Υγειονομική «βόμβα» στη Μόρια: 600 άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, εκτεθειμένα στον κορονοϊό

  • Γιάννα Σουλάκη
Μόρια
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά τη συρροή κρουσμάτων του κορονοϊού στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) προσφύγων και μεταναστών, στη Μόρια της Μυτιλήνης. Ανάμεσα στους περίπου 13 χιλιάδες αιτούντες άσυλο, υπάρχουν και 600 διαμένοντες, οι οποίοι ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, αν ο ιός “ξεφύγει” και υπάρξει εκτεταμένη διασπορά.

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, να εξετάσουν όσο το δυνατόν περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια, ώστε να εντοπιστούν και να απομονωθούν έγκαιρα τα θετικά περιστατικά. Από τους 2.000 ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, εντοπίστηκαν έως εχθές το απόγευμα, 35 άτομα θετικά στη λοίμωξη COVID-19. Είναι όλοι ασυμπτωματικοί -κυρίως άτομα νεαρής ηλικίας- και όλοι απομονώθηκαν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ώστε να μην έρχονται σε επαφή με τους υπόλοιπους διαμένοντες στη δομή.

Μόνη επαφή τους με τον έξω κόσμο είναι κατ’ αποκλειστικότητα το υγειονομικό προσωπικό, το οποίο τους υποβάλλει σε θερμομέτρηση και τους μεταφέρει τρόφιμα. Από όσους έχουν θετικοποιηθεί στον ιό, σε νοσηλεία βρίσκεται μέχρι αυτή τη στιγμή, μόνο ο Σομαλός πρόσφυγας, το πρώτο κρούσμα που εντοπίστηκε στη Μόρια την προηγούμενη εβδομάδα. Το ΚΥΤ της Μόριας τέθηκε σε αυστηρό αποκλεισμό μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας για το θέμα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής τακτικής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, του Υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, δήλωσε ότι υπάρχει ανάγκη ελέγχου της επιδημικής εξάπλωσης σε αυτές τις δομές:

“Έχει μεγάλη σημασία για την υγεία των ανθρώπων που ξέρουμε ότι έχουν ταλαιπωρηθεί σε βάθος χρόνου. Αποτελεί ύψιστης σημασίας σεβασμό στην πολυπολιτισμικότητά τους και θα πρέπει να διατηρήσουμε τα κανάλια επικοινωνίας και εμπιστοσύνης, ώστε να υπάρχει αποτελεσματική ενημέρωσή τους για την υγιεινή, καθώς και για την προστασία των ευάλωτων υποπληθυσμών”

Μόρια: “600 ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο”

Στη Μόρια, ωστόσο, κρύβεται μια βραδυφλεγής υγειονομική «βόμβα» και η πιθανότητα “κρυφής” διασποράς του κορονοϊού  θα μπορούσε να έχει τραγικές συνέπειες. Στο ΚΥΤ φιλοξενούνται, κάτω από άσχημες συνθήκες διαβίωσης, περισσότεροι από 600 πρόσφυγες και μετανάστες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και πολλοί ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα.

Υπάρχει άμεση ανάγκη για την απομάκρυνσή τους από τη Μόρια, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Αλέξανδρος Ζάμπρας. Όχι μόνο κινδυνεύει η υγεία και η ζωή τους, όπως λέει, αλλά υπάρχει σοβαρός κίνδυνος κατάρρευσης του συστήματος υγείας στο νησί, εάν η κάποιοι από αυτούς τους ανθρώπους χρειαστούν νοσηλεία στη Μονάδα COVID-19 ή τη ΜΕΘ του νοσοκομείου.

Συγκεκριμένα ο κ. Ζάμπρας αναφέρει: “Πρέπει να υπάρξει άμεση αποσυμφόρηση των προσφυγικών καταυλισμών και άμεση μεταφορά τουλάχιστον αυτών των 600 ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα. Είναι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι, άτομα με χρόνια νοσήματα και ασθενείς. Αυτοί οι άνθρωποι αν αρχίσουν να κολλάνε έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία. Πρέπει να βγουν από το ΚΥΤ και να πάνε σε ξενοδοχεία, σε άλλες δομές, ίσως στην Αθήνα, φυσικά και να έχουν καλύτερες συνθήκες υγιεινής, αλλά και να αποκλειστεί και περισσότερο η πιθανότητα να νοσήσουν αυτοί οι άνθρωποι. Θα είναι, επίσης, ένα επιπλέον βάρος στο δημόσιο σύστημα υγείας και στο νοσοκομείο Μυτιλήνης. Έχει μεγάλη σημασία και για τη ζωή τους και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό είναι πολύ απλό και πρέπει να γίνει άμεσα”, τονίζει ο γιατρός.

Ένας χώρος “καραντίνας” 80 θέσεων που έχει δημιουργηθεί έξω από τον καταυλισμό της Μόριας για να φιλοξενήσει πιθανά περιστατικά COVID-19, εάν υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά, δεν επαρκεί για έναν καταυλισμό 13 χιλιάδων ανθρώπων, αναφέρει ο κ. Ζάμπρας. “Τώρα πρέπει να γίνει ένα βήμα παραπάνω και να λυθεί αυτό το θέμα, γιατί θα το βρούμε μπροστά μας και σαν τοπική κοινωνία”, επισημαίνει.

Λέσβος: Μεγάλη διασπορά του κορονοϊού και στην κοινότητα

Aπό την 1η Σεπτεμβρίου και μέχρι τις 8/9/20, ο ΕΟΔΥ έχει καταγράψει στο νησί της Λέσβου 43 νέα περιστατικά του κορονοϊού, εκ των οποίων τα 29 συνδέονται με συρροές κρουσμάτων. Αρκετή διασπορά υπάρχει και στην κοινότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο των γιατρών του Νοσοκομείου Λέσβου, καθώς καθημερινά καταγράφονται νέα κρούσματα, ενώ περίπου 20 ασθενείς νοσηλεύονται με επιπλοκές της νόσου COVID-19.

“Από την εικόνα που έχουμε μέσα από το νοσοκομείο, ξέρουμε ότι υπάρχει διασπορά στην τοπική κοινωνία. Υπάρχουν διακομιδές των διασωληνωμένων σε άλλα νοσοκομεία, έτσι ώστε η ΜΕΘ του νοσοκομείου να μπορεί να αντεπεξέλθει. Έχουμε 2 θετικά, 3, 4 θετικά την μέρα, υπάρχει διασπορά. Και υπάρχει και διασπορά και στον χώρο των εκκλησιών, στις οποίες θα πρέπει να τηρηθούν με μεγαλύτερη αυστηρότητα τα μέτρα”, αναφέρει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μυτιλήνης.

Τις τελευταίες ημέρες, έχουν διακομισθεί στην Αθήνα ασθενείς με βαριά συμπτώματα του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, από το Σάββατο και μέχρι χθες Τρίτη 8/9, έχουν πραγματοποιηθεί 4 διακομιδές βαρέως πασχόντων ασθενών στο νοσοκομείο αναφοράς “Σωτηρία” της Αθήνας.

Ο κ. Αλέξανδρος Ζάμπρας, επισημαίνει ότι το σύστημα υγείας στο νησί, δεν θα αντέξει μια πιθανή μεγαλύτερη εξάπλωση του ιού:

“ Ή Μόρια έρχεται σε επαφή με την κοινωνία εδώ στο νησί, μέχρι σήμερα τουλάχιστον που την έκλεισαν. Αν κάνουμε τώρα 4 διακομιδές τη μέρα με περιστατικά COVID-19 που ακόμα δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διασπορά στη Μόρια, μετά τι θα κάνουμε; Θα έχουμε μια ντακότα να πηγαίνει και να έρχεται Αθήνα – Μυτιλήνη όλο το 24ωρο; Πιο δαπανηρό είναι αυτό, από το να μπουν σε ένα ξενοδοχείο για λίγους μήνες”, καταλήγει ο γιατρός.