Ι. Μπασκόζος: Διπλή ευθύνη για γιατρούς και νοσηλευτές σε ό,τι αφορά το αντιγριπικό εμβόλιο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να εμβολιάζεται με το αντιγριπικό και για να προστατευτεί σε προσωπικό επίπεδο αλλά και για να μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του στους πολίτες. Αυτά είπε ο κ. Μπασκόζος στην ημερίδα που διοργάνωσε σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ με θέμα: «Αντιγριπικός εμβολιασμός του προσωπικού σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας», στο αμφιθέατρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur. Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας τόνισε εξάλλου ότι τα περσινά 190 θύματα της γρίπης στην χώρα μας οφείλονται στον ορότυπο του ιού που επικράτησε, και πρόσθεσε ότι φέτος ο στόχος είναι να αυξηθεί ο εμβολιασμός των υγειονομικών στο 25%.

Διαβάστε παρακάτω τον χαιρετισμό του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Ιωάννη Μπασκόζου:

«Καλημέρα κύριε Πρόεδρε, αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι και αγαπητοί φίλοι.  Eυχαριστώ τον φιλόξενο χώρο του ΠΑΣΤΕΡ και βεβαίως ευχαριστώ το ΚΕΕΛΠΝΟ για την πρωτοβουλία αυτή που εντάσσεται στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που οφείλει να πάρει συντεταγμένα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με τους συνεργάτες και όργανά του ,ώστε φέτος να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική η καμπάνια για τους εμβολιασμούς και την αντιμετώπιση της γρίπης.

Επιτρέψτε μου  στον σύντομο χαιρετισμό μου, να θέσω δύο ζητήματα. Να θυμηθούμε το ρητό του Ιπποκράτη  «ωφελέειν ή μη βλάπτειν» και να μπω στην ουσία του ζητήματος. Πολλοί ισχυρίζονται και πολλοί διαδίδουν ανακριβέστατα και με επικίνδυνο τρόπο, ότι είναι επικίνδυνο το εμβόλιο γρίπης, έχει σοβαρές παρενέργειες άρα γιατί να το κάνει ο κόσμος που είναι καλά, εφόσον η βλάβη που μπορεί να προκαλέσει είναι μεγαλύτερη από τον κίνδυνο από την ίδια  τη γρίπη, μια «γριππούλα». Όταν όμως γίνεται επιδημία της γρίπης, όταν μετράμε τους αριθμούς των θανάτων τότε αρχίζουμε και λέμε τα ανάποδα.

Η Πολιτεία δεν φρόντισε, δεν έκανε τους εμβολιασμούς και ξεχνάμε όλα τα άλλα, που έχουν συμβεί το προηγούμενο διάστημα. Εμείς λοιπόν είμαστε υποχρεωμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το διπλό πρόβλημα. Υπάρχει καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τον εμβολιασμό; Δυστυχώς για την γρίπη δεν υπάρχει και νομίζω ότι όλη μας στη ζωή μας, γιατί η γρίπη είναι ένα κομμάτι της ζωής μας, κάθε χρόνο το καταλαβαίνουμε. Δεν μπορείς να απαγορεύσεις στον κόσμο να κυκλοφορεί, να πηγαίνει στον κινηματογράφο, να πηγαίνει στην δουλεία του, να πηγαίνει στα λεωφορεία, να πηγαίνει στους χώρους μαζικής συνάντησης επειδή υπάρχει γρίπη. Είναι αντικοινωνικό, είναι απαράδεκτο, δεν μπορεί να γίνει αυτό.

Όμως εκεί αν δεν έχεις πάρει τα μέτρα προφύλαξης που χρειάζεται η γρίπη μπορεί να γιγαντωθεί σε επιδημία. Άρα το εμβόλιο είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος. Για ποιους και πότε; Σ΄ αυτά τα ερωτήματα ελπίζω ότι απαντάμε και θα απαντήσουν και οι εκλεκτοί ομιλητές της ημερίδας σήμερα, αλλά βέβαια η απάντηση αυτή δεν είναι να δοθεί σ’ εμάς και να το συζητήσουμε μεταξύ μας σήμερα. Η απάντηση αυτή είναι για να φτάσει μέσω ημών σε όσο το δυνατόν πλατύτερο κόσμο και βεβαίως, μια και είναι στοχοπροσηλωμένη η σημερινή εκδήλωση, στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό έχει μια ιδιαιτερότητα ,επιτρέψτε μου να πω, διότι υπάρχει ένα διπλό καθήκον και μια διπλή ιδιότητα.

