Μόνο στο iatropedia: Ποιες αλλαγές προωθεί ο Άδωνις στις ειδικότητες των γιατρών!

  • Iatropedia
Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο απόκτησης ειδικότητας των γιατρών προωθεί ο Άδωνις Γωργιάδης. Ποιες αλλαγές σκοπεύει να κάνει

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μειώσει τον χρόνο αναμονής για την ακριβοθώρητη ειδικότητα που σε κάποιες περιπτώσεις αγγίζει και τα 11 χρόνια αλλά και στην μετανάστευση των νέων γιατρών σε χώρες του εξωτερικού όπως η Αγγλία , η Ιταλία αλλά και Γερμανία ο Άδωνις Γεωργιάδης φέρεται αποφασισμένος να αλλάξει τον τρόπο απόκτησης ειδικότητας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τις επόμενες ημέρες ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος προτίθεται να καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή για την αλλαγή του τρόπου χορήγησης ειδικοτήτων στους αποφοίτους των ιατρικών σχολών με την αξιοποίηση πανελλαδικών εξετάσεων.Την πρόταση αυτή σκέφτεται σοβαρά να την υιοθετήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης καθώς όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες υπάρχει μυστικό ''deal'' μεταξύ του υπουργιού υγείας και του προκατόχου του για το θέμα των ειδικοτήτων.

Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που είχε επιχειρήσει να προωθήσει ο Ανδρέας Λοβέρδος επί της θητείας του στο υπουργείο υγείας αλλά είχε σκοντάψει στις αντιδράσεις πολλών ιατρικών συλλόγων και παραγόντων της υγείας.

Η πρόταση αλλάζει πλήρως τον τρόπο χορήγησης της ειδικότητας και εισαγάγει πανελλήνιες εξετάσεις για όλους τους αποφοίτους.

Σήμερα να σημειωθεί ότι η ειδικότητα ξεκινά για τους γιατρούς μετά από δήλωση ενδιαφέροντος και ακολουθεί αναμονή έως ότου αδειάσει κάποια θέση σε δημόσιο νοσοκομείο.

Με την πρόταση Λοβέρδου θα πραγματοποιούνται εξετάσεις και η σειρά προτεραιότητας θα καθορίζεται με βάση τη βαθμολογία.

Από την πλευρά του ο ιατρικός κόσμος είναι μάλλον μοιρασμένος για το θέμα καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι οι εξετάσεις θα περιόριζαν την ανεξέλεγκτη παραγωγή γιατρών στη χώρα, συνεπώς και την ανεργία του κλάδου, ενώ από την άλλη υπάρχουν άλλοι που θεωρούν πως οι εξετάσεις για την ειδικότητα θα δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην ιατρική κοινότητα.