Ναρκωτικά: Ανησυχία στην Ευρώπη για τους κινδύνους από τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες

  • Ρούλα Τσουλέα
ουσίες
Τι δείχνει σημερινή έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας.

Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα ναρκωτικά, καθώς εξαπλώνονται ανεξέλεγκτα παλιές και νέες ψυχοδραστικές ουσίες, που απειλούν την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.

Σε νέα έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αρμόδια υπηρεσία της ΕΕ προειδοποιεί πως οποιαδήποτε  ουσία ασκεί ψυχοδραστική δράση μπορεί δυνητικά να χρησιμοποιηθεί ως ναρκωτικό.

Επιπλέον, ο καθένας μπορεί με έμμεσο ή άμεσο τρόπο να επηρεαστεί από τα ναρκωτικά  και τα προβλήματα που τα συνοδεύουν. Και αυτό, διότι οι επιπτώσεις από τη χρήση τους είναι πλέον εμφανείς παντού στην κοινωνία μας.

Τις επισημάνσεις αυτές κάνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών & Τοξικομανίας (EMCDDA). Όπως αναφέρει, διαρκώς εμφανίζονται στην ΕΕ νέες ουσίες, συχνά με παραπλανητικές ετικέτες ή σε μίγματα.

Αυτό έχει ως συνέπεια να μην γνωρίζουν πάντοτε οι χρήστες τι είναι οι ουσίες που παίρνουν. Έτσι, όμως, δεν γνωρίζουν ούτε ποιοι κίνδυνοι τους απειλούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα τέλη του 2022 το EMCDDA παρακολουθούσε σχεδόν 930 νέες ψυχοδραστικές ουσίες!

Σε δήλωσή της, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κυρία Ylva Johansson εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για τις ουσίες «που καταναλώνονται σήμερα στην Ευρώπη». Και αυτό διότι «ενδέχεται να είναι πιο επιβλαβείς για την υγεία απ’ ό,τι κατά το παρελθόν», αναφέρει το Reuters. Μεταξύ αυτών των ουσιών συμπεριλαμβάνονται:

  • Κανναβινοειδή
  • Οπιοειδή
  • Καθινόνες (συνθετικά αλκαλοειδή)

Οι ειδικοί του Κέντρου επισημαίνουν ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, απαιτείται μεγαλύτερη επένδυση σε υπηρεσίες και ισχυρότερες πολιτικές κατά των παράνομων ουσιών.

Η νέα έκθεση υπενθυμίζει με εμφατικό τρόπο ότι «προβλήματα με παράνομες ουσίες μπορεί να υπάρξουν σε όλη την κοινωνία», δήλωσε ο διευθυντής του EMCDDA Alexise Goosdeel.  Και ζήτησε να επενδυθούν περισσότερα χρήματα στις υπηρεσίες Υγείας, ώστε να καλυφθούν οι ποικίλες και πολύπλοκες ανάγκες.

Φωτογραφία: iStock