«Μπάχαλο» με τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα – Δεν ξέρουν τι συμβάσεις θα κληθούν να υπογράψουν οι πάροχοι

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στις 20 Φεβρουαρίου θα πάνε να υπογράψουν τις συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ οι πάροχοι των ιατροτεχνολογικών προϊόντων που είναι ουσιαστικά δύο ειδών : Οι εισαγωγείς και οι διακινητές ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί κάποιος να έχει και τις δύο αυτές ιδιότητες για το ίδιο ή άλλα προϊόντα. Αλλά τι θα υπογράψουν; Ποιο θα είναι το ύψος του rebate και του clawback για τους εισαγωγείς; Ένα προσχέδιο έχουν δει ήδη οι ενδιαφερόμενοι αλλά το τελικό κείμενο θα τους περιμένει έτοιμο στον ΕΟΠΥΥ για υπογραφή και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τους αρέσει....

Τα νέα είναι αδιαμφισβήτητα καλά για τους ασθενείς που κάνουν συχνή χρήση ιατροτεχνολογικών υλικών, από ορθοπεδικά βοηθήματα ως επιθέματα και από ταινίες μέτρησης σακχάρου, ως ειδικά είδη διατροφής και μάσκες οξυγόνου… Οι ασθενείς αυτοί θα μπορούν να προμηθεύονται τα προϊόντα που έχουν ανάγκη χωρίς ταλαιπωρία από τα καταστήματα που πωλούν αυτά τα υλικά και τα φαρμακεία χωρίς να πληρώνουν την αξία τους και να διεκδικούν μετά τα χρήματα από το Ταμείο. Καθώς οι πάροχοι θα είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, ο κόσμος απλά θα πηγαίνει με τις συνταγές του και θα παίρνει ό,τι χρειάζεται δωρεάν. Οι υπόλοιποι θα τα …βρίσκουν μεταξύ τους!

Αλλά τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Οι πάροχοι έχουν καταθέσει φακέλους για 7000 κωδικούς αλλά αυτήν την στιγμή φαίνεται να έχουν επεξεργαστεί μόνο 200 κωδικοί… Βέβαια, η ειδική επιτροπή δίνει κωδικό για κάθε είδος συνολικά ανεξαρτήτως εισαγωγέα, και έτσι οι κωδικοί λιγοστεύουν σημαντικά και η τιμή γίνεται ενιαία πχ για όλα τα επιθέματα ανεξαρτήτως μάρκας και εισαγωγέα.

Αλλά είναι όλες οι διαφορετικές μάρκες του ίδιου είδους, ίδιας ποιότητας;

Και καθώς το clawback μπαίνει στην λιανική τιμή, τι κέρδος θα απομείνει στον εισαγωγέα που το αγόρασε ένα ευρώ αλλά το προϊόν του έφτασε να πωλείται στην λιανική 3 ευρώ;

σειβ αρναουτησ

Τα μέλη του ΣΕΙΠ έκοψαν χθες βράδυ την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους και ευχήθηκαν καλή χρονιά. Είθε να την έχουν για τί απασχολούν 1000άδες εργαζόμενους! Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος πανελλαδικός Σύνδεσμος των εταιριών που διακινεί επιστημονικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ιδρύθηκε το 1986 και περιλαμβάνει σήμερα 141 μέλη, τα οποία απασχολούν πάνω από 5.000 εργαζομένους.

Διαβάστε την ενημέρωση από το ΣΕΙΒ για την χθεσινή εκδήλωση:

«Τετάρτη 25 Ιανουαρίου, 2017. Με την παρουσία βουλευτών, πολιτειακών και ακαδημαϊκών φορέων και των Μελών του, έκοψε την πίτα και υποδέχθηκε το 2017 ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών προϊόντων (ΣΕΙΒ) την Τρίτη 24 Ιανουαρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Κτήριο «Κωστής Παλαμάς».

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΙΒ, κ. Παύλος Αρναούτης ευχήθηκε η νέα χρονιά να φέρει περισσότερες επιτυχίες σε όλους και στις επιχειρήσεις του κλάδου οι οποίες βάλλονται σ’ ένα ιδιαίτερα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον το οποίο καθορίζεται από την ανάγκη της γρήγορης ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης και την ένταξη των Ελληνικών Ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ο κ. Αρναούτης τόνισε ότι «αν επιτευχθούν εγκαίρως, ενδέχεται να δούμε την άνθηση της εθνικής οικονομίας και να μην παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων, της υπερφορολόγησης, της ανεργίας και της απουσίας του Κοινωνικού Κράτους».

