Μήπως είμαστε όλοι πρόβατα; ΒΙΝΤΕΟ

  • Iatropedia
Ο τίτλος είναι μεταφορικός. Με την λέξη πρόβατα, δεν εννοούμε ότι έχουμε κάποια γονιδιακή σχέση με τα συμπαθή τετράποδα. Πρόκειται απλά για ένα ψυχολογικό πείραμα που έγινε τη δεκαετία του 50 στις ΗΠΑ, και σύμφωνα με αυτό, ακόμη και εάν γνωρίζουμε ποια είναι η σωστή απάντηση σε μια ερώτηση, ή εάν γνωρίζουμε ότι κάτι είναι λάθος, έχουμε μεγάλες πιθανότητες να το ακολουθήσουμε (το λάθος), όταν τα υπόλοιπα μέλη μιας ομάδας το ακολουθούν. Δηλαδή συμμορφωνόμαστε με τη μάζα. Διαβάστε και δείτε τι ακριβώς ήταν το πείραμα της συμμόρφωσης.

Τα πειράματα «συμμόρφωσης» του Asch, ήταν μία σειρά μελετών που δημοσιεύτηκαν τη δεκαετία του '50, επιδεικνύοντας την δύναμη της συμμόρφωσης στις ομάδες. Γνωστό και ως το «Παράδειγμα του Ας». Στα πειράματα υπό τον Σολομώντα Ας, ζητούνταν από μία ομάδα να πάρει μέρος σε ένα δήθεν «οπτικό τεστ». Στην πραγματικότητα, όλοι οι συμμετέχοντες εκτός από έναν ήταν συνεργάτες του ερευνητή, και το αντικείμενο της μελέτης ήταν το πως αυτός ο ένας θα αντιδρούσε στην συμπεριφορά των «συννενοημένων» συμμετεχόντων.

Στις παρούσες παραλλαγές γίνεται αναφορά και στο κατά πόσο επηρεάζεται η συμπεριφορά του υποκειμένου από τους παράγοντες της ύπαρξης συνεταίρου ή δυνατότητας ανώνυμης έκφρασης.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γιατί ο Ιησούς απεικονίζεται πάντα λιπόσαρκος; Τι έτρωγαν οι άνθρωποι τον 1ο αιώνα;

Καμάκι καρφώθηκε στον εγκέφαλο του και έζησε. ΒΙΝΤΕΟ

Εσείς πίνετε το νερό σας με λίγο λεμόνι; Κάντε το

Συγκλονιστικό: Χειρούργησε μόνος του τον εαυτό του. ΦΩΤΟ

Η πρόκληση της κανέλας: Το παιχνίδι θανάτου που σαρώνει στους νέους. ΒΙΝΤΕΟ

Ο θάνατος ανάλογα με τη ζωή που επιλέγετε. ΒΙΝΤΕΟ