Μου λείπει δόντι: να βάλω γέφυρα ή εμφύτευμα

  • Iatropedia
Μια συνηθισμένη πρακτική που ακολουθούν οι οδοντίατροι για να βάλουν τα δόντια που λείπουν στους ενήλικες είναι να χρησιμοποιήσουν είτε τις γνωστές σε όλους γέφυρες είτε τα νέα οδοντικάεμφυτεύματα. Η ανακάλυψη τους έγινε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 όταν ο καθηγητής P.J. Branemark στην Σουηδία,τοποθέτησε το πρώτο οδοντικό εμφύτευμα από τιτάνιο σε ασθενή. Έκτοκτε επιλέγονται από δεκάδες ασθενείς σε όλο το κόσμο που έχουν χάσει τα δόντια τους. Τι είναι όμως τα οδοντικά εμφυτεύματα; Ποια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους; Πως γίνεται η τοποθέτηση τους;

Όπως επισημαίνει ο Τακτικός Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης, Διευθυντής Κλινικής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Αθηνών, το εμφύτευμα αντικαθιστά την ρίζα ενός δοντιού που λείπει. Το υλικό του είναι κυρίως από τιτάνιο το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι καλώς ανεκτό από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Περιγράφοντας την διαδικασία της εμφύτευσης ο κ. Αλεξανδρίδης αναφέρει ότι είναι δυνατόν να γίνει τόσο με τοπική αναισθησία στο ιατρείο όσο και με «μέθη» σε ασθενείς που έχουν φοβία με τις χειρουργικές επεμβάσεις στο στόμα. Προκειμένου να υπάρχει το άριστο αποτέλεσμα, συνεργάζονται δύο ειδικότητες γιατρών ο γναθοπροσωπικός χειρουργός και ο προσθετολόγος.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρίδη σήμερα τοποθετούνται εμφυτεύματα και σε περιοχές του στόματος όπου δεν υπάρχει ικανοποιητική ποσότητα οστού.

Στις περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιείται αυτομόσχευμα, δηλαδή οστό που λαμβάνεται από τον ίδιο τον ασθενή ή και ετερομόσχευμα.

Μετά από 3- 4 μήνες γίνεται και η προσθετική αποκατάσταση.Το μετεγχειρητικό στάδιο διαρκεί 2- 4 ημέρες, και ο ασθενής καλύπτεται με αντιβίωση και παυσίπονα. Στην αρχή υπάρχει ένα ελαφρύ οίδημα, το οποίο όμως υποχωρεί μετά από λίγες ημέρες.

πλεονεκτήματα

Το μεγάλο πλεονέκτημα των εμφυτευμάτων σε σχέση με τις γνωστές μας γέφυρες, είναι ότι δεν χρειάζεται να τροχιστούν τα παρακείμενα δόντια. Πρωταρχικό μέλημα του οδοντιάτρου είναι να μην επηρεάζονται τα υγιή δόντια προκειμένου να θεραπευθεί ή να αποκατασταθεί ένα άλλο δόντι που λείπει.

Επίσης η μάσηση και η ομιλία, δεν επηρεάζονται καθόλου με τα εμφυτεύματα. Σε περίπτωση ολικής απώλειας δοντιών, είναι προτιμότερο να προχωρήσουμε σε ακίνητες προσθετικές εργασίες με 5 – 8 εμφυτεύματα ή να κατασκευάσουμε οδοντοστοιχίες οι οποίες στηρίζονται σε 2 – 4 εμφυτεύματα.

Οι προσθετικές εργασίες που τοποθετούνται πάνω στα εμφυτεύματα αισθητικά, κάποιες φορές, δείχνουν καλύτερες και από τα φυσικά δόντια.

ποιοι δεν μπορούν να βάλουν εμφυτεύματα

Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου κάποιες ασθένειες εμποδίζουν την τοποθέτηση εμφυτευμάτων, π.χ. ανεξέλεγκτος διαβήτης, ασθενείς που λαμβάνουν διφωσφονικά φάρμακα, ασθενείς σε χημειοθεραπεία κ.λ.π.

Γενικά, τα εμφυτεύματα είναι κατάλληλα για όλους τους ενήλικες, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία, έχουν πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας, άνω του 96% ενώ η ιατρική έρευνα εξελίσσεται συνεχώς, με αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ εμφυτεύματος και προσθετικής αποκατάστασης.

Δόντια μέσω 3D

Μία από τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο των εμφυτευμάτων αναφέρει ο καθηγητής είναι η τοποθέτηση σε μία ημέρα και του εμφυτεύματος και της προσθετικής εργασίας, μέσω μίας τεχνολογίας 3D, όπου ένας υπολογιστής λαμβάνει μία ολική απεικόνιση του στόματος την οποία ο γιατρός στέλνει σε εξειδικευμένο εργαστήριο στην Στοκχόλμη όπου ρομπότ εκτελεί προσομοίωση, δηλ. μάσηση με εικονική γνάθο.

Ο γιατρός λαμβάνει οδηγίες στην συνέχεια, για την σωστή 100% τοποθέτηση των εμφυτευμάτων και την άμεση τοποθέτηση της προσθετικής εργασίας. Αυτή η μέθοδος, που είναι πολύ διαδεδομένη στο Hollywood, προσελκύει ασθενείς από όλο τον κόσμο.