Να κάνω ή όχι στο παιδί το εμβόλιο κατά του ΗPV

  • Iatropedia
Μεταξύ των γονέων αυτών ενδημεί ο φόβος πως ο εμβολιασμός έναντι του HPV μπορεί να δώσει στο νεαρό κορίτσι ένα εν πολλοίς ψευδές αίσθημα ασφάλειας έναντι των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και να αμβλύνει τη διάθεση λήψης των κατάλληλων μέτρων προφύλαξης. Επίσης, υφίσταται και η ανησυχία πως το κορίτσι ενδέχεται να εκλάβει τον εμβολιασμό του ως μία άτυπη άδεια από τους γονείς για έναρξη σεξουαλικών επαφών.

Του Μενέλαου Κ. Λυγνού Μαιευτήρα Χειρουργού Γυναικολόγου

Από τις μελέτες, που είχαν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα, δεν προέκυψαν στοιχεία, τα οποία να επιβεβαιώνουν αυτούς τους φόβους των γονέων. Εντούτοις, οι μελέτες αυτές βασίζονταν σε απλές συνεντεύξεις των κοριτσιών, των οποίων η παρακολούθηση σε βάθος χρόνου ήταν ελλιπής.

Στην παρούσα μελέτη χρησιμοποιήθηκαν βάσεις δεδομένων ασφαλιστικών εταιρειών.

Συμπεριελήφθησαν νεαρές κοπέλες ηλικίας από 12 μέχρι 18 ετών, οι οποίες ήταν ασφαλισμένες από την 1 Ιανουαρίου 2005 μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Οι μελετητές ήθελαν να διαπιστώσουν, αν ο εμβολιασμός των νεαρών γυναικών έναντι του HPV, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της συχνότητας προσβολής από έτερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, κάτι που θα υποδήλωνε αυξημένη πιθανότητα ανεύθυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Ο σχεδιασμός της μελέτης αυτής σε σχέση με προγενέστερες παρουσιάζει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα. Το πρώτο πλεονέκτημα είναι πως δεν βασίζεται σε προσωπικές συνεντεύξεις, οι οποίες ενδέχεται να παρέχουν ανακριβή στοιχεία, αλλά σε στοιχεία των ασφαλιστικών εταιρειών, τα οποία είναι φυσικά πιο αξιόπιστα. Το δεύτερο πλεονέκτημα είναι πως ελήφθη υπόψη η συμπεριφορά των νεαρών γυναικών σε βάθος πενταετίας και όχι μόνο η αναφερόμενη συμπεριφορά τους τη στιγμή που ελήφθη μία συνέντευξη, όπως σε παλαιότερες μελέτες.

Το δείγμα των νεαρών γυναικών, που συμπεριελήφθη στη μελέτη αυτή, είχε σημαντικό μέγεθος. Συγκεκριμένα ελήφθησαν υπόψη στοιχεία από 21.610 νεαρές γυναίκες, οι οποίες είχαν εμβολιαστεί έναντι του HPV, και από 186.501 μη εμβολιασμένες νεαρές γυναίκες.

Εκ των στοιχείων, που προέκυψαν, δεν παρουσιάστηκε αύξηση των κρουσμάτων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων μεταξύ των νεαρών γυναικών, που είχαν εμβολιαστεί σε σχέση με αυτές, που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Επομένως, οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης συνέπαιρναν πως ο εμβολιασμός των κοριτσιών έναντι του HPV δεν συνάδει με αύξηση της πιθανότητας για εκδήλωση ανεύθυνης σεξουαλικής συμπεριφοράς εκ μέρους τους.

Σκοπός αυτού του άρθρου είναι η διασκέδαση των ανησυχιών των γονέων σε σχέση με τον εμβολιασμό των κοριτσιών τους έναντι του ιου των κονδυλωμάτων (HPV). Το εμβόλιο αυτό έχει αποδειχθεί τόσο με μελέτες, όσο και από την εκτενή χρήση του τα τελευταία χρόνια, πως είναι ασφαλές, αλλά και αποτελεσματικό. Η παρούσα μελέτη προσθέτει κατά την άποψή μας ένα ακόμα στοιχείο, το οποίο είναι σημαντικό για την άρση κάποιων πρόσθετων ανθρώπινων επιφυλάξεων των γονέων σε σχέση με τον εμβολιασμό κατά του HPV.

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD

ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Master of Science University College London

Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

http://www.eleftheia.gr/

E-mail: care@eleftheia.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!

Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή ''Λιοντάρι Χωρίς Δόντια'';