ΜΥΣΥΦΑ: «Καμπάνα» χιλιάδων ευρώ σε ιδιοκτήτη σούπερ μάρκετ επειδή διέθετε φάρμακα

  • Iatropedia
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καλεί σε εγρήγορση τους κατά τόπους φαρμακευτικούς συλλόγους για την πάταξη φαινομένων παράνομης διάθεσης κάποιων φαρμάκων. Τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα δεν είναι ούτε καραμέλες ούτε αναψυκτικά. Είναι καθόλα φάρμακα με δοσολογία, έκδοχα και παρενέργειες που σε άλλους κάνουν καλό και σε άλλους όχι. Κάποιοι όμως νοούν να διατίθενται από τα σούπερ μάρκετ επειδή απλά δεν χρειάζονται πάντα συνταγή γιατρού. Οι φαρμακοποιοί αντιδρούν και το σήριαλ "παίζεται" εδώ και 5 χρόνια!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Τελευταίο συμβάν που δημοσιοποιήθηκε αναστατώνοντας τους φαρμακοποιούς αφορά σούπερ μάρκετ στην Εύβοια που μάλιστα όχι μόνο διαθέτει φάρμακα αλλά και λιανική τιμή ανώτερη αυτής που συναντάμε σε φαρμακεία!

Κατόπιν «εντολής του Τμήματος Φαρμάκων – Φαρμακείων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, το κατά τόπο αρμόδιο Α.Τ. διενήργησε έλεγχο στο εν λόγω super market, όπου πράγματι διαπιστώθηκε η παράνομη πώληση φαρμάκων». Κι όπως προβλέπει ο΄νόμος, το ελάχιστο πρόστιμο που θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης θα είναι 30.000 ευρώ…

Διαβάστε το σχετικό έγγραφο του ΠΦΣ:

ΠΡΟΣ

Τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της Χώρας

Θέμα: «Ενημέρωση για την καταγγελία του Π.Φ.Σ. και του Φ.Σ. Εύβοιας αναφορικά με την πώληση φαρμάκων και ΜΥΣΥΦΑ από super market»

Δυνάμει του υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου 3332/26.11.2014 εγγράφου του Π.Φ.Σ. διαβιβάστηκε στον Ε.Ο.Φ. και κοινοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας και στο Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, η καταγγελία του Προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Εύβοιας στην οποία αναφέρεται ότι super market εντός των ορίων του φαρμακευτικού συλλόγου προβαίνει παρανόμως στην πώληση φαρμάκων και ΜΥΣΥΦΑ, και μάλιστα σε τιμή μεγαλύτερη της προβλεπόμενης Ανώτατης Λιανικής Τιμής, προσκομίζοντας πωλούμενα φαρμακευτικά σκευάσματα, απόδειξη αγοράς των ανωτέρω φαρμάκων από το εν λόγω super market, καθώς και φωτογραφία από το ράφι του εν λόγω super market, όπου εμφαίνονται τα προς πώληση φάρμακα.

Με το έγγραφό του αυτό ο Π.Φ.Σ. αιτείτο την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 95 παρ. 7 εδ. β΄ του Ν. 4172/2013 (ΦΕΚ Α΄ 167) καθώς και να ελεχθεί η πηγή από την οποία το εν λόγω super market προμηθεύεται παρανόμως τα προς πώληση φάρμακα και ΜΥΣΥΦΑ.

Το έγγραφο του Π.Φ.Σ. κινητοποίησε τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς και κατόπιν σχετικής εντολής του Τμήματος Φαρμάκων – Φαρμακείων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, το κατά τόπο αρμόδιο Α.Τ. διενήργησε έλεγχο στο εν λόγω super market, όπου πράγματι διαπιστώθηκε η παράνομη πώληση φαρμάκων.

Το σχετικό έγγραφο ελέγχου του Α.Τ. διαβιβάστηκε στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.), και το Σ.Ε.Υ.Υ.Π. δυνάμει του υπ’ αριθμόν πρωτοκόλλου ΥΦ 399/7.5.2015 εγγράφου του προς τον Ε.Ο.Φ. αιτήθηκε την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται στην διάταξη του άρθρου 95 παρ. 7 εδ. β΄ του Ν. 4172/2013, όπως δηλαδή είχε ζητήσει ο Π.Φ.Σ. με το ανωτέρω έγγραφό του.

Η ως άνω διάταξη προβλέπει ότι: «Όποιος χωρίς να έχει τα από το νόμο προβλεπόμενα προσόντα και τη σχετική αδειοδότηση από τις αρμόδιες αρχές, πωλεί φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα αντιποιούμενος έργο φαρμακοποιού, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ έως πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής από πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ με απόφαση του Δ.Σ. του Ε.Ο.Φ. Οι ανωτέρω ποινές επιβάλλονται σωρευτικά με οποιαδήποτε άλλη προβλεπόμενη ποινή.»

Καθίσταται εκ των ανωτέρω απολύτως σαφές ότι η έγκαιρη και αποτελεσματική παρέμβαση του Π.Φ.Σ. και του Φ.Σ. Εύβοιας κινητοποίησε τους καθ’ ύλην αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι επιλήφθηκαν άμεσα και το παραβαίνον super market θα υποστεί τις κατά νόμο συνέπειες.

Αποδεικνύεται λοιπόν η σημασία της κοινής και συντονισμένης δράσης Π.Φ.Σ. και Φαρμακευτικών Συλλόγων προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανάλογες έκνομες συμπεριφορές, οι οποίες θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία και πλήττουν το ελληνικό φαρμακείο.

Για το λόγο αυτό Π.Φ.Σ. καλεί τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους σε εγρήγορση προκειμένου αφενός μεν να αποτρέπονται, αφετέρου να καταστέλλονται ανάλογες έκνομες συμπεριφορές

Με εκτίμηση

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν