Προσφυγικό: «Υγειονομική βόμβα» οι παράνομες ΜΚΟ – Μέτρα από το Υπ. Υγείας ζητούν οι γιατροί

  • Γιάννα Σουλάκη
ΜΚΟ
Την παράνομη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) ανά την Ελληνική Επικράτεια καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος ζητά από το Υπουργείο Υγείας να λάβει μέτρα για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Την άμεση λήψη μέτρων από το υπουργείο Υγείας, αλλά και από κάθε άλλο συναρμόδιο υπουργείο, προκειμένου να σταματήσει η παράνομη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε πρόσφυγες και μετανάστες χωρίς καμία νομιμότητα, ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) με επιστολή του στον υπουργό Υγείας κ.Βασίλη Κικίλια.

Ειδικότερα, ο ΠΙΣ επισημαίνει στην επιστολή του ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η ανεξέλεγκτη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κάθε μορφής και προέλευσης, στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στην χώρα μας.

Πολλές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον χώρο, άλλοτε προσλαμβάνουν (με υψηλότατες αμοιβές) ιατρούς και άλλοτε υπόσχονται προοπτική «εργασιακής εμπειρίας» και απόκτησης «επαγγελματικών δικαιωμάτων» σε ιατρούς τρίτων χωρών προκειμένου να παράσχουν αυτοί δωρεάν τις ιατρικές υπηρεσίες τους, εντός του Ελληνικού εδάφους.

ΠΙΣ: «Λαμβάνουν και χρηματοδότηση από την ΕΕ»

Οι ίδιες όμως, οι ΜΚΟ, χρηματοδοτούνται αδρά και γι’ αυτή τους την δράση, κυρίως από την ΕΕ αλλά και μέσω «δωρεών», αναφέρει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και συμπληρώνει:

«Η κατάσταση αυτή πλέον είναι ανεξέλεγκτη και αποτελεί υγειονομική βόμβα στα θεμέλιά του συστήματος υγείας, προσβάλλει βάναυσα τους επαγγελματίες ιατρούς που έχουν νομίμως εγγραφεί στους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους και παρέχουν τις υπηρεσίες τους, συντηρεί την εισφοροδιαφυγή/ φοροδιαφυγή (αφού οι εργαζόμενοι ιατροί συνήθως προέρχονται από το εξωτερικό, πληρώνονται στο εξωτερικό, παρότι εργάζονται στην Ελλάδα και δεν καταβάλλουν ούτε φόρο εισοδήματος ούτε ασφαλιστικές εισφορές στην χώρα μας) και επιβαρύνει τους Έλληνες πολίτες με επιπλέον έξοδα. Αρχικώς και λόγω της οξύτητας του προβλήματος, υπήρξε κατανόηση και ανοχή στη μη τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών εντός της Ελληνικής επικρατείας. Σήμερα όμως πρόκειται για παγιωμένη κατάσταση και επιχειρηματική δραστηριότητα».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, δηλώνει ότι «δεν προτίθεται να μείνει άπραγος στην κατάσταση αυτή» και ότι θα εκδώσει οδηγίες προς τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους, προκειμένου να προβούν σε ελέγχους και να επιβάλλουν πρόστιμα για κάθε μη νομίμως αδειοδοτημένη ιατρική πράξη.

«Συνεπώς, εάν κάποια ΜΚΟ οργανώνει την λειτουργία ιατρείου, τότε απαιτείται η έκδοση βεβαιώσεως λειτουργίας ιατρείου, ενώ οι ιατροί που παρέχουν τις υπηρεσίες τους θα πρέπει να έχουν νομίμως εγγραφεί στα μητρώα του οικείου ιατρικού συλλόγου. Σε περίπτωση παρεμβάσεων ιατρικού περιεχομένου, ιδιαίτερα για την πρόληψη, διάγνωση, προαγωγή και προάσπιση της υγείας σε ευπαθείς πληθυσμούς (όπως π.χ. οι μετανάστες) τότε απαιτείται σχετική έγκριση με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υ.Πε. Θα ζητηθεί μάλιστα από τους τοπικούς ιατρικούς Συλλόγους να προβαίνουν στον έλεγχο νομιμότητας και αυτών των δραστηριοτήτων», καταλήγουν οι γιατροί του ΠΙΣ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