Μήπως η κατάθλιψη ξεκινάει από το…στομάχι;

  • Iatropedia
Καταρρίπτεται ο αστικός μύθος, ότι η κατάθλιψη ξεκινά από τον εγκέφαλο. Η πιο διαδεδομένη ψυχική νόσος της εποχή μας, με εκατομμύρια θύματα σε όλο τον κόσμο, σχετίζεται άμεσα με το στομάχι.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ κατέληξαν στον συμπέρασμα ότι οι πόνοι στο στομάχι, που προκαλούνται συνήθως από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη. Και όχι μόνο αυτό. Οι πεπτικοί ερεθισμοί ( κολικοί ) που προκαλούνται στα βρέφη, λένε οι ερευνητές, μπορεί να έχουν συνέπειες στην ψυχική τους υγεία, όταν θα μεγαλώσουν.

«Οι στομαχικές διαταραχές και οι γαστρικοί ερεθισμοί στα νεογέννητα μπορεί να φέρουν τον εγκέφαλο σε μια μόνιμη καταθλιπτική κατάσταση», επισημαίνει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Pankaj Pasricha.Και συνεχίζει : « Έχουν γίνει πολλές έρευνες για την κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και το πώς επηρεάζει τον οργανισμό. Αλλά αυτή η μελέτη υποδεικνύει ότι μπορεί να συμβεί και το αντίθετο».

Ωστόσο, δεν οδηγούν όλες οι στομαχικές διαταραχές σε διά βίου ψυχολογικά προβλήματα. Οι επιπτώσεις μπορεί να εξαρτώνται και από τη στιγμή στην οποία εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου. Περίπου 1 στους 5 μπορεί να εμφανίσει πόνους στην κοιλιακή χώρα. Αυτοί, λένε τώρα οι επιστήμονες, είναι και οι άνθρωποι που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να έχουν άγχος και να πάθουν κατάθλιψη. Ενώ μέχρι σήμερα ερευνητές πίστευαν, ότι υπεύθυνες για τη μεταβολή της διάθεσης του ασθενούς και τα πεπτικά προβλήματα ήταν οι ορμόνες που σχετίζονται με το στρές.