Μνημόνιο τώρα και στα νοσοκομεία! Νέες περικοπές προβλέπει ειδικό σχέδιο

  • Iatropedia
Απίστευτο και όμως …μνημονιακό. Παρά τις αλλεπάλληλες περικοπές και μειώσεις στα δημόσια νοσοκομεία, το επόμενο διάστημα επιβάλλονται και άλλα «κουρέματα» μετά και από σχετικές οδηγίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Ένα άλλο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να εφαρμόσουν και τα νοσοκομεία τα επόμενα τέσσερα χρόνια, έως και το 2016, προκειμένου να μειώσουν περαιτέρω τους προϋπολογισμούς τους.

Οι οδηγίες δόθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζοντας και τη σχετική ρευστότητα μεταβίβασε την οδηγία στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Όπως αποκαλύπτει η Αυτόνομη Παρέμβαση Υγειονομικών, ένα σχετικό έγγραφο έφθασε και στο Νοσοκομείο «Αττικόν» με αποτέλεσμα οι οικονομικές υπηρεσίες να αναγκαστούν να εισηγηθούν νέες περικοπές που θα διαρκέσουν έως το 2016.

Συγκεκριμένα το ΔΣ του Νοσοκομείου Αττικό καλείται να συζητήσει μετά από έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου τη δημιουργία ενός σχεδίου «δημοσιονομικής προσαρμογής», ουσιαστικά περικοπής των προϋπολογισμών, ώστε να προσαρμοστεί στο μνημόνιο.

Όπως προκύπτει από σχετικό έγγραφο τα οικονομικά θα πρέπει να προσαρμοστούν σύμφωνα με τα έσοδα του νοσοκομείου.

Και το ρητορικό ερώτημα είναι: ποια έσοδα όταν τα Ταμεία δεν εξοφλούν το ΕΣΥ, η κρατική χρηματοδότηση είναι ανύπαρκτη και τα απογευματινά ιατρεία δεν επιφέρουν τα αναμενόμενα έσοδα;

Προφανώς τα έσοδα και αυτή τη φορά θα προέρχονται από τις τσέπες των ασθενών.

Οι ασφυκτικές πιέσεις πάντως για συνεχόμενα ψαλιδίσματα των προϋπολογισμών των νοσοκομείων και η αύξηση της πληρωμής των ασφαλισμένων, καθιστούν το υποτιθέμενο δημόσιο και δωρεάν ΕΣΥ, ένα σύστημα σχεδόν ιδιωτικό…