Μωβ οι «Ομπρέλες» του Ζογγολόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας

  • Ρούλα Τσουλέα
επιληψία
Πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων 6 εκατ. Ευρωπαίοι, έχουν επιληψία.

Σε μωβ χρώμα θα φωταγωγηθεί απόψε το εμβληματικό γλυπτό «Ομπρέλες» του Γιώργου Ζογγολόπουλου, στη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης. Το μωβ αποτελεί το χαρακτηριστικό χρώμα της διεθνούς εκστρατείας ευαισθητοποίησης για την επιληψία.

Η ενέργεια γίνεται με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας. Ο δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου συμμετέχει στην πανελλήνια δράση για την Επιληψία με σύνθημα «Φωτίζοντας τη σκοτεινή πλευρά!». Η δράση αποτελεί πρωτοβουλία:

  • Της Ελληνικής Εθνικής Ένωσης κατά της Επιληψίας (Ε.Ε.Ε.Ε.) και
  • Του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου κατά της Επιληψίας (Π.Ε.Σ.Ε.)

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, την καταπολέμηση των διακρίσεων και την εξάλειψη του στιγματισμού. Η συμβολή των πολιτών για την επιτυχία της δράσης είναι σημαντική. Μέσω κοινωνικών δικτύων και χρησιμοποιώντας το hashtag #greeceforepilepsy οι πολίτες μπορούν στείλουν το δικό τους μήνυμα, κοινοποιώντας τη δική τους ιστορία ή φωτογραφία.

Η Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Δευτέρα πριν τις 14 Φεβρουαρίου. Η επιληψία είναι μία πάθηση του εγκεφάλου, που επηρεάζει το περίπου 0,8% του γενικού πληθυσμού.

Υπολογίζεται ότι περισσότερα από 65 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν επιληψία. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται 6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι. Στην Ελλάδα οι ασθενείς υπολογίζονται σε περίπου 86.000. Οι 23.000 από τους ασθενείς είναι παιδιά ηλικίας μικρότερης των 15 χρόνων.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: iStock