ΜΚΟ: Νέες καταγγελίες από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο: “Δηλώνουν ότι απασχολούν γιατρούς και προσλαμβάνουν νοσηλευτές”

  • Γιάννα Σουλάκη
ΜΚΟ
Σε σοβαρές καταγγελίες για την λειτουργία και τη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) ανά την Ελλάδα προχώρησε, μιλώντας στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Εκτός από τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος καταγγέλλει παράνομα κυκλώματα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ), που λυμαίνονται κονδύλια αξιοποιώντας τα σε σκοτεινές δράσεις.

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο κ. Εξαδάκτυλος και σε συνέχεια καταγγελιών που είχε κάνει ο ΠΙΣ στα τέλη του προηγούμενου μήνα, κάνει λόγο για “κράτος εν κράτει”.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Υπάρχουν δύο ειδών ΜΚΟ που προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες. Αυτές που συμμορφώνονται με τη νομοθεσία π.χ οι Γιατροί του Κόσμου κι αυτές οι οποίες αγνοούν ότι υπάρχει νομοθεσία σ’ αυτή τη χώρα και δεν ακολουθούν τους κανόνες. Όταν υπάρχει μια τέτοια άρνηση συμμόρφωσης -η οποία πολλές φορές εκφράζεται και με έναν αναιδή τρόπο- εκεί πέρα περιμένει κανείς να μην υπάρχουν αυτά τα οποία αναμένονται. Δηλαδή μπορεί να προσλαμβάνονται ως γιατροί, άνθρωποι που δεν είναι γιατροί. Άρα οι φορολογούμενοι -οι οποίοι χρηματοδοτούν τις ΜΚΟ μέσω των προϋπολογισμού των κρατών εννοώ- πληρώνουν γι’ αυτούς, ενώ δεν είναι γιατροί. Για παράδειγμα, πείτε ότι έχω εγώ μια ΜΚΟ. Λέω ότι προσλαμβάνω 10 γιατρούς, οι μισθοί των οποίων είναι 4.000 ευρώ ο ένας κι αντί για 10 γιατρούς προσλαμβάνω τελικά 10 νοσοκόμους, που οι μισθοί τους είναι 1.500 ευρώ. Δεν με ελέγχει κανείς, δεν ξέρει κανείς τίποτα, παίρνω χρήματα για μισθούς γιατρών και έχω νοσηλευτές. Και τα υπόλοιπα χρήματα πάνε στην τσέπη του επιτήδειου. Πώς να καταλάβει κανείς τι γίνεται μέσα στο hotspot; Συμπεριφέρονται σαν κράτος εν κράτει.”, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Δείτε επίσης – Προσφυγικό: «Υγειονομική βόμβα» οι παράνομες ΜΚΟ – Μέτρα από το Υπ. Υγείας ζητούν οι γιατροί

ΠΙΣ: “Γάλλος γιατρός εργάστηκε σε ΜΚΟ και δεν του έδωσε κανένας βεβαίωση για το βιογραφικό του”

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου των γιατρών, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια ανεξέλεγκτη δράση ΜΚΟ κάθε μορφής και προέλευσης, στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στην χώρα μας.

Πολλές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο, άλλοτε προσλαμβάνουν (με υψηλότατες αμοιβές) ιατρούς και άλλοτε υπόσχονται προοπτική «εργασιακής εμπειρίας» και απόκτησης «επαγγελματικών δικαιωμάτων» σε ιατρούς τρίτων χωρών προκειμένου να παράσχουν αυτοί δωρεάν τις ιατρικές υπηρεσίες τους, εντός του Ελληνικού εδάφους.

Ο κ. Εξαδάκτυλος αναφέρει χαρακτηριστική περίπτωση Γάλλου γιατρού, ο οποίος όταν ζήτησε από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο να του παραχωρήσει βεβαίωση για το βιογραφικό του, για το διάστημα το οποίο είχε εργαστεί σε ΜΚΟ σε νησί, αποκαλύφθηκε ότι η συγκεκριμένη Οργάνωση δεν ήταν καταγεγραμμένη πουθενά.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΙΣ αναφέρει:

“Τον είχαν διαβεβαιώσει από τη ΜΚΟ ότι όλα είχαν γίνει νόμιμα. Ο άνθρωπος δηλαδή είχε την εντύπωση ότι ήταν ταυτοποιημένος, γιατί ήταν πραγματικά γιατρός. Βεβαίως δεν μπορούσε να πάρει καμία βεβαίωση ότι είχε εργαστεί, διότι ουδείς ποτέ τον είχε καταγράψει στις ΜΚΟ της Ελλάδος. Πράγμα που σημαίνει ότι σε αυτή την περίπτωση είχαμε κάποια ΜΚΟ η οποία λειτουργούσε χωρίς άδεια στη χώρα. Κι αυτό δεν συμβαίνει πουθενά, παρά μόνο σε … Μπανανίες”.

Όσο για το εάν είναι εκτεταμένο το φαινόμενο; Ο κ. Εξαδάκτυλος δηλώνει ότι δεν μπορεί να γνωρίζει την έκτασή του, γιατί πολλές ΜΚΟ δεν είναι εγγεγραμμένες πουθενά “Είναι σαν να λέμε… τι ποσοστό πλαστών ταυτοτήτων κυκλοφορεί; Δεν το ξέρει κανένας”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΠΙΣ: “Ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Ξανθός έβλεπε πολύ συχνά τις ΜΚΟ”

Στην ερώτηση ποιός ευθύνεται για τη γιγάντωση αυτού του φαινομένου, ο κ. Εξαδάκτυλος απαντά ότι η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ “αγαπούσε” πολύ τις ΜΚΟ:

“Κοιτάξτε η προηγούμενη κυβέρνηση τους αγαπούσε πάρα πολύ. Δεν ξέρω γιατί το έκανε. Εμένα ο κ. Ξανθός, ως πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης δεν με είχε δει ποτέ ως υπουργός Υγείας και τις ΜΚΟ τις έβλεπε κάθε τρεις και δύο. Για να ξέρουμε δηλαδή τι ακριβώς συμβαίνει”, καταλήγει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.