Μπορούν τα αντικαταθλιπτικά να σας προσθέσουν κιλά;

  • Iatropedia
Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι μια πιθανή παρενέργεια που έχουν σχεδόν όλα τα αντικαταθλιπτικά. Ωστόσο, κάθε άτομο ανταποκρίνεται διαφορετικά σε ένα αντικαταθλιπτικό. Μερικοί άνθρωποι παίρνουν βάρος κατά τη λήψη ορισμένων αντικαταθλιπτικών, ενώ άλλοι δεν το κάνουν. Σε γενικές γραμμές, ορισμένα αντικαταθλιπτικά φαίνεται ότι είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους σε σχέση με άλλα. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα αντικαταθλιπτικά.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Υπάρχουν ορισμένα αντικαταθλιπτικά που έχουν περισσότερες πιθανότητες να σας προσθέσουν ορισμένα κιλά σε σχέση με κάποια άλλα. Σε αυτά περιλαμβάνονται κάποια τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, όπως η αμιτριπτυλίνη, ορισμένοι αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (ΜΑΟ), όπως η τρανυλκυπρομίνη και φενελζίνη, η παροξετίνη, η οποία είναι ένας εκλεκτικός αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) και η μιρταζαπίνη που αποτελεί ένα άτυπο αντικαταθλιπτικό.

Ενώ μερικοί άνθρωποι παίρνουν βάρος μετά την έναρξη του αντικαταθλιπτικού, το αντικαταθλιπτικό δεν είναι πάντοτε η άμεση αιτία. Πολλοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους κατά τη διάρκεια της αντικαταθλιπτικής αγωγής. Για παράδειγμα:

Η υπερκατανάλωση τροφής ή η σωματική αδράνεια ως συμπτώματα της κατάθλιψης μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους.

Αντίθετα μερικοί άνθρωποι μπορεί να χάσουν βάρος ως αποτέλεσμα της κατάθλιψης. Αλλά στη συνέχεια με τη φαρμακευτική αγωγή η βελτίωση της διάθεσης μπορεί να συνοδεύεται με αύξηση της όρεξης και επακόλουθη αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι ενήλικες γενικά έχουν την τάση να κερδίζουν βάρος κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από τα φάρμακα που λαμβάνουν. Η τακτική άσκηση και η υιοθέτηση μίας υγιεινής διατροφής θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, ανεξάρτητα αν παίρνετε ένα αντικαταθλιπτικό ή όχι.

Αν διαπιστώσετε ότι βάλατε κάποια επιπλέον κιλά μετά την έναρξη ενός αντικαταθλιπτικού, συζητήστε τα οφέλη και τις παρενέργειες του φαρμάκου με το γιατρό σας. Αν τα οφέλη υπερκαλύπτουν την παρενέργεια της αύξησης του βάρους εξετάστε το ενδεχόμενο να διαχειριστείτε το βάρος σας τρώγοντας υγιεινά και κάνοντας γυμναστική.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι μπορείτε να πάθετε από το άγχος;

Ποιες ασθένειες ''πυροδοτεί'' το άγχος!