«Μπορεί να έχουμε έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε 5-7 μέρες» λέει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κρούσματα
Στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή "Σήμερα" μίλησε το πρωί ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Αθανάσιος Δημόπουλος.

«Ενώ για αρκετό χρονικό διάστημα, υπήρχε ένας σταθερός αριθμός κρουσμάτων, είχαμε αποφύγει αυτό που χαρακτηρίζεται ως εκθετική αύξηση, φαίνεται ότι σε αυτή τη φάση μπαίνουμε σε αυτή την τροχιά. Πρέπει να περιμένουμε μερικές μέρες ακόμα για να δούμε τον ρυθμό αύξησης, δηλαδή αν θα έχουμε διπλασιασμό μέσα σε 5-7 μέρες. Να σημειώσουμε βέβαια ότι αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των τεστ, οπότε υπάρχει και μια τέτοια συσχέτιση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δημόπουλος.

Επισήμανε βέβαια ότι είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι δεν αυξάνει ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται διασωλήνωση κι επομένως δεν ασκείται μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Αυτό αποδίδεται, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, στο γεγονός ότι νοσούν οι νεότεροι και ότι υπάρχει δυνατότητα καλύτερης αντιμετώπισης των ασθενών. «Αυτό που βλέπουμε στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε μονάδες Covid, οι γνώσεις μας και οι θεραπευτικές προσεγγίσεις που έχουμε σήμερα σε σχέση με έξι μήνες πριν είναι πολύ καλύτερες κι έτσι αποφεύγεται η διασωλήνωση και η μηχανική υποστήριξη σε αρκετούς που πριν από μερικούς μήνες δε θα ήταν εφικτό», σημείωσε.

«Θα πάρει πολύ καιρό ακόμα για να εμβολιαστούν όσοι πρέπει»

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο νέου lockdown, ο κ. Δημόπουλος τόνισε ότι πρόκεται για πολιτική απόφαση, ενώ συμπλήρωσε ότι θα «πρέπει να περιμένουμε να ανακοινωθούν σήμερα τα νέα μέτρα και να δούμε σε λίγες ημέρες τι επίδραση θα έχουν. Μέχρι να έχουμε το εμβόλιο και θα πάρει πολύ καιρό μέχρι να εμβολιαστεί αποτελεσματικά μεγάλο μέρος του πληθυσμού και να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας, τα μέτρα τα ξέρουμε και πρέπει να τα τηρούμε».

Σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊού, δήλωσε ότι υπάρχουν 3 ή 4 κλινικές μελέτες σε προχωρημένη φάση 3 και μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες ανακοινώνουν ότι πιθανότατα θα φέρουν τους φακέλους των μελετών με τα αποτελέσματά τους στους ρυθμιστικούς μηχανισμούς τον Νοέμβριο κι εφόσον λάβουν έγκριση, θα ξεκινήσει μαζική παραγωγή όσο γίνεται νωρίτερα για την τμηματική κατανομή σε όλο τον κόσμο.

Πατούλης: Οι Έλληνες ψάχνουν αντίμετρα στα μέτρα και τα ακυρώνουν

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, υπογράμμισε στον ΣΚΑΪ ότι αν υπάρξει αύξηση θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα σημειώνοντας ότι «η μάσκα πρέπει να γίνει κοινή συνείδηση». Πρόσθεσε δε ότι ότι «οι Έλληνες ψάχνουν να βρουν τα αντίμετρα. Όταν κλείνουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δεν μπορεί να γίνονται πάρτι σε σπίτι. Τότε νεκρώνει το μέτρο της πολιτείας. Όταν η πολιτεία λαμβάνει ένα μέτρο σχετίζεται με δύο παραμέτρους. Να μην αυξήσει τα κρούσματα κι επιβαρύνει το υγειονομικό σύστημα, αλλά και συγχρόνως να μην καταρρεύσει η οικονομία. Αυτό το κάναμε τον Μάρτιο όταν το τσουνάμι ερχόταν και δεν ξέραμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το υγειονομικό σύστημα δεν ήταν έτοιμο. Τώρα πρέπει να αφήσουμε ανοιχτές τις κοινωνίες, αλλά με ασφάλεια».

Πηγή: skai.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πάνω από 1.000 κρούσματα τη μέρα μέχρι τέλος Νοεμβρίου, αν δεν σοβαρευτούμε»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν