Μητσοτάκης: «Βόμβα» η ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων – Τι είπε για τον νέο Υγειονομικό Χάρτη

  • Γιάννα Σουλάκη
Μητσοτάκης
Ο «οδικός χάρτης» της κυβέρνησης για τη νέα τετραετία βρίσκεται στο επίκεντρο του τριημέρου των προγραμματικών δηλώσεων, που ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης (07.06.23) στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Μεγάλο προσωπικό στοίχημα» αποτελεί για την κυβέρνηση το ΕΣΥ και ο τομέας της Υγείας, με αποτελέσματα που θα φανούν τους αμέσως επόμενους μήνες, ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής κατά την έναρξη της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων.

Θα προχωρήσουν οι 10.000 προσλήψεις στο σύστημα Υγείας, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι 800 από τις οποίες θα κατευθυνθούν στα ΕΚΑΒ.

Ήδη στο ΕΚΑΒ, υλοποιήθηκε με την ΠΝΠ η έκτακτη ενίσχυση του, ενώ αν χρειαστεί όλοι οι τομείς του κράτους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους -όπως γίνεται τώρα με τον στρατό και την πυροσβεστική- αυτό θα γίνεται χωρίς δεύτερη σκέψη.

«Το κράτος είναι ένα», είπε ο πρωθυπουργός και το ΕΚΑΒ πρέπει να ανταποκρίνεται στις αστικές και ημιαστικές περιοχές, από 7 έως 15 λεπτά από την κλήση.

Αναφερόμενος στον Νέο Υγειονομικό Χάρτη, τόνισε πως θα πρέπει να καθιερώνει 9 πρωτόκολλα υπηρεσιών σε όλες τις υγειονομικές δομές της επικράτειας.

Μιλώντας για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις σε όλους τους πολίτες για όλα τα βασικά νοσήματα, επισήμανε πως το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου «Φώφη Γεννηματά» έχει αφήσει ένα σημαντικό αποτύπωμα, μέσα από τις πάνω από 7 χιλιάδες γυναίκες που διαγνώστηκαν έγκαιρα με καρκίνο του μαστού.

«Εάν μπορεί μια γυναίκα να κάνει μια δωρεάν μαστογραφία σε μια ιδιωτική δομή, δεν συνιστά ιδιωτικοποίηση της Υγείας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Στον τομέα της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης θα συνεχιστεί το έργο της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας με τη δημιουργία συμβουλευτικών δομών περίθαλψης σε όλη την Επικράτεια.

«Ειδικά τα ζητήματα της Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων είναι μια «βόμβα» στη Δημόσια Υγεία την οποία έχουμε να διαχειριστούμε μπροστά μας και θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι για το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά θα πρέπει να αξιοποιήσουμε και να διαθέσουμε σημαντικούς πόρους προκειμένου να παιδιά μας να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την ψυχική τους υγεία, με τον ίδιο τρόπο που θα προστατεύσουμε την σωματική τους Υγεία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Οι προγραμματικές δηλώσεις θα ολοκληρωθούν το βράδυ του Σαββάτου με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.