Πρώτον: Πρέπει να μη μεταδίδουν οι ίδιοι τη νόσο κατά την διάρκεια της άσκησης του επαγγέλματος, λειτουργήματος όσο και αν για μερικούς το λειτούργημα δεν σημαίνει τίποτα στις μέρες μας, σημαίνει όμως  για την παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

 Δεύτερον: Να είναι σε θέση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, την ώρα της επιδημίας. Διότι, αν όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό αρρωστήσει και επικαλεστεί την αρρώστια για εκείνες τις μέρες καταλαβαίνετε πως χαθήκαμε. Μπορεί να φαίνονται απλά αυτά τα πράγματα αλλά για όσους έχουμε δουλέψει και δουλεύουμε, είναι αυτό που συμβαίνει εκείνες τις δύσκολες μέρες. Η υποχρέωση λοιπόν του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού είναι διπλή. Είναι ηθική κοινωνική υποχρέωση, αλλά είναι και επαγγελματική υποχρέωση ειδική γιατί εκείνη την ώρα το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό πρέπει να είναι σε θέση να προσφέρει της υπηρεσίες του σ΄ αυτούς που πάσχουν.

Τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια; Κατά την γνώμη μου και επιτρέψτε μου να την πω, τα προηγούμενα χρόνια ακολουθήθηκε η συνήθης  τακτική ότι γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Βεβαίως οι κραυγές ότι πέρσι ήταν η χειρότερη χρονιά και φταίει η ανευθυνότητα και το λάθος αυτής της πολιτικής ηγεσίας εντάξει αυτά είναι για να τα λένε αυτοί που θέλουν να κάνουν φθηνή αντιπολίτευση. Όμως  κοιτάξτε είχαμε 190 νεκρούς από την γρίπη  πέρσι στην Ελλάδα,  πράγματι οφείλεται στον ορότυπο της νόσου της περσινής, όταν υπήρχε τέτοιος ορότυπος τόσοι ήσαν οι νεκροί. Εμείς όμως πρέπει να επαναπαυθούμε, δηλαδή είμαστε ευχαριστημένοι; Κάθε άνθρωπος που πεθαίνει, γι αυτούς που είναι υπεύθυνοι στο σύστημα υγείας είναι απαράδεκτο πράγμα. Πρέπει να το αντιμετωπίζουμε. Βεβαίως δεν μπορείς να πεις ότι δεν θα πεθαίνει κανείς ή ότι δεν θα αρρωσταίνει κανείς, αλλά το καθήκον μας να λιγοστέψουμε όσο το δυνατόν αυτούς που θα νοσήσουν και αυτούς που θα καταλήξουν είναι εκεί και πρέπει να το καλύψουμε.

Τι κάνουμε φέτος. Φέτος ελπίζουμε και φιλοδοξούμε και γι αυτό ευχαριστώ ιδιαίτερα την ηγεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ, να αλλάξουμε αυτή τη τακτική ,δηλαδή να κάνουμε πιο έγκαιρη, πιο δυνατή και πιο αποτελεσματική καμπάνια για την πρόληψη, την αγωγή υγείας και τον εμβολιασμό για την γρίπη. Κατορθώσαμε να εξασφαλίσουμε δωρεάν εμβόλια για τα νοσοκομεία. Εξασφαλίσαμε 10 χιλιάδες εμβόλια για του χώρους φιλοξενίας προσφύγων, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, μετά από εντολή του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας. Σε συνάρτηση βέβαια και σε συνδυασμό πάντα, με την προσπάθεια που κάνουν οι Υπουργοί στο Υπουργείο, να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα κρεβάτια  μονάδων εντατικής θεραπείας, γι αυτούς που έτσι και αλλιώς θα νοσήσουν και πιθανόν να τα χρειαστούν.

Όλα αυτά λοιπόν μαζί αποτελούν την ιδιαιτερότητα ας πούμε της φετινής χρονιάς. Ελπίζουμε να αποδώσει και ξέρετε στο τέλος της χρονιάς θα μετρήσουμε τα αποτελέσματα. Ο στόχος είναι το χαμηλότατο ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού 11% , να διπλασιαστεί τουλάχιστον, να φτάσει στο 25% φέτος. Εάν τα καταφέρουμε και φτάσει, ,επειδή είμαστε και επιστήμονες, και μετράμε με τους αριθμούς στην πράξη τι έγινε, θα δούμε εάν το καταφέρουμε αυτό. Πόσοι θα είναι αυτοί που θα νοσήσουν, πόσοι θα χρειαστούν ΜΕΘ και πόσοι θα καταλήξουν. Εκεί θα καταλάβουμε την αξία της καμπάνιας και του εμβολιασμού. Επιτρέψτε μου να τελειώσω με κάτι. Δεν είμαστε η χειρότερη χώρα του κόσμου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνουμε ακόμα πολύ καλύτεροι.

Στην Σουηδία όπως λέει ο εκλεκτός συνάδερφος, ο κ. Τσιόδρας, κάθε φορά που μιλάει, πέρσι δεν ήταν 30 τα θύματα ήταν 230 και αυτοί που διαδίδουν ότι ήταν μόνο 30 να σκεφτούν καλά τι λένε και σε ποιανού μύλο ρίχνουν νερό. Ευχαριστώ πάρα πολύ, καλή επιτυχία στις εργασίες και ελπίζω το μήνυμα να φτάσει σε όλους αυτούς που πρέπει. Ευχαριστώ και πάλι.»

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν