Μίζες μαμούθ σε νοσοκομειακούς γιατρούς δια χειρός ΗΠΑ!

  • Iatropedia
Άμεσα, οι ελληνικές αρχές θα αποστείλουν αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ για το θέμα της δωροδοκίας νοσοκομειακών γιατρών από εταιρία ιατρικών μηχανημάτων. Το αίτημα αφορά την δεκαετία1998 – 2008.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέα Λοβέρδου το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, «η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη διερεύνηση της υπόθεσης σχετικά με τη δωροδοκία προσωπικού ελληνικών νοσοκομείων» και σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει ως τώρα, «έχουν γίνει ενέργειες από την Εισαγγελία Αθηνών, έχει ήδη σχηματισθεί προκαταρκτική δικογραφία για την Εταιρεία Smith and Nephew και εκκρεμεί η αποστολή αιτήματος δικαστικής συνδρομής προς τις Αμερικανικές δικαστικές αρχές».

Το έγγραφο του κ. Λοβέρδου διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχε απευθύνει στο υπουργείο Υγείας ο ανεξάρτητος βουλευτής Θανάσης Λεβέντης επισημαίνοντας ότι «η εταιρεία ιατρικών μηχανημάτων Smith and Nephew, η οποία είχε κατηγορηθεί από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς για δωροδοκία γιατρών σε δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, θα πληρώσει πρόστιμο πάνω από 22 εκατομμύρια δολάρια, ως μέρος της συμφωνίας που έκανε με τη SEC και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης».

Ο βουλευτής επικαλείται και ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία η εταιρεία παραδέχθηκε ότι από το 1998 έως και το 2008, ο διανομέας της στην Αθήνα πραγματοποίησε «παράτυπες πληρωμές» ύψους 7,1 εκατομμυρίων ευρώ, για τη δωροδοκία ιατρικού προσωπικού σε ελληνικά νοσοκομεία ώστε να προχωρούν σε παραγγελίες προϊόντων Smith and Nephew.

Στον κ. Λεβέντη έχει απαντήσει εγγράφως και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου που σημείωσε ότι έχει ήδη σχηματιστεί δικογραφία κατά παντός υπευθύνου (ύστερα από δημοσιεύματα του Ελεύθερου Τύπου). Έχει σχηματιστεί επίσης δικογραφία κατά 6 προσώπων για δωροδοκία κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Επίσης δικογραφία κατά 4 άλλων προσώπων για δωροδοκία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου.

Ο κ. Παπαϊωάννου ενημέρωσε επίσης ότι η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών ενεργεί εξ επαγγέλματος προκαταρκτική εξέταση για τη συγκεκριμένη υπόθεση, μέρος της οποίας έχει ολοκληρωθεί και έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες σε βάρος 12 ορθοπεδικών γιατρών. Οι έρευνες συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν ευθύνες και άλλων προσώπων και αναμένεται το σχετικό πόρισμα του ΣΔΟΕ.