Όπως σημείωσε ο κ. Αρναούτης το 2017 είναι μιας κομβικής σημασίας χρονιά και για τη βιομηχανία των Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων, τόσο για την παραγωγή όσο και τη διάθεση και διανομή,  καθώς θα ψηφιστούν οι νέοι ευρωπαϊκοί Κανονισμοί, που αναμένεται να αλλάξουν το τοπίο της Αγοράς για τα επόμενα 3 ως 5 χρόνια.

Ο κ. Αρναούτης τόνισε ότι η συνεισφορά του κλάδου είναι καθοριστική στη διατήρηση της καλής Υγείας η οποία αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την ενεργή συμμετοχή του πληθυσμού στην παραγωγική διαδικασία και ως εκ τούτου στη δημιουργία εθνικού πλούτου και την αύξηση του ΑΕΠ. «Επομένως», όπως χαρακτηριστικά είπε «η Πολιτεία θα έπρεπε να ανησυχεί περισσότερο για το τεράστιο κόστος που συνεπάγεται για την Εθνική Οικονομία η έλλειψη της καλής μας Υγείας και λιγότερο για τις δαπάνες που αποτελούν επένδυση για την Υγεία».

Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή απόφαση που ελήφθη το Δεκέμβριο για την ενοποίηση όλων των φορέων της βιομηχανίας της Ιατρικής Τεχνολογίας σ’ έναν ενιαίο φορέα, τη MedTech Europe, με στόχο να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες και να συμβάλει αποτελεσματικά εν συνόλω ο κλάδος των ιατροτεχνολογικών προϊόντων στις δημόσιες συζητήσεις για την εξεύρεση λύσεων για τους ασθενείς και τα Συστήματα Περίθαλψης μέσα από όλο το φάσμα της περίθαλψης

Ο κ. Αρναούτης ευχαρίστησε τα Μέλη του ΣΕΙΒ για τις τιτάνιες προσπάθειες που καταβάλουν για να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους και να διασφαλίσουν ότι οι έλληνες ασθενείς θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας που τους αξίζουν. Επίσης, εξήρε το κοινωνικό πρόσωπο των Μελών του ΣΕΙΒ που πάντα στηρίζουν κοινωνικές δράσεις όπως τη δράση του ΣΦΕΕ και του Ελληνικού  Ερυθρού Σταυρού, παρέχοντας δωρεάν Φαρμακευτικό και Ιατροτεχνολογικό Υλικό στα παιδιά που φιλοξενούνται στις Δομές Υποστήριξης, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα των ίσων ευκαιριών.

Παράλληλα, ο κ. Αρναούτης ανακοίνωσε με ιδιαίτερη χαρά τη στήριξη του ΣΕΙΒ στη Μονάδα Ανακουφιστικής Φροντίδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» που οραματίστηκε και ίδρυσε ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Νικόλαος. Η ανακοίνωση της δωρεάς έγινε παρουσία της Διευθύντριας του προγράμματος ΓΑΛΙΛΑΙΑ, Γυναικολόγου – Ογκολόγου κας Αλίκης Τσερκέζογλου. Ο κ. Αρναούτης τόνισε ότι οι προσπάθειες της Μονάδας «ΓΑΛΙΛΑΙΑ» να προσφέρει ανακουφιστική φροντίδα σε ασθενείς με καρκίνο και νευρομυϊκές παθήσεις και η αποπεράτωση ενός ειδικά στεγασμένου χώρου που θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στην χώρα μας ως Ξενώνας Ανακουφιστικής Φροντίδας (διεθνώς γνωστό ως «HOSPICE») αποδεικνύει το πολύτιμο έργο που προσφέρει σε ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη δίπλα τους.

Η δωρεά πραγματοποιήθηκε από τα Μέλη του ΣΕΙΒ:

Με τη στήριξη:

A. & L. MEDICAL SUPPLIES LTD, ABBOTT LABORATORIES (ΕΛΛΑΣ) ABEE, SIEMENS HEALTHCARE ABEE, ΒΑΡΕΛΑΣ ΑΕ,     ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΑΕ,       ΝΕΑ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΕΠΕ, ΠΑΥΛΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΗΣ ΑΕ.

Με τη συμβολή:

ENDOTECH MEDICAL TECHNOLOGY Ltd, HOLLISTER GREECE SA, SARSTEDT M. ΕΠΕ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν