.Σ. βρέθηκε την Πέμπτη στην Καλαμάτα, προκειμένου να συντονίσει από το σημείο, τις ενέργειες για την αναζήτηση των αγνοουμένων και την αποκατάσταση των οικογενειακών δεσμών των διασωθέντων του τραγικού ναυαγίου.

Συγγενείς και φίλοι από την πρώτη στιγμή προσπαθούν να μάθουν εάν οι δικοί τους άνθρωποι είναι ανάμεσα στους διασωθέντες ή και τους νεκρούς. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αδερφός ενός διασωθέντα από την Συρία, ο οποίος πίστευε πως τον είχε χάσει στα νερά της Μεσογείου.

Ο Μοχάμαντ ήρθε από την Ιταλία στην Ελλάδα έφτασε στην Καλαμάτα και  βρήκε τον 18χρονο Φέντι ζωντανό.

Είναι από τα μικρά θαύματα που συμβαίνουν σε τέτοιες τραγωδίες και γεμίζουν ανείπωτη χαρά τους πρωταγωνιστές και δίνουν ελπίδα στους γύρω τους που ζουν την ίδια αγωνία.

Παρακαλούνται οι πολίτες που αναζητούν τους οικείους τους να επικοινωνήσουν με τον Τομέα Αναζητήσεων & RFL του Ε.Ε.Σ. στο 210 52 30 043 και 210 5140440 (Τηλεφωνική γραμμή Τηλεδιερμηνείας για μεταναστευτικούς πληθυσμούς) και μέσω email στο tracingstaff@redcross.gr.