«Μύρισαν» εκλογές και η Φαρμακοβιομηχανία προσπαθεί να βολιδοσκοπήσει προθέσεις…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το προεδρείο της ΠΕΦ συνάντησε τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στο γραφείο του στη Βουλή. Ο ΣΦΕΕ αντάλλαξε "καρφιά" με τον κ. Ανδρέα Ξανθό από το βήμα της εκδήλωσης για την κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας του. Και το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ετοιμάζεται τον Φεβρουάριο να ανοίξει τα "χαρτιά" του για την Υγεία και το Φάρμακο... Πόσο πιο προεκλογική περίοδος;

Όπως επισήμανε στην κοπή πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) ο πρόεδρός του, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, οι υποχρεωτικές επιστροφές κι εκπτώσεις (clawback, rebates) θα ξεπεράσουν για το 2018 το 1,4 δις ευρώ (έναντι 1,2 δις ευρώ που ήταν το 2017). Αυτό σημαίνει ότι η συνεισφορά της Φαρμακοβιομηχανίας στη συνολική δαπάνη είναι πάνω από 35% ή 4 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο!

Οι υπερβολικές χρεώσεις σε συνδυασμό με τα οριζόντια μέτρα, «έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες των εταιριών, δεν υπάρχει άλλη αντοχή! Σας διαβεβαιώνω ότι πολλές εταιρίες – διεθνείς και ελληνικές – δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις υπέρογκες επιβαρύνσεις», είπε ο κ. Παπαδημητρίου.

Η ΠΕΦ στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Από την πλευρά τους τα μέλη του προεδρείου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) εξέθεσε τα προβλήματα του κλάδου, εκ των οποίων τα πιο σημαντικά είναι η υπερφορολόγηση, η υπερβολική αύξηση του clawback και τα αντικίνητρα για επενδύσεις τα οποία προωθεί η κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης τους ενημέρωσε ότι στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την Υγεία, η πολιτική του Φαρμάκου εστιάζεται στην επίτευξη των εξής στόχων:

• Το καλύτερο φάρμακο στην καλύτερη δυνατή τιμή για τους ασθενείς.
• Τον έλεγχο της υπερσυνταγογράφησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
• Τον καθορισμό της αποζημίωσης του φαρμάκου με βάση τα θεραπευτικά αποτελέσματα και την υιοθέτηση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών.
• Τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, της απασχόλησης και των επενδύσεων στο κλάδο του φαρμάκου
• Τη σύνδεση της εγχώριας παραγωγής με την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη
• Έναν δίκαιο μηχανισμό επιστροφής (clawback).

Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας

Στις 23 Φεβρουαρίου, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα παρουσιάσουν από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης το σχέδιο για την Υγεία. Είναι το δεύτερο μετά από εκείνο της Παιδείας, που παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Το Iatropedia είχε παρουσιάσει προ εβδομάδων το αναλυτικό σχέδιο κατά αποκλειστικότητα.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Iatropedia αποκαλύπτει τους βασικούς άξονες του προγράμματος της ΝΔ για την Υγεία