Μόνο έκτακτα περιστατικά στο ΕΣΥ την Τετάρτη- Συγκέντρωση 12.30 στο ΥΥΚΑ

  • Iatropedia
Μόνο τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται αύριο Τετάρτη στα δημόσια νοσοκομεία όλης της χώρας καθώς τόσο οι νοσοκομειακοί γιατροί όσο και οι λοιποί εργαζόμενοι στο ΕΣΥ πραγματοποιούν 24ωρη πανυγειονομική απεργίας.Οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ ζητούν αυξημένη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και προσλήψεις ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα τον κόσμο.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η ΟΕΝΓΕ αναγνωρίζει τις ενέργειες προς την σωστή κατεύθυση που έχει κάνει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας,( όπως είναι η κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ και η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την περίθαλψη των ανασφάλιστων) .

Ωστόσο, το πρόβλημα της οικονομικής ασφυξίας των νοσοκομείων, η υποστελέχωση, τη σωματική και ψυχολογική εξουθένωση των εργαζομένων και τη διατήρηση των μνημονιακών διοικήσεων αποτελούν «αγκάθια» που μαζί με την μειωμένη χρηματοδότηση των νοσοκομείωνκάνουν αφυκτική την κατάσταση στο ΕΣΥ.

Η ΠΟΕΔΗΝ εξάλλου, συμμετέχει στην απεργία και στην πανελλαδική συγκέντρωση, στις 12.30 το μεσημέρι της Τετάρτης έξω από το υπουργείο Υγείας διεκδικώντας μαζί με τους νοσοκομειακούς γιατρούς δωρεάν δημόσια Υγεία και Πρόνοια, με καθολική πρόσβαση, επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, εξόφληση δεδουλευμένων, νυχτερινών – αργιών και ανάκτηση εισοδηματικών απωλειών.

Ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων από το ΓΝΑ»Ευαγγελισμός» και μέλος της 3μελούς της ΕΙΝΑΠ σχολιάζει:

Αύριο 20/5 συμμετέχουμε στην πανυγειονομική ΑΠΕΡΓΙΑ γιατί:

Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με παροχές-ψίχουλα στην υγεία όπου ήδη η κατάσταση είναι δραματική και το επίπεδο της νοσηρότητας ανεβαίνει επικίνδυνα. Η αποστολή μας κι ο ρόλος μας ως μαχόμενοι υγειονομικοί, δεν επιτρέπουν καμιά αναμονή – δεν είναι πολυτέλεια η διασφάλιση της υγείας, της ίδιας της ζωής του λαού μας!!

Ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου για τις λειτουργικές δαπάνες το 2015 (72 εκ. ευρώ) είναι μειωμένος κατά 14% σε σχέση με το 2014. Ακόμα και από αυτόν τον κουτσουρεμένο προϋπολογισμό, ενώ τέλειωσε ήδη το πρώτο τετράμηνο & θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί τουλάχιστον 25-30 εκ. ευρώ στο Νοσοκομείο, στην πραγματικότητα αποδόθηκαν μόνο 2 εκ. για Γενάρη και Φλεβάρη!!!

Ενώ το μηνιαίο κόστος για προμήθειες και υπηρεσίες είναι 7-8 εκ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα του Νοσοκομείου αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνούν τα 4 εκ.! Αναρωτιόμαστε: πως θα λειτουργήσει το νοσοκομείο το επόμενο διάστημα;;;

Ενώ η περσινή δαπάνη για φάρμακα περιορίστηκε στα 33 εκ. ευρώ (έπειτα από αιματηρές περικοπές εις βάρος των αρρώστων), για φέτος προβλέπονται μόνο 24 εκ. ευρώ πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και αν δοθούν όλα αυτά τα χρήματα, δεν φτάνουν παρά μόνο ως το καλοκαίρι.

Αποκαλύψαμε με ατράνταχτα στοιχεία ότι το μέσο κόστος νοσηλείας για τους 250 ανασφάλιστους που νοσηλεύτηκαν το τελευταίο διάστημα είναι περίπου 2.200€ κατ΄ άτομο. Δεδομένου ότι ο αριθμός θα ξεπεράσει σίγουρα τους χίλιους μέσα στο 2015 απαιτείται άμεση έκτακτη επιχορήγηση εκατομμυρίων. Μέχρι τώρα έχουν δοθεί μόνο 45.000€! Μήπως θα κληθεί το Νοσοκομείο να το καλύψει από ίδια έσοδα ποντάροντας στην επιχειρηματική δραστηριότητα;;

Κάθε μήνα πληρώνουμε σε εργολάβους για υπηρεσίες (καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες) 1 εκ. ευρώ – δηλ. 12 εκ. τον χρόνο – και οι 400 περίπου εργολαβικοί εργατοϋπάλληλοι αμείβονται με ψίχουλα. Ετοιμάζουν στο όνομα δήθεν της κατάργησης των εργολαβιών να δημιουργήσουν ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. για αυτές τις υπηρεσίες για να ρίξουν ακόμα πιο χαμηλά το εργατικό κόστος αντί να μονιμοποιήσουν τους ήδη υπηρετούντες εργατοϋπάλληλους, πράγμα που θα ωφελήσει και το επίπεδο παροχής υπηρεσιών και τις αποδοχές τους, αλλά και θα κοστίσει λιγότερο στον προϋπολογισμό σε σχέση με τις σημερινές δαπάνες.

Οι 4.500 μόνιμοι υπάλληλοι που εξαγγέλθηκαν ξανά και ξανά, δεν θα προσληφθούν μέσα στο 2015, «θέλω αλλά δεν μπορώ» δήλωσε ο ίδιος ο Υπουργός. Ενώ η κυβέρνηση εξήγγειλε πρόσληψη 2.000 επικουρικών πανελλαδικά (γιατρούς, νοσηλευτές κ.λπ.) μέσα στο 2015, για τον Ευαγγελισμό ειδικά, προβλέπονται σύμφωνα με έγγραφο της ΥΠΕ μόνο 12 επικουρικοί (πέρυσι εγκρίθηκαν 21) και ενώ οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό αγγίζουν τους χίλιους (450 νοσηλευτές, 110 ειδικευμένους & 70 ειδικευόμενους γιατρούς, εκατοντάδες ακόμη σε διοικητικό, παραϊατρικό, τεχνικό κ.λπ).

Επισημαίνουμε για πολλοστή φορά την απαράδεκτη κατάσταση στα χειρουργεία: ενώ ήδη υπάρχουν 15 ολοκαίνουργιες πλήρως εξοπλισμένες χειρουργικές αίθουσες, εδώ κι ένα μήνα λειτουργούν μετά βίας 9 – 10, λόγω της απαράδεκτης πολιτικής να μην προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό (κυρίως, νοσηλευτές & γιατροί χειρουργικών ειδικοτήτων) πράγμα το οποίο είχαμε ρητά απαιτήσει εδώ και χρόνια.

Η Γενική Εφημερία είναι πεδίο μάχης, με χιλιάδες ασθενείς να προσέρχονται λόγω της παντελούς απουσίας της ΠΦΥ και το κλείσιμο εκατοντάδων δομών υγείας πανελλαδικά. Η αύξηση της προσέλευσης ξεπερνάει το 20% (σε σχέση με πέρυσι), με συνέπειες απαράδεκτες, συχνά τραγικές, για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ίδια τη ζωή αρρώστων αλλά και υγειονομικών.

Στο Ψυχιατρικό Τμήμα, η πληρότητα κυμαίνεται από 150 έως 200% με 20-25 ράντζα στο διάδρομο. Με αφορμή το τραγικό συμβάν στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο, υπενθυμίζουμε τα δύο παλαιότερα παρόμοια περιστατικά στον Ευαγγελισμό. Όπως έχουμε τονίσει οφείλονται στην υπερσυσσώρευση ασθενών, στην εγκληματική έλλειψη προσωπικού και στο κλείσιμο πολλών ψυχιατρικών νοσοκομείων κ.ά δομών, που θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα. Σε όλες τις περιπτώσεις νοσηλευτές ακόμη σέρνονται στα δικαστήρια χωρίς να έχουν καμιά ευθύνη. Η ευθύνη ξέρουμε που ανήκει.

Η αποζημίωση της υπερωριακής απασχόλησης (νύχτες – αργίες) του μη ιατρικού προσωπικού δεν έχει καταβληθεί από το Γενάρη (παρά τη σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα) κι έχει υποστεί οριζόντιες περικοπές 17 με 20% ανάλογα τον κλάδο πράγμα που σημαίνει ότι πχ η νοσηλεύτρια δεν θα παίρνει ούτε 1€ την ώρα, για τη νυχτερινή βάρδια.

Οι εφημερίες των γιατρών ακόμα και αν πληρωθούν στις 27 Μαΐου έχουν υποστεί ήδη οριζόντιες περικοπές και δεν έχει δοθεί καμία διαβεβαίωση για την κανονικότητα των πληρωμών από Απρίλη και μετά, αλλά ούτε για τα επιπλέον χρωστούμενα προηγούμενων ετών (πχ ακόμη οφείλονται στους γιατρούς της Πολυκλινικής πάνω από 750.000€).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