ΜΚΟ, κονδύλια του ΕΣΠΑ σε πρώτο πλάνο σήμερα στην Βουλή – Εντάσεις μεταξύ της ηγεσίας του ΥΥΚΑ και βουλευτών της ΝΔ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Δύσκολη μέρα σήμερα στην Βουλή για τον υπουργό Υγείας, Ανδρεά Ξανθό, ο οποίος παντά στις Ερωτήσεις της αντιπολίτευσης και στα επιμέρους θέματα που έχουν προκείψει το τελευταίο διάστημα στην Υγεία και τις αναδεικνύει καθημερινά σχεδόν η ΠΟΕΔΗΝ και άλλοι...

O κ. Κ. Μπαργιώτας κάνει λόγο για αιμορραγία του ΕΣΥ την ώρα που σκορπίζονται χρήματα στις ΜΚΟ. O αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Άδωνις Γεωργιάδης κατηγορείτην νυν ηγεσια της Αριστοτέλους για την κατάσταση στα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ και χθες, ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας συνυπέγραψε με 27 βουλευτές του κόμματος την Ερώτηση για τις ΜΚΟ ψυχικής Υγείας.

Ο κ. Ξανθός εξηγεί ότι τα χρήματα που έδωσε η κυβέρνηση στις ΜΚΟ για τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας, δόθηκαν με το ίδιο σύστημα που είχε ορίσει και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και άρα εν δικαιούνται να ομιλούν για σκάνδαλο. Μάλιστα, τα 105 εκατ. ευρώ που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας προέρχονται από το ΕΣΠΑ, και έπρεπε να εκταμιευτούν για να μην χαθούν λόγω καθυστέρησης.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, το υπουργείο Υγείας από το 1990 έχει αναθέσει σε Αστικές μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (ΑμΚΕ) τη λειτουργία Μονάδων Ψυχικής Υγείας που φροντίζουν 2.500 περίπου ψυχικά ασθενείς σε δομές αποασυλοποίησης, ωστόσο, το πρόβλημα φαίνεται ότι δημιουργήθηκε το 2013 όταν καθιερώθηκε ένα πολύπλοκο σύστημα κοστολόγησης-χρηματοδότησης της λειτουργίας των Μονάδων Ψυχικής Υγείας των ΑμΚΕ, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται μη ισοσκελισμένοι απολογισμοί.

Οι 27 βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ωστόσο, κάνουν λόγο “για έκδοση περίεργων τροποποιητικών αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας από το 2015 και μετά, που επαναφέρουν ουσιαστικά το μη βιώσιμο σύστημα παροχής υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας από ΜΚΟ, ακυρώνοντας την υλοποίηση συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων του τομέα της Ψυχικής Υγείας, της προηγούμενης Κυβέρνησης της ΝΔ.

Μάλιστα ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ήταν αυτός, που ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ότι «έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός εξέδωσε Δελτίο Τύπου για ένα θέμα, στην προκειμένη περίπτωση τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ της ψυχικής υγείας, μετά από κάποια δημοσιεύματα, όταν μόλις πριν από δύο ημέρες δεν προσήλθε στη Βουλή για να απαντήσει σε δική μου ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης στην μακροσκελή του ανακοίνωση, προσθέτοντας ακόμη, ότι «θέλω να τον ευχαριστήσω που επιβεβαιώνει το γεγονός ότι υφίσταται θέμα με τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ της ψυχικής υγείας».

Εκτιμάται ότι το 2015 εγκρίθηκαν επιπλέον 20 εκατ. ευρώ από την αρχική χρηματοδότηση των ΜΚΟ, σε μερικές από τις οποίες πρόεδροι και υπεύθυνοι κατά το νόμο είναι συνεργάτες υπουργού, συγγενείς στελεχών του υπουργείου Υγείας ακόμη και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ο κ. Μπαργιώτας!