Ν. Τζανάκης για αύξηση COVID-19: “Xορηγούνται 400 με 500 αντιιικά φάρμακα την ημέρα”

  • Γιάννα Σουλάκη
Τζανάκης
Πάνω από 400 με 500 σκευάσματα αντιιικών φαρμάκων συνταγογραφούνται καθημερινά το τελευταίο διάστημα σε ασθενείς που πάσχουν από COVID-19, σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποιεί μέσω του iatropedia.gr, ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

Δεν προλαβαίνουν οι γιατροί να συνταγογραφούν τα ειδικά αντιιικά φάρμακα, που βοηθούν τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα και παράλληλη νόσηση από COVID-19, να αποφεύγουν την εισαγωγή σε νοσοκομείο λόγω επιπλοκών του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης και Διευθυντή στην Πνευμονολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ, Νικόλαο Τζανάκη, ο κορονοϊός στην Ελλάδα παρουσιάζει πρώιμη αύξηση. Και πλήττει, όπως πάντα, τους περισσότερο ευάλωτους: τους καρδιοπαθείς και τους πνευμονοπαθείς ηλικιωμένους.

“Υπάρχει έξαρση πολύ σημαντική. Γράφονται περίπου 400 με 500 συνταγές αντιιικών την ημέρα. Για να γράφονται τόσες, σημαίνει ότι προσβάλλονται πάρα πολλά άτομα μεγάλης ηλικίας με προβλήματα υγείας και συνοδά νοσήματα”, τονίζει ο ίδιος μιλώντας στο iatropedia.gr.

Είναι χαρακτηριστικό, πως τον περασμένο Αύγουστο -σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία- οι συνταγογραφήσεις των αντιιικών δεν ξεπερνούσαν τις 250 ημερησίως.

“Τα νέα δεν είναι καλά για τον χειμώνα”, σχολιάζει ο κ. Τζανάκης και εξηγεί:

“Εάν τώρα που είναι αρχές φθινοπώρου έχουμε σημαντικό αριθμό εισαγωγών, θα έχουμε προβλήματα τον χειμώνα. Γιατί δεν θα έχουμε μόνο τον κορονοϊό, αλλά θα έχουμε και τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό RSV. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να πιεστούν τα νοσοκομεία”, σημειώνει.

Ωστόσο, η νέα παραλλαγή Pirola, η οποία στη χώρα μας σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ εντοπίστηκε σε 5 κρούσματα, δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες:

“Παρ’ όλο που έχει 30 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη – ακίδα, από τα πρώτα report φαίνεται ότι δεν υπάρχει ανησυχία αυξημένης παθογονικότητας. Παρ’ όλα αυτά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα επικρατήσει, γιατί και οι υπόλοιπες και οι Kraken και η Eris είναι πολύ μεταδοτικές και προς το παρόν καλά κρατούν”, υπογραμμίζει ο κ. Τζανάκης.

Διαβάστε επίσης: «Καμπανάκι» για πρώιμη αύξηση ιώσεων: Διασπορά COVID-19 στη Θεσσαλία, ξανά ράντζα στο «Αττικόν»

Τζανάκης: «Τα νέα δεν είναι καλά»

Σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη (21/9/23), υπάρχει αύξηση της θετικότητας στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η αύξηση στη διασπορά της νόσου COVID-19 δεν αποδεικνύεται πλέον μέσω της καταγραφής των κρουσμάτων, αφού οι περισσότεροι πολίτες έπαψαν να υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ (rapid ή PCR).

Αυτή τη φορά εντοπίζεται κυρίως μέσω των αυξημένων νοσηλειών και θανάτων.

Οι ημερήσιες εισαγωγές σε νοσοκομεία ξεπερνούν πλέον τις 100, ενώ την τελευταία εβδομάδα κατέληξαν στον θάνατο 39 ασθενείς.

Ο Καθηγητής Τζανάκης, σχολιάζει: “Δεν είναι λίγες οι 100 εισαγωγές. Είναι αρκετές. Και είναι εισαγωγές συνδεόμενες ΜΕ κορονοϊό, δεν είναι ΑΠΟ τον κορονοϊό. Είναι υπερήλικες ή βαριά πάσχοντες με υποκείμενα, δηλαδή “οριακοί” άρρωστοι από πλευράς ισορροπίας της υγείας τους, οι οποίοι με το παραμικρό και με οποιαδήποτε ίωση -πόσο μάλλον με τον κορονοϊό- παροξύνονται και καταλήγουν στο νοσοκομείο για υποστηρικτική αγωγή κλπ. Δεν είναι λίγοι ούτε οι 39 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους. Είχαμε “πέσει” σε πολύ χαμηλούς αριθμούς τον Ιούνιο, κάτω και από 10 κάποια στιγμή”, τονίζει ο ίδιος.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός ΕΟΔΥ: 5 κρούσματα της υποπαραλλαγής Pirola στην Ελλάδα – Αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

“Καμπανάκι” κινδύνου για τις υπέρ – λοιμώξεις (super infections)

Τον κώδωνα του κινδύνου σήμανε την Πέμπτη (21/9) και η Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), Dr. Andrea Ammon.

Με δήλωσή της γνωστοποίησε πως τα κρούσματα κορονοϊού σε περισσότερες από τις μισές χώρες της ΕΕ, έχουν αυξηθεί.

Από τις 16 χώρες, συγκεκριμένα, οι 12 καταγράφουν αύξηση σε όλες τις ηλικίες από 65 ετών και άνω, ενώ στις 9 από αυτές παρατηρείται αύξηση κυρίως στις ηλικίες άνω των 80 ετών.

Παράλληλα, προειδοποίησε πως αναμένεται συγκυκλοφορία γρίπης COVID-19 και RSV και συνέστησε προσοχή, διότι η σύνδεση αυτών των τριών νοσημάτων θα επιβαρύνει τα συστήματα υγείας, όπως είπε.

Δείτε επίσης – ECDC: Θωρακιστείτε εγκαίρως απέναντι στη νέα «τριδημία» γρίπης, κορωνοϊού και ιού RSV

“Υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος επιβάρυνσης των συστημάτων Υγείας, διότι θα έχουμε τρεις ιώσεις αναπνευστικές πολύ σοβαρές, που στα ηλικιωμένα άτομα με συννοσηρότητες προκαλούν προβλήματα”, προσθέτει ο Νίκος Τζανάκης και εξηγεί:

“Επίσης, οι ιώσεις αυτές προκαλούν συχνά επιγενείς λοιμώξεις με κοινά μικρόβια -πνευμονίες και αναπνευστικές λοιμώξεις- οι οποίες μπορεί να είναι επικίνδυνες ακόμη και για την ίδια τη ζωή των ηλικιωμένων. Κάνουν τις λεγόμενες super infections, δηλαδή τις υπέρ – λοιμώξεις. Αυτό δεν είναι καλό νέο ειδικά για τον χειμώνα”, σημειώνει.

Ράντζα ξανά στο “Αττικόν” και διασπορά αναπνευστικών λοιμώξεων στη Θεσσαλία

Η αύξηση των ιογενών λοιμώξεων στην Ελλάδα αποδεικνύεται κι από δύο ακόμη ανεξάρτητα μεταξύ τους περιστατικά.

Το πρώτο αφορά στις αυξημένες προσελεύσεις και εισαγωγές που παρατηρήθηκαν στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές του Νοσοκομείου “Αττικόν” κατά την τελευταία εφημερία.

Μετά από πολλούς μήνες αναπτύχθηκαν μάλιστα και 110 ράντζα, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ.

Το δεύτερο σχετίζεται με την αύξηση στις λοιμώξεις του αναπνευστικού στις πλημμυρισμένες περιοχές του θεσσαλικού κάμπου. Συγκεκριμένα, μέσα σε ένα μόλις 24ωρο εντοπίστηκε διπλασιασμός του αριθμού των ασθενών με συμπτώματα από το αναπνευστικό που ζήτησαν ιατρική συνδρομή.

Την αύξηση αυτή, την εντόπισαν οι υγειονομικές αρχές μέσω του συστήματος επιτήρησης που έχει στηθεί για την καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας στις πληγείσες περιοχές.

Πιθανώς να είναι κορονοϊός, ή και άλλες ιογενείς λοιμώξεις, σημειώνει ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης:

“Οι άνθρωποι συγχρωτίζονται σε καταλύματα πάρα πολλοί μαζί, κι όλο αυτό -με δεδομένη και την κούραση και των υπόλοιπων άσχημων υγειονομικών συνθηκών που δεν τους αφήνουν να κρατήσουν συνθήκες υγιεινής και ατομικές και μεταξύ τους- δημιουργούν τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις να υπάρχει τέτοια αύξηση”, καταλήγει ο Νίκος Τζανάκης.