Μοιράζονται σήμερα χρήματα σε φαρμακοποιούς- προμηθευτές! Κρίσιμες ανακοινώσεις υπουργού Υγείας

  • Iatropedia
Ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση τα χρήματα που θα διαθέσει σε όσους δεν έχουν αποπληρωθεί, με την ελπίδα φαρμακοποιοί και προμηθευτές να διακόψουν τις κινητοποιήσεις τους. Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας Χρήστος Κίττας είναι αυτός που θα μοιράσει το κονδύλι που εξασφαλίστηκε την τελευταία στιγμή από το υπουργείο Οικονομικών και θα κυμαίνεται από 400 έως 500 εκατ. ευρώ.

Οι ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν από την οδό Αριστοτέλους στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Υγείας ενώ θα έχει προηγηθεί μια ιδιαίτερα κρίσιμη σύσκεψη μεταξύ των υπηρεσιακών υπουργών Υγείας και Εργασίας, διευθυντικών στελεχών, αλλά και της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, όπου και θα αποφασισθούν οι τελικές λεπτομέρειες.

Μπορεί τα χρήματα που θα έχουν στη διάθεσή τους τα συναρμόδια υπουργεία να μην είναι πολλά και πιθανότατα θα φθάνουν μόλις τα 500 εκατ. ευρώ, ωστόσο το μοίρασμα θα πρέπει να γίνει άμεσα με στόχο να διακοπούν οι όποιες κινητοποιήσεις στο χώρο της υγείας που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών.

Οι υπουργοί θα κληθούν να μοιράσουν αυτό το κονδύλι με προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των ασθενών αλλά και όλου του συστήματος ώστε να μπορεί να λειτουργήσει έως τις εκλογές.

Άλλωστε από τα χρήματα αυτά θα εξαρτηθεί κι αν θα διακόψουν την κινητοποίησή τους οι φαρμακοποιοί που δε δίνουν με πίστωση τα φάρμακά τους στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Βέβαια οι φαρμακοποιοί έχουν διαμηνύσει πως αν δε δούνε χρήματα στους λογαριασμούς τους δε θα σταματήσουν καθώς και σε προηγούμενες διαβεβαιώσεις ότι πληρώθηκαν, δεν εξοφλήθηκαν τελικά όλοι.

Με τους προμηθευτές τα πράγματα είναι μάλλον καλύτερα καθώς και με ένα τμήμα μόνο των οφειλών φαίνεται ότι θα ήταν ικανοποιημένοι για να μην προχωρήσουν σε εμπάργκο στα νοσοκομεία και να συνεχίσουν να παραδίδουν κανονικά υγειονομικό υλικό.

Στη σύσκεψη πάντως που θα πραγματοποιηθεί πριν τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας θα συζητηθεί και το θέμα της μεταφοράς του ΕΟΠΠΥ στην αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας γεγονός που σημαίνει ότι ο φορέας θα είναι απαλλαγμένος από εξαρτήσεις του υπουργείου Εργασίας.