Κορωνοϊός ΕΟΔΥ: 5 κρούσματα της υποπαραλλαγής Pirola στην Ελλάδα – Αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Πάνω από 100 εισαγωγές την ημέρα στα νοσοκομεία. Σταθεροί οι διασωληνωμένοι. Χάθηκαν ακόμα 39 ασθενείς.

Μία ακόμα υποπαραλλαγή που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός έφθασε στην χώρα μας, η οποία μπήκε έτσι στον κατάλογο των 20 κρατών παγκοσμίως που την έχουν ανιχνεύσει.

Όπως ανακοίνωσε ο ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ανιχνεύθηκαν στη χώρα μας 5 θετικά κρούσματα της υποπαραλλαγής ΒΑ.2.86. Η υποπαραλλαγή αυτή αποκαλείται Pirola, από έναν αστεροειδή του Δία.

Οι ημερομηνίες λήψης των δειγμάτων ήταν από 5 έως 7 Σεπτεμβρίου 2023. Η γονιδιωματική ανάλυση, όμως, χρειάσθηκε κάποιες μέρες για να ολοκληρωθεί. Ο ΕΟΔΥ επισημαίνει πως η νέα υποπαραλλαγή θεωρείται ότι έχει πλέον παγκόσμια διασπορά.

Όντως, κρούσματά της έχουν αναφερθεί από το Ισραήλ και τη Δανία έως τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Η εν λόγω υποπαραλλαγή που δημιούργησε ο κορωνοϊός φέρει πολλές μεταλλάξεις. Γι’ αυτό τον λόγο βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις υγειονομικές Αρχές.

Παρά την απειλητική εμφάνισή της, όμως, η υποπαραλλαγή Pirola δεν κυριαρχεί σε καμία γεωγραφική περιοχή του πλανήτη, τονίζει ο ΕΟΔΥ.

Υποχωρεί η υποπαραλλαγή Eris

Ο κορωνοϊός που επικρατεί στη χώρα μας είναι η υποπαραλλαγή Eris (ή EG.5), αν και για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα το ποσοστό της μειώνεται (έπεσε στο 35% των κρουσμάτων, από 45% που ήταν πριν από δεκαπέντε ημέρες).

Η εμφάνισή της έχει συμπέσει χρονικά με αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία. Πλέον ξεπέρασαν τις 100 την ημέρα, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ για την 37η εβδομάδα του 2023 (δηλαδή από 11 έως 17 Σεπτεμβρίου 2023).

Την εβδομάδα αυτή εισήχθησαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας 733 ασθενείς (έναντι 688 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα).

Οι νέες διασωληνώσεις παρουσίασαν μικρή μείωση σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (8 έναντι 9, αντιστοίχως). Ο συνολικός αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι παρέμεινε σταθερός. Τη ζωή τους, όμως, έχασαν ακόμα 39 ασθενείς, έναντι 32 την περασμένη εβδομάδα. Όλοι τους είχαν ηλικία άνω των 60 ετών.

Όσον αφορά τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, οι γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Η γρίπη εξακολουθεί να προκαλεί κάποια περιστατικά. Αντιθέτως, δεν υπήρξαν νέες λοιμώξεις από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Ο ΕΟΔΥ εξηγεί πως η γριπώδης συνδρομή ορίζεται ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που συμπεριλαμβάνουν:

  • Τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και
  • Τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια)

Τα δεδομένα της νέας επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ ανά ιογενή λοίμωξη έχουν ως εξής:

Γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου

  • Παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Κορωνοϊός – λοίμωξη COVID-19

  • Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα
  • O αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ήταν επίσης αυξημένος κατά 14% σε σύγκριση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Συνολικά εισήχθησαν στα νοσοκομεία 733 ασθενείς.
  • Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση έναντι της προηγούμενης εβδομάδας και μείωση σε σύγκριση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες. Διασωληνώθηκαν 8 ασθενείς (ο μέσος όρος των τεσσάρων προηγούμενων εβδομάδων ήταν 13).
  • Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι 25
  • Καταγράφηκαν 39 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 83 έτη (εύρος: 60-98 ετών).
  • Κατά τις τελευταίες εβδομάδες όλα τα αλληλουχηθέντα στελέχη ανήκαν στην υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Όμικρον.
  • Την εβδομάδα 35 η συχνότερη υποπαραλλαγή της BA.2 ήταν η EG.5 (Έρις), που προκάλεσε το 35% των κρουσμάτων. Ακολουθεί η ΧΒΒ.1.16 (ή Αρκτούρος) με 28%  και η XBB.1.5 (ή Κράκεν) με ποσοστό 26%.
  • Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε ότι ο κορωνοϊός έχει αύξηση της κυκλοφορίας του σε 4 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Όσον αφορά στη νέα υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον, την ΒΑ.2.86, που χαρακτηρίστηκε ως υποπαραλλαγή υπό παρακολούθηση (Variant Under Monitoring – VUM) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 17/08/2023:

  • Η υπο-παραλλαγή έχει ανιχνευτεί έως τώρα σε 20 χώρες και θεωρείται πλέον ότι έχει παγκόσμια διασπορά
  • Λόγω μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων που φέρει, είναι υπό παρακολούθηση όσον αφορά στη μεταδοτικότητά της και στη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί
  • Βάσει της τρέχουσας επιδημιολογικής εικόνας, δεν αποτελεί την κυρίαρχη υποπαραλλαγή σε καμία γεωγραφική περιοχή ανά την υφήλιο
  • Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 5 θετικά δείγματα της υποπαραλλαγής BA.2.86, με ημερομηνίες λήψης δείγματος από 5 έως 7 Σεπτεμβρίου

Γρίπη

  • Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παραμένει κάτω του 10% (sentinel)
  • Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη την εβδομάδα 35.
  • Από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 35/2023 νοσηλεύτηκαν 71 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ. Καταγράφηκαν επίσης 27 θάνατοι
  • Το ίδιο διάστημα καταγράφηκαν στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης 378 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης (δείγματα sentinel και νοσοκομειακά). Τα 293 (ποσοστό 77,5%) ήταν στελέχη τύπου Α. Τα 85 (ποσοστό 22,5%) ήταν στελέχη τύπου Β.
  • Από τα 291 στελέχη τύπου Α, τα 259 (ποσοστό 89%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Τα 32 (ποσοστό 11%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)

  • Όλα τα εξετασθέντα δείγματα ήταν αρνητικά για RSV

Φωτογραφία: iStock