Ερυθρός Σταυρός: Από ποια προβλήματα υγείας πάσχουν οι διασωθέντες από το ναυάγιο της Πύλου

  • Γιάννα Σουλάκη
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ) ξεκινά τις διαδικασίες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων μεταναστών, ενεργοποιώντας το Κλιμάκιο του Τομέα Αναζητήσεων & Restoring Family Links (RFL) που μετέβη σήμερα στην Καλαμάτα.

Από την πρώτη στιγμή του πολύνεκρου ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες άτομα και μετρά εκατοντάδες αγνοούμενους, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στάθηκε αρωγός, συνδράμοντας με κάθε μέσο που διαθέτει τους διασωθέντες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα υγείας.

Συγκεκριμένα, στην Καλαμάτα επιχειρεί από την πρώτη στιγμή πολυμελές κλιμάκιο νοσηλευτικού προσωπικού και εθελοντών Τομέα Υγείας από το Τμήμα Καλαμάτας του Ε.Ε.Σ, καθώς και κλιμάκιο Εθελοντών Σαμαρειτών-Διασωστών που έσπευσε από την Πάτρα για να ενισχύσει τις δυνάμεις της Πολιτείας σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Τα κυριότερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι άτυχοι διασωθέντες, σύμφωνα με τους εθελοντές του ΕΕΣ, είναι:

  • δευτερογενής πνιγμός, δύσπνοια, αφυδάτωση, κρίσεις άσθματος, υψηλός πυρετός, εξάντληση, δυσουρία, αιματουρία, ωτίτιδα κ.α.

Παράλληλα, οι εθελοντές διανυκτέρευσαν στο πλευρό των μεταναστών, παρέχοντας Πρώτες Βοήθειες στους Σταθμούς Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ, ενώ στο σημείο, διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα και προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη στους διασωθέντες μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Ναυάγιο στην Πύλο: Ο Ε.Ε.Σ. ξεκινά τις διαδικασίες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων μεταναστών

Κλιμάκιο του Τομέα Αναζητήσεων & Restoring Family Links (RFL) του Ε.Ε.Σ. έφτασε σήμερα στην Καλαμάτα, προκειμένου να συντονίσει από το σημείο τις ενέργειες για την αναζήτηση των αγνοουμένων και την αποκατάσταση των οικογενειακών δεσμών των διασωθέντων του τραγικού ναυαγίου.

Παρακαλούνται οι πολίτες που αναζητούν τους οικείους τους να επικοινωνήσουν με τον Τομέα Αναζητήσεων & RFL του Ε.Ε.Σ. στο 210 52 30 043 και 210 5140440 (Τηλεφωνική γραμμή Τηλεδιερμηνείας για μεταναστευτικούς πληθυσμούς) και μέσω email στο tracingstaff@redcross.gr.