Νανορομπότ θα «κολυμπούν» στο αίμα και θα απελευθερώνουν στοχευμένα φάρμακα!

  • Iatropedia
Κάποια μέρα, θεραπείες με την χρήση νανορομπότ που θα αφήνουν φαρμακευτικές ουσίες σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος που νοσούν θα είναι κάτι… συνηθισμένο. Όμως σήμερα, οι επιστήμονες σκέφτονται ήδη πιο μακριά.

Η ενέσιμη χορήγηση νανοσωματιδίων φορτωμένων με φάρμακα δεν αποτελεί πάντα λύση, γι’ αυτό και ερευνητές σχεδιάζουν ήδη μικροσκοπικά νανορομπότ τα οποία θα… κολυμπούν στο αίμα όπως τα φίδια στο νερό, φθάνοντας εκεί που πρέπει για να αφήσουν το φάρμακο ακριβώς στον στόχο. Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση ACS Nano Letters, τα μικροσκοπικά αυτά ρομπότ θα μπορούσαν να εξοντώνουν καρκινικά κύτταρα μειώνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών, να περιορίζουν την ανάγκη χειρουργικών επεμβάσεων και να συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση των ασθενών. Όμως η μεγάλη πρόκληση για να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά είναι να κινούνται με ευχέρεια εντός των σωματικών υγρών, τα οποία για την κλίμακα μεγέθους ενός νανορομπότ είναι πηκτά σαν… μελάσα.

Οι ερευνητές Bradley J. Nelson, Salvador Pané και Yizhar Or με τους συναδέλφους τους βρήκαν την λύση: δημιούργησαν στο εργαστήριο μια «αλυσίδα» με μήκος περίπου όσο το πάχος μιας ίνας μεταξιού (!) αποτελούμενη από τρία τμήματα –ένα πολυμερές και δύο μαγνητικά μεταλλικά νανοσύρματα– και έβαλαν το μικροσκοπικό συγκρότημα σε ένα υγρό πυκνότερο από το ανθρώπινο αίμα. Εφαρμόζοντας ταλαντευόμενο μαγνητικό πεδίο, το νανορομπότ κινείται με οφιοειδή S «κολυμπώντας» με ταχύτητα σχεδόν ένα μήκος σώματος ανά δευτερόλεπτο ενώ το μαγνητικό πεδίο χρησιμεύει και για την καθοδήγησή του προς τον στόχο.