Να μην στοχοποιείται ένας ολόκληρος κλάδος από μερικούς επίορκους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την ασάφεια στον τρόπο ελέγχου για πειθαρχικά παραπτώματα στον κλάδο των φαρμακοποιών φέρνει στο προσκήνιο η δημοσιοποίηση του πορίσματος για την παραβατική συμπεριφορά των παρόχων του ΕΟΠΥΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Κωνσταντίνος Λουράντος αναφέρει ότι πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις φαρμακοποιών, οι οποίοι φαίνεται ότι έχουν κάνει παραβάσεις…

Τέτοιες παραβάσεις είναι η συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων κουπονιών ή κουτιών φαρμάκων χωρίς κουπόνια, οι πλασματικές χρεώσεις στον ΕΟΠΥΥ, η συγκέντρωση βιβλιαρίων στα φαρμακεία, η χορήγηση φαρμάκων σε νεκρούς κ.ά.

Ο κ. Λουράντος τονίζει ότι δεν πρέπει να στοχοποιείται ένας υγειονομικός κλάδος για τις μεμονωμένες περιπτώσεις μερικών επίορκων λέγοντας ότι «γιατροί και οι φαρμακοποιοί έχουν αποδείξει ότι σέβονται το λειτούργημά τους… Γιατί ευθύνεται ο φαρμακοποιός ή ο γιατρός, όταν το σύστημα δεν απορρίπτει τους μη ευρισκόμενους πλέον εν ζωή»;

Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, ο ΠΦΣ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση την επαναλειτουργία των πειθαρχικών συμβουλίων με τη συμμετοχή δικαστικού εδώ και έναν χρόνο. Μέχρι το 2014, στα πειθαρχικά συμβούλια των Φαρμακευτικών Συλλόγων προέδρευε εν ενεργεία δικαστικός, τον οποίο όριζε η κυβέρνηση.