Μητσοτάκης για Μόρια: «Οι θετικοί στον κορονοϊό θα έχουν περίθαλψη – Προτεραιότητα η υγεία και η ασφάλεια όλων»

  • Γιάννα Σουλάκη
Τη λύπη του για τα όσα διαδραματίστηκαν στη Μόρια εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας παράλληλα ότι οι φιλοξενούμενοι θα στεγαστούν σε κατάλληλες σκηνές και οι θετικοί στον κορονοϊό θα έχουν περίθαλψη. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε και περιορισμούς στις μετακινήσεις.

“Εκφράζω τη λύπη μου για τα χθεσινά γεγονότα στη Μόρια», ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Αναγνωρίζω τις δύσκολες συνθήκες. Τίποτα ωστόσο δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για βίαιες αντιδράσεις σε υγειονομικούς ελέγχους. Και, πολύ περισσότερο, για τέτοιας έκτασης ταραχές. Η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αποτελεί ταυτόχρονα ζήτημα δημόσιας υγείας, ανθρωπισμού αλλά και εθνικής ασφάλειας. Όλο το νησί κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Που σημαίνει πως όλοι οι εθνικοί πόροι και όλες οι εθνικές δυνάμεις θα το συνδράμουν. Απομακρύνονται ήδη από εκεί σήμερα, όλα τα ασυνόδευτα παιδιά», ανέφερε.

Δείτε επίσης – Μόρια – κορονοϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Τα κρούσματα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα μετά τη φωτιά

Το πρόβλημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών κυμάτων είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό, σημείωσε ο πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα έχει, ήδη, σηκώσει πολύ βαρύτερο φορτίο από εκείνο που της αναλογεί. Πιστεύω πως μια άσχημη εμπειρία μπορεί να μετατραπεί γρήγορα σε ευκαιρία για μια καλύτερη πραγματικότητα. Και αυτό θα γίνει στη Λέσβο…»

Μητσοτάκης: Σε κατάλληλες σκηνές θα στεγαστούν οι φιλοξενούμενοι του ΚΥΤ της Μόριας

Ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε αμέσως, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και οι φιλοξενούμενοι θα στεγαστούν σε κατάλληλες σκηνές. «Οι θετικοί στον ιό θα έχουν περίθαλψη. Και οι κάτοικοι της Λέσβου θα αποζημιωθούν και θα προστατευτούν. Ήδη, κυβερνητικό κλιμάκιο είναι επί τόπου. Στις έξι το απόγευμα θα γίνουν αναλυτικές ανακοινώσεις. Κανείς άλλος μετανάστης ή πρόσφυγας, όμως, δεν θα επιτραπεί να ταξιδέψει. Και θα υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί στην κυκλοφορία και στις τοπικές δραστηριότητες», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δείτε επίσης – Υγειονομική «βόμβα» στη Μόρια: 600 άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, εκτεθειμένα στον κορονοϊό